Walentines Nyårskrönika 2011: Världen


2011 kommer inte direkt gå till historien som ett bra år. Naturen visade ännu en gång att den mår skit när naturkatastroferna slog till emot oss i en aldrig sinande ström.
Terrorn visade sitt ansikte på fler än en sätt, och Norge drabbades av dåd så ohyggliga så vi har fortfarande svårt att ta dom till oss. Samtidigt i Sverige pratade vi som vanligt om invandrare, sossar, Lundin Oil och skitprogram i TV 4.
Detta var några av de händelser som jag själv kommer bära med mig på ett eller annat sätt från året 2011…

2011 inleddes med den tragiska nyheten om att Per Oscarsson avlidit i en brand. En av våra största skådespelare fanns inte mer och kultursverige blev med ens lite tråkigare och kallare. En stor förlust i ett land där allt numer spelas av Michael Persbrandt
Annars började 2011 med vinter och den verkade aldrig ta slut. Det snöade och snöade och kylan höll Sverige i ett hjärngrepp. Ganska direkt började också disksussionen om kräken till elbolag ta fart igen, men det hände inte så mycket mer sen. Som vanligt när det gäller just elbolag är ocker helt OK enligt regeringen så länge bolagen betalar in skatten på vinsten till staten som de får av bland annat kolkraftverk i andra länder.
Sedan kom tsunamin..

När tsunamin svepte in över Japan blev vi alla ännu en gång påminda om de enorma krafter vår jord kan skapa. Utan någon hänsyn svepte vågorna in och lämnade kaos och död efter sig.
I efterdyningarna följde också en debatt om kärnkraft och längst gick Tyskland som nu bestämt sig för att avskaffa kärnkraft, något som självklart inte kommer fungera.
Tyskarna hade annars mycket att göra i år. Det var ju Tyskland som satte gränsen för hur länge länder som Grekland och andra skulle få leka med Europa och framför allt med Euron. Kaoset i den europeiska ekonomin blev en följetong i media och de enda som var riktigt tysta var de som för några år sedan sade att det skulle gå åt helvete om vi inte gick med i EMU. Helvetet drabbade först den inre lekstugan i EU och spred sig sedan sakta utanför. Nu får vi alla vara med och betala för att några länder betett sig mer eller mindre olagligt. Krisen i EU är inte över och jag blir inte förvånad om något land lämnar EMU och kanske EU under 2012. En sak är i alla fall klar. Den Europeiska Unionen verkar inte vara så mycket en union som just en lekplats för människor som vill gå i pension strax efter 40.
Socialdemokraterna fick en ny partiledare som efter en mycket kort smekmånad nu håller på att kasta omkull hela partiet. Fast allt ska man inte lasta Juholt för. Sossarna har varit i kris länge, och kommer fortsätta vara i kris tills dagen kommer då partiet tar fram en fungerande politik igen. Det är dags att sluta gråta över att Moderaterna tagit över, och istället måste dom komma med något nytt. Tills dess kommer vi fortsätta få se förvånade sossar i TV som inte riktigt begriper vad som sker runt om dom. Fast Juholt har bränt sina skepp, men samtidigt är det nog ingen som vill ta över.
Ingvar Carlsson kom tillbaka!

En annan som det blåste mycket kring detta år var kungen. Efter att hovet glatt meddelat att hans dotter ska ha barn under 2012 handlade resten av kungaåret om strippor, mafiosos och annat spännande. Kungen själv uttalade sig en gång under sommaren men höll sedan tyst.
Hans kompisar på Expressen hjälpte sedan till och visade en bild som tidningens experter konstaterat varit falsk. I slutet av året får sedan kungafamiljen chansen att berätta hur jobbigt det är med media, och alla verkar glömma av det faktum att kungen, enligt boken om honom, haft ett förhållande med en annan kvinna…

I Sverige vann under våren Eric Saade melodifestivalen och han drabbades direkt av fullständig hybris. Killen började bete sig som att han sålt fler skivor än The Beatles och även om det gick bra i Eurovision, han kom ju tre, så verkade alla tröttna på honom väldigt snabbt. Fast på ett sätt har Eric sålt mer skivor än The Beatles. För hans dagispublik älskar honom mer än de älskar John Lennon.
Inte heller under 2011 kunde vi slippa ifrån det bedrövliga dramat runt SAAB. För oss som dessutom har västnytt som lokala nyheter i TV så var det nya turer varje dag. Nu har snart alla företag i hela världen varit intresserade i att köpa SAAB ett litet tag, ja i alla fall snart alla företag i Kina.
SAAB gick i alla fall i konkurs i slutet av året, och hur tråkigt det än är för de anställda kanske det vore bra att låta SAAB gå vidare in i himmelen nu.

Jamey Rodemeyer var en av alla de unga människor som inte orkade leva längre på grund av mobbning. Hans liv gick att följa på Internet och vi som gjorde det fann en djupt splittrad och sorgen liten pojke. För Jamey var ett barn, och det var vi alla i vår ignorans mot hur våra barn mår som dödade honom.
Hans död ska heller aldrig glömmas, och hans ord ”It´s get better” är viktigare än någonsin.
När det gäller HBTQ rörelsen blev den konstig i år när Pridefestivalen i Stockholm beslutade om att fri entré skulle gälla. Det som sedan skedde var att det blev en enorm anstormning av så kallade heterosexuella som villa kolla in freakshowen och ungefär alla klagade. Mest klagade HBTQ människorna som nu kände sig som djur i bur och det blev stor debatt i vissa bloggar. Dessutom lider nu Pride av stora underskott så sommaren 2012 blir spännande att se hur den blir. Men visst behövs Pride och visst behöver landets bögar, och så även kondomförsäljarna, fortfarande en chans till ökad omsättning

Jag avsluta detta med en nyhet som fick mig och andra att gråta av lycka sommaren 2011.
Den 24 juli kunde äntligen Phyllis Sifel och Connie Kopelov säga ja till varandra. New York införde homoäktenskap och damerna som varit tillsammans i 23 år kunde äntligen gifta sig. Det var en stor seger för gayrörelsen i USA och i världen men framför allt var det en stor seger för kärleken.
Och kärleken vinner över allt och alla, även om det tar tid ibland.
Gott Nytt År på er alla!
/Walentine
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Tagged . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *