Öppet brev till Göran Hägglund

f5d79886Har du förlorat någon Göran? Det har du antagligen. Du vet säkert hur fruktansvärd sorgen efter någon kan vara. Du vet hur den bedövar alla andra känslor och hur den kväver allt i sin närhet.
Har du förlorat någon som tagit livet av sig Göran? Jag hoppas faktiskt att du aldrig behövt gå igenom det. Jag hoppas att du sluppit det helvete som det innebär. Jag hoppas du aldrig behöver gå igenom vetskapen att den du älskade valde att avsluta sitt liv. Det jag mest av allt önskar är att du slipper genomlida vetskapen att den du förlorat inte hade behövt dö.
I år kommer runt 1500 människor i Sverige att avsluta sina egna liv. En stor del av dessa människor kommer vara under 30 år. Unga människor vars liv knappt börjat och som kommer sluta så fruktansvärt. De kommer lämna efter sig sorg, vrede, panik, tårar och ilska. De kommer lämna efter sig människor som älskade dom, och som saknar dom. Många av dessa kommer vara offer för den psykvård som bedrivs i Sverige, eller offer för den avsaknad av psykvård som vi har i Sverige 2013.
En sak är din regering lik alla andra svenska regeringar oavsett partitillhörighet som vi haft genom åren. När ni vill slå på någon slår ni alltid mot dom med psykisk ohälsa först. När det ska sparas så sparas det först på de som inte har kraften att stå upp för sig. Dom som redan ligger ner blir dom som drabbas mest, och vi ser nu allt mer resultatet av en politik som skördar offer.
Idag är självmord den vanligaste dödsorsaken bland unga män, och den näst mest vanligaste bland unga kvinnor. Vi läser idag att utskrivna sömntabletter och psykofarmaka till unga och barn ökar i enorm omfattning. Sverige har blivit ett land där Sobril, Stilnoct, Lyrica, Xanor, Seroquel, Propavan och så vidare har tagit över vården. Där unga behöver stöd och samtal får dom istället ett piller eller en kapsel, men inga piller i världen kan bota en trasig själ. Pillren kan lindra för stunden men det mänskliga mötet, och det mänskliga samtalet är det som hjälper för framtiden, och idag finns snart inga mänskliga samtal kvar. Vi läser hur landstingen idag skär ner på kurser och information för människor med ADHD. Concertan må hjälpa den med ADHD men den lär inte personen att leva med sin funktionsnedsättning. Ångesten, frågorna och svårigheterna finns kvar.
Psykvård är dyrt. Det kräver stora resurser och i dagens kortsiktiga ekonomiska politik tänker man inte på vad besparingen idag kommer att kosta i morgon. För varje människoliv som går till spillo är också en ekonomisk förlust. För ska vi vara cyniska så kostar det ju när någon dör. Sverige förlorar en inkomst och samtidigt kostar sörjande, sjukskrivningar och annat också pengar. Så även i den mest cyniska värld där enbart pengar styr förlorar vi på att människor väljer att avsluta sina liv.
3 miljoner kronor, det var det du och din regering avsatt för förebyggande ändamål mot självmord. 3 miljoner är ingenting idag. Vissa av dina kollegor har stolt sträckt på sig och berättat att man nu satt upp staket vid broar där många hoppat men Göran, folk ska inte vilja hoppa. Samhällets strävan måste vara att ta hand om de sina så att de finner en mening med livet, inte att bygga staket för att hindra dom att för att lämna det samhälle som svek dom.
För vi sviker dom som inte mår bra i själen idag. Vi sviker dom genom att lägga ner psykavdelningar, behandlingshem, nedskärningar av terapi och så vidare.
Att leka med piller på det sätt som dagens läkare idag gör är livsfarligt. Vi gör våra unga till missbrukare av läkemedel innan de ens är myndiga. Vi gör det istället för att gå till botten med varje individs problem. Vi gör det för att skjuta problemen mot framtiden. Vi straffar de som mår dåligt och vi gör det med samhällets godkännande.
För lika självklart som det idag är att få hjälp vid ett benbrott ska det vara att få hjälp om själen är bruten. Lika självklart ska det vara att få en psykvård anpassad för de problem man har. Lika självklart som att man inte lägger en cancersjuk, en ortoped patient och en hjärtsjuk på samma avdelning, lika självklart ska det vara att en människa med grav psykos, en med depression och en med tablettmissbruk inte läggs tillsammans. Men inom psykvården idag verkar allt vara tillåtet, ja där på dom platser där det ens finns en psykvård.
Jag hoppas så Göran att du aldrig behövt gå igenom sorgen efter någon som valt att avsluta sitt liv. Jag hoppas så att de dina och kära är lyckliga, trygga i sig själva och att de inte behöver hjälp för sin själ. För ingen ska behöva utsättas för det som är svensk psykvård 2013.  Tyvärr finns det ingen som slåss för dessa människor, och det vet du, och det vet din regering och riksdag om. För Sverige har alltid i alla tider behandlat människor med psykisk ohälsa som en andra klassens medborgare. Det är så långt från den tro du säger dig representera, och så långt från den man som en gång pratade om alla människors lika värde. Rik som fattig, sjuk som frisk så var alla lika mycket värda. Han talade om allas rätt till kärlek. Det är så tragiskt att se att du Göran står för en politik så långt ifrån det som går att komma, och under tiden dör våra barn. Under tvingas vi sörja de som valde att lämna oss. Under tiden skapas nya offer:
Offer för en politik som inte gör annat än dödar.
 
Intressant.se
 

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *