Hur många fler ska samhället få döda?

Du har inte så mycket att skratta åt Göran Hägglund, ansvarig minister

Sverige är ett land som säger sig vara mycket restriktiva när det gäller droger. Vi är kända för att ha hårda regler när det gäller alkohol och systembolagets bevarande trots EU har varit ett hett debattämne i flertalet år. På samma sätt är det när det gäller andra droger. Sverige ska vara ett drogfritt samhälle har vi  fått lära oss. Det har alltid varit regeringars och riksdagens mål. Jag skriver gärna under på det målet. Vi ska ha ett drogfritt samhälle. Fast statens kraftiga motsättning mot droger verkar inte gälla när det gäller tablettmissbruk. Här är allt raka motsatsen. I Sverige är det mycket lätt att missbruka tabletter, och detta på grund av ren idioti.
Alla som idag går till doktorn och får ett recept får snabbt lära sig att det inte är någon idé att försöka hämta mer medicin än receptet föreskriver. Ska dina piller räcka i 30 dagar så ska de räcka i 30 dagar och det är ingen idé att du försöker komma och hämta mer piller på samma recept om du har 20 dagar kvar. Då skriker datorerna och apotekspersonalen ber dig vänligt men bestämt att komma tillbaka senare för att hämta nästa uttag på ditt recept.

Däremot är det helt fritt att gå till flera läkare samtidigt och få utskrivet tabletter, även samma sort, och sedan är det bara att vandra ner till närmaste apotek och hämta de tabletter du vill ha. Även om du dagen innan varit på samma apotek och hämtat samma sorts tabletter utskrivna av en annan läkare.
Kortfattat kan man förklara det så här. Då det inte finns någon gemensam kontroll kan läkare B inte se om Läkare A skrivit ut tabletter. Jag talade igår med apotekspersonal om detta. De bekräftade exakt det jag skriver ovan. De har ingen rätt att säga nej till en kund som ska hämta ut piller, även om de känner igen personen ifråga sedan dagen innan. Den enda gång de kan säga nej är om personen i fråga vill hämta ut mediciner ”för tidigt” på samma recept. Finns det ett nytt recept utskrivet av en annan läkare är det fritt fram. Det är alltså bara att vandra från en läkare till en annan och samla på sig lite recept. Kör man samma historia så kan man då lyckas få ut de preparat man vill ha utan problem.
Detta blir naturligtvis, och är, en dröm/mardröm för en tablettmissbrukare. Det kräver inte många knapptryckningar på google för att komma på hur systemet fungerar och det utnyttjas av många, och kräver också dödsoffer.
Anledningen till denna helt bisarra situation skylls på sekretesslagen  För att skydda patienterna så ska inte den ene veta vad det andre gör, men här får man ju säga att sekretessen gått från sekretess, hoppat över dumhet, och blivit ren idiot istället. För självklart berättar inte missbrukaren att han redan går hos en annan läkare. Hela grejen med personens missbruk är ju att han eller hon behöver mer medicin än vad som normalt föreskrivs.
För vad detta handlar om är en statlig langning av narkotika. För det är ju just när det gäller vanebildande mediciner som bensopreparat, sömnmedel, ångestdämpande medel som Lyrica och så vidare som denna fullständiga miss i systemet får förödande konsekvenser. Det handlar heller inte bara om lugnade medel och ångestdämpande preparat.  Även missbruk av värktabletter är heller inte ovanligt. Treo Comp är ju t.ex en sådan tablett som under långvarigt användande leder till beroende och missbrukas ju också hos en del. Vidare har vi ju också de som utnyttjar detta för att sedan sälja vidare. Att köpa medicin på gatan är ju inte en helt ovanlig företeelse idag.

Att detta får pågå  är under all kritik. Människor dör i Sverige på grund av sitt missbruk. Det visste vi sedan tidigare, men när personerna faller offer för sitt missbruk som kunnat öka på grund av brister i lagarna skäms man för sitt eget land.
Varje person har ett egenansvar kan man säga och samhället ska inte lägga sig i sånt. Det ska samhället visst göra, för det är våra barn och vuxna det handlar om. I slutändan blir vi alla offer för bristerna som omgärdar recepthantering och mediciner.
Ingen vill gå in i ett missbruk, och att vara tablettmissbrukare är oftast ett missbruk som det dessutom är mycket svårt att ta sig ur, och självklart behöver vi snabbt nya regler som stoppar denna, som jag vill kalla, legitima  knarkhandel.
Det måste till ett samkörningssystem oavsett vilken läkare du går till. Sekretess är otroligt viktigt, men vilken nytta har vi av att en patient ska kunna få samma medicin från olika läkare om patienten redan har föreskrivet antal piller hemma? Det finns absolut ingenting kränkande mot individen med ett samkörningssystem i det här fallet. Ska vi se det utifrån samhället så skulle ju dessutom kostnader för medicin och vård som missbrukaren får också minska. Varför ens ha de så kallade e-recepten om det ändå inte ökar säkerheten och kontrollen mot missbruk? Var det enbart för att vi skulle slippa de gula receptlapparna som recept över data infördes? Känns fantastiskt onödigt i så fall.
Det viktigaste måste vara att man gör det så svårt som möjligt att få tag i dessa droger. För det kommer rädda liv, och det kommer göra att färre personer faller offer för medicinernas våld. Därför är det viktigt att vår ansvariga minister börjar ta problemen på allvar, för det är ingen ny företeelse och många har redan försökt påpeka det absurda i situationen.
Tills Hägglund och hans kompisar gör något åt saken kommer fler människor duka under i sitt missbruk. Fler människor kommer dö, och fler människor kommer också hamna i missbruk. Det är en dödslek som pågår som landet Sverige och de ansvariga tycker är ok.
Intressant.se
 
 

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *