Melodifestivalen 2012: Summering


Melodifestivalen 2012 har en vinnare: Loreen!
Aldrig har jag tyckt att en artist förtjänade vinsten så som Loreen gjorde i år. Hon själv, hennes låt och allt runt omkring fullständigt skimrande så som det gör när en stor artist framträtt.
Frågan är nu hur det kommer gå i Baku. Jag är ganska säker på att hon kommer klara av semifinalen till Eurovision, men sen då? Jag tror att det handlar mycket om vad det blir för år i år. Ryssland har ju av någon sjuk anledning bestämt sig för att skicka några gamla kärringar och risken är att de får så mycket uppmärksamhet så att det blir en sådan smörja som vinner eller i alla fall tar poäng. Hela Europatävlingen verkar alltid pendla mellan år då riktig musik får plats, och år då allt bara blir en plojgrej.
Fast jag skiter egentligen i vilket. Loreen är vinnaren i alla fall, och hon kommer gå precis hur långt hon själv vill. Med den rösten och den mycket speciella stil hon har så är hon helt enkelt unik.
Annars präglades ju finalnatten av Dannys besvikelse. Idag, söndag, har vi kunnat läsa om en bedrövad Danny som sket i efterfesten och åkte hem istället.
Klart han var besviken, att komma tvåa två gånger i rad kan inte vara direkt kul. Jag själv gillade inte Amazing, och dom där lysrörsjackorna imponerade inte ett dugg. Amazing var dessutom alldeles för mycket In the club, eller låt oss kalla det att Danny hade det Amazing In the club.
Festvialen i övrigt då? Jo då, Christer Björkman kan vara nöjd tycker jag. Ser man på finalen lyckades man få ihop en hel del helt OK låtar, och så vissa bottennapp givetvis. Festivalens absolut värsta låt anser jag vara ”Jag reser mig igen”, och den delas med den där fruktansvärda Opa Opa saken för några veckor sedan. Ranelinds mirakel var heller inte direkt bra, men skapade ju samtidigt den uppmärksamhet som festivalen behöver och vill ha. Så oavsett hur låten var så var det ju ett smart drag att ta med Ranelid.
Ser man på turnen och på programmen överlag får det godkänt. Ska man utse en vinnare av programledarna så vinner Sarah. Hon har visat sig vara enormt skicklig. I första deltävlingen tyckte jag också väldigt mycket om Helena, men sedan hände något. Att hon heller inte var med i alla avsnitt gör ju att SVT borde fundera på meningen med tre programledare när en av dom står på Stockholms Stadsteaters scen istället för att vara med i programmmet. Gina Dirawi som i alla fall jag inte kände till alls innan festivalen rullade igång gjorde ett bra jobb. Lite så där härligt respektlös vilket alltid uppskattas.
Mellanfilmer och annat har varit väldigt blandat, och jag tyckte inte att filmerna om Melodifestivaltittarna var något att hänga i julgranen. Sarahs ”EBU-tant” i finalen var till humor räknat det roligaste de hade. Att versionen av Popular som spelades i finalen var bättre än orginalet gör att jag hoppas den kommer ut på skiva snart
Detta var ju första året där Björkman också var producent för Melodifestivalen och jag tycker han kan vara nöjd med sig själv. 3 miljoner tittare i snitt är helt fantastiskt och de som ständigt gnäller på festivalen borde hålla käft och byta kanal. Jag förstår inte detta ständigt återkommande gnäll om att ”alla är så trötta på Melodifestivalen och jag saknar tiden då det bara var en tävling om året” Tre miljoner tittare säger något annat. Själv är jag skittrött på när SVT visar femtioelva matcher fotboll oavbrutet i en månad under VM. Melodifestivalen passar så bra in i ett land som haft det kallt och jävligt under flera månader. Då behövs en tävling där vi kan glömma allt och bara underhållas, roas och störa oss på det enda och det andra. Det är ju just det som är tävlingens styrka, och det finns som sagt andra kanaler att se på.
Så nu är det den 24 maj som gäller för Loreen. Där ska hon försöka ta sig till finalen den 26. Det jag mest oroar mig över just nu är hur produktionen i Baku kommer se ut. Kommer Azerbajdzjan klara av det hela? Det lär vi få se, höra och läsa om framöver.
Nu är det i alla fall paus ett tag, men snart drar allt igång igen, och om ett år sitter vi här och pratar om 2013 års vinnare i Melodifestivalen. Frågan vi nu har om det spektaklet är: Kommer vinnaren 2013 att behöva resa utomlands för att besöka Euroviosion Song Contest?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *