Bedrövligt Liseberg!

Våren har kommit till Göteborg och med den öppnar Liseberg så idag tog vi oss en tur ner till parken för att kolla in årets nyheter.
I år lockar ju parken med en ny trädgård, som säkert blir fin när värmen kommit lite mer, och så en helt ny lekplats (som inte var färdigbyggd än) och så Aerospin (som stod still när vi var där)
Jag hade med mig en tuff jury när det gäller utprovningen av lekplatsen, en 6 åring, och betyget blev ganska bra. Fast det var jobbigt med alla föräldrar som var i vägen när de envist skulle ha upp sina 3 åringar på klätterställningar som 3 åringarna inte direkt verkade intresserade av. Till det nya lekområdet har Liseberg också köpt in en ny karusell i två våningar men 6 åringen konstaterade att ”den var tråkig” fast de mindre barnen verkade tycka om den.
Annars var sig allt likt på Liseberg. Folk handlade, åt, skrek och åt spunnet socker som kostade 30 kr styck!
Men en stor skillnad var det i parken i år: Evert Taubes värld har stängt och det är just det som detta inlägg handlar om.

För dig som kanske inte vet vad Taubes värld är för något så går det enklast att förklara som en utställning/museum/interaktiv attraktion som verkligen sätter vår stads store trubadur i centrum. Med filmer, brev, presentationer och ett helt fenomenalt gjort skuggspel får man en inblick i han som en gång föddes där ute på Vinga och som sedan skrev rader som ”Min älskling du är som ros”.
Ja allt är en hyllning till Taube och har under tiden den funnits gjort att Liseberg fått en större och bättre anknytning till staden parken faktiskt ligger i (och ägs av), men nu är det slut med det för numer verkar Evert Taubes värld vara ett minne blott. Redan under Halloween förra året hade man något annat inne i huset, Dockkabinettet, men Taubes värld kom alltså inte tillbaka.
Idag när jag gick förbi huset var det igenbommat och informationen på Lisebergs hemsida skriker ” Attraktionen är stängd under sommarsäsongen 2016!”
Efter ytterligare letning på nätet finner jag en blogg på GP som skriver om att det ser ut som att domedagen för Evert Taubes värld är nära och frågar ni mig, och många andra också säkert, så är det förjävligt.
Jag är medveten om att Liseberg är ett vinstdrivande företag. De behöver ha attraktioner för att locka folk för att folket ska öppna plånboken. Evert Taubes värld är inte en vinstmaskin. Den saken är jag fullständigt klar över men…
Liseberg är också ett företag ägt av Göteborgs stad, alltså ett kommunalt bolag som i grunden är ägt av göteborgarna och det verkar Liseberg mer och mer glömma av.
Man vill gärna kalla sig för göteborgarnas park men allt mindre ses det ”göteborgska” i parken och det kommersiella får allt annat att stå tillbaka och nu börjar gränsen bli nådd. Man blir allt mer Disney och allt mindre en stor nöjespark för alla i kommunal regi.
Taubes värld var inte bara en fin hyllning till Taube utan också lika mycket ett exempel på hur ett modernt museum kan se ut där man blandar det gamla med det nya och interaktiva och där de som vill kan svepas in i Taubes musik och liv. Jag är inte Taubes största fan, men hans storhet som trubadur och viskompositör kan man inte komma ifrån och vi borde känna en stor stolthet i den här staden att han faktiskt kommer härifrån. Istället väljer nu då alltså det kommunala bolaget Liseberg att göra tvärtom och man stänger igen det mest ”göteborgska” man hade i göteborgarnas park?!
Självklart handlar detta om pengar för om folk kommit i drivor till ”museet” och betalat för det hade inte stället varit stängt idag men kanske borde man fråga sig om allt verkligen måste handla om besöksantal och inkomster för som kommunalt bolag borde man ju i alla fall hoppas att Liseberg faktiskt också vill tillhöra Göteborg och dess historia. Allt mer verkar man inte vilja det och samtidigt som parkens allt mindre naturliga grönområden tas upp av gigantiska attraktioner så höjs priserna till snart rena ockerpriserna (Kahls vidriga kaffe för 27 kronor koppen är ett exempel på det eller varför inte en pappersmugg pepsi för samma pris)
Fast det viktiga här är och förblir det faktum att Liseberg är en del av Göteborgs Stad och en del av varenda Göteborgare och där i borde historien om en av vår stads mest kända människor få behålla det utrymme som redan faktiskt är byggt. Nu står, enligt uppgift, huset och samlar damm och är verkligen kostnaden för att driva Taubes värld så enorm? Herregud! Mannen har just hamnat på vårt lands 50 lapp. Det måste väl finnas anledning till att riksbanken ansåg att han skulle få hamna där eller? Styrelsen för Liseberg och ägarna borde skämmas.
Lisebergs VD har en egen blogg där han skriver om sitt arbete som VD. I presentationen till bloggen skriver han om balansgången mellan att vara ett vinstdrivande företag och kommunal verksamhet. Ja nu verkar man helt ha släppt det kommunala och det är djupt beklagligt. Mest sorgligt är det för att Taubes värld faktiskt var väldigt omtyckt av många och jag har själv varit där med många äldre som blivit alldeles tagna av vad de sett upp upplevt. På samma sätt har jag haft med mig människor som knappt visste vem Taube var men som lärde sig en hel del där inne.
Det är sorgligt att en ny generation nu inte kommer få möjlighet att lära sig lite om han som de hört om men som de kanske inte vet så mycket om.
Så det är rent bedrövligt Liseberg och ni har mitt ord på att jag aldrig mer komma lägga en krona på er park. Så länge ni låter det lilla stå tillbaka mot Helix och så vidare så kan ni behålla er park för er själva. Någon Göteborgarnas park är ni inte mer och lika värdelöst det är av er att agera på det sätt ni gör ja lika bedrövligt är det av stadens politiker som ännu en gång agerar som nickedockor utan att ha den minsta kontroll eller kunskap över vad som sker och vet ni vad?…
Jag är säker på att marginalerna för kaffet eller för spunnet socker gör att ni knappast gått i konkurs om ni hade kvar ett hus i parken som var lite annorlunda och som kanske inte besöktes av alla men som hade en själ och en känsla av att visa något annorlunda. Ni vet Taube, han från Göteborg. Han som kom från staden som äger er.
Skäms på er Liseberg!
IMG_5190

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *