Vad är det för fel på svenskt gayliv?

En gång i tiden kände man en samhörighet med de som också tillhörde HBTQ världen. Man slogs för sina rättigheter tillsammans och man kände att vi tillsammans kunde förändra världen. Det gjorde vi också, och över hela världen finns det fortfarande folk som slåss för sin sak och sitt liv. Jag beundrar dessa människor.
Även då när det begav sig fanns den andra gruppen, den grupp av människor som inte egentligen hade någonting annat på agendan än att just vara homosexuella, kåta och snygga. Det där avgörandet om de var snygga eller inte skötte dom själva och påtalade gärna och ofta hur snygga de var utan att för den skull bry sig om andras åsikter.
Efter att nu ha varit utanför gaylivet ett tag inser jag sorgligt att den gruppen verkar ha tagit över fullständigt bland de som syns och hörs.
Är det egentligen inte förjävligt att vi fortfarande 2012 knappt kan se en bög offentligt utan att han för den skulle måste innehålla alla fördomar som finns om homosexuella, och gärna ska han ha några nya också. Det ska vara fjolligt, drygt och allt ska anspela på sex.
Av olika anledningar som snart ni kommer bli väldigt varse om har jag den senaste tiden tittat runt en hel del på gaysidor som QX och annat, och det är en skrämmande värld som möter en. Det är en egocentrisk värld där kommentarer om hur fula alla är, hur gamla alla är och hur vedervärdiga alla är blandas med kort på sig själva.
Förr lade man ut kort på sig som andra tagit med kommentarer som ”Haha kolla hur jag ser ut”. Numer ägnar man en stor del till att lägga ut egna kort man tagit på sig själva med kommentarer som ”Titta här är jag!”
Detta sker mest, givetvis, inom den yngre delen av gayvärlden, men inte bara. Att den yngre generationen gays fullständigt skiter i vad vår historia berättar är pinsamt uppenbart men det där kommer bara straffa dom själva en dag, och det gör det ju redan om vi tänker på att hatbrotten mot HBTQ personer blir fler.
Det är desto mer skrämmande att se att denna pinsamma attityd går allt högre upp i åldern hos folk. Människor som borde komma ihåg hur vi hade det och hur det var har nu blivit skyltdockor där allt handlar om vem som är snyggast, bäst och kåtast. Man tillbringar timme efter timme till att söka bekräftelse på gaysajter och man letar hysteriskt efter någon som kan ge en den lilla form av tillfredsställelse som ett ”Fan va snygg du är” kan ge.
Jag har länge tyckt att den unga generationen bögar är en förlorad generation. De är inte ens värda ens uppmärksamhet med den pinsamma attityd de har. De har själva byggt in sig i ett hörn och låt dom stanna där. Livet och tiden kommer komma ikapp dom och det är dom som kommer sluta som väldigt ensamma personer.
Låt mig direkt säga att jag inte tycker det är fel med vare sig nätdejting, communityn eller liknande. Finner man glädje i det så ska man hålla på med det. Jag tycker heller inte det är fel med människor som anser att ens utseende är det viktigaste som finns, men måste man vara så förbannat dömmande. För gayvärlden är förbannat hård att leva i, och jag tycker ärligt synd om dom som idag måste kasta sig ut i den. De kommer bli bemötta med en enorm ovilja till vänskap och trygghet, men en stor vilja till att knulla. Att introducera en ny i den gruppen är som att slänga ner ett stycke kött till ett gäng utsvultna lejon.
Jag hatar uttrycket ”Det var bättre förr”, men ibland tror jag vi måste fundera lite på hur det var förr. Det är faktiskt inte så många år sedan som vi inte kunde gifta oss, eller adoptera eller göra ett jävla skit.
En del av de som idag är ”gamla” (alltså över 26 uppenbart enligt gayvärlden) är dom vi kan tacka för allt det här. Det är dom som faktiskt med risk för sina liv vågade stå ut som vi ska känna en enorm tacksamhet till. Det är faktiskt inte kortegen i Stockholm Pride som skrev lagarna. Det var opinionen som startade på grund av de som vågade slåss som förändrade vårt land och inte bara vårt land. Överallt finns och fanns dessa hjältar. Vi har i alla tider behövt dessa, män som kvinnor, som en dag fick nog och slog tillbaka. Se bara på Stonewall och vad det ledde till.
Kanske är vi för bortskämda idag, och kanske har vi redan glömt hur det var. Kanske gick allt för snabbt i Sverige, och kanske är det också därför vi glömmer att det i så många länder väldigt nära oss fortfarande bedrivs hetsjakt på homosexuella.
Detta betyder inte att alla måste bli aktiva och gå främst i ledet, men lite respekt kan jävlar i mig krävas av alla. För även om vi inte är en enda stor familj bara för att vi är bögar, så är vi en grupp människor som andra grupper helst vill se döda. Det är oavsett vad du må tycka en verklighet och ingen av oss kommer klara av att stå ensam emot det. Det är det som är priderörelsen, att ensam är du inte stark.
Så nästa gång du ser en ”gammal” man som inte passar in i din värld av smink, svindyra kläder, 37638 bilder på dig själv på QX/facebook/twitter/instagram/picasa/tinypic/postimage/google+ etc etc etc, och som kanske du inte riktigt vill ligga med så försök i alla fall visa respekt. Den mannen kanske är en av dom som gör att du kan göra allt det där du vill göra. Sedan när du lärt dig det så lär dig visa respekt för de i din egen ålder för dom kommer, liksom du, en dag ta över och ni har alla ett ansvar att bära. För även om rättigheterna finns idag är HBTQ-världen skör, och det räcker med att fel politiker kommer till makten för att saker snabbt kan försämras. Det ser vi just nu i flera länder, och det kan ske även i vårt trygga Sverige.
Slutligen så försök även behandla dig själv med lite mer respekt. Vem vet, en dag kanske du är värd det.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *