Avgå Anneli Hulthén!


Det har nu snart gått 2 år sedan Göteborg fick ett nytt namn, Muteborg, och det verkar inte finnas någon gräns för hur lågt stadens tjänstemän sjunkit i sin iver att göra sina egna plånböcker större eller hur man gång på gång misskött sitt uppdrag.
Göteborg har svarat genom att tillsätta en utredning, och så en till och så vidare men vad har egentligen hänt? I slutet av förra året avgick/sparkades stadsdirektören men det räcker inte. Något är ruttet i Göteborg och det stinker vart man än går. Vår stad är idag väldigt långt från det gemytliga och mysiga som vi en gång var kända för. Istället har staden idag en maktbas som består av kvinnor och män som mer påminner om Prins John i Disney´s Robin Hood
Jag har bott i den här staden i två omgångar, i den senaste sedan 1998, och redan från start märkte man att i Göteborg lever tjänstemän och politiker i en egen värld. De beslutar om saker de inte har grund för att besluta om, och de struntar fullständigt i hur deras beslut påverkar organisationen eller verksamheten. Intresset att gå ner och tala med dom dödliga finns inte, och hela tjänstemannasektorn i staden påminner om en gigantisk bastuklubb.
Mycket av detta kan vi tacka Göran Johansson för, han som ville göra om Göteborg till en gigantisk lekplats där det var viktigare att gräva ner biografer i berg än att se till att de tjänster kommunen är skyldig att hålla i verkligen fungerar. I denna iver att göra om Lilla London till riktiga London glömdes allt annat bort och tjänstemän fick en maktposition som är ett direkt brott mot vår demokrati. Främsta beviset för det kom när TV lyckades få en tjänsteman att mer eller mindre kräva tystnad av sin anställde framför en mikrofon. Tro inte att just det exemplet var unikt. I Göteborg arbetar man efter devisen: Kom inte här och tänk. Att sedan då starta en ”Whistleblower” för anställda är ingenting annat än ett hån. För att starta en sådan måste det finnas intresse att lösa problemen, och det intresset finns det ju inte.
Man kunde ju hoppas att saker skulle bli bättre när Johansson slutade, men så har det inte blivit. Istället har Göteborg blivit en alltmer sluten stad där beslut tas helt utan möjlighet till påverkan från andra. De folkvalda lekmannapolitikerna lägger hela sin tro på stadsdelsdirektörer och andra, och de har inte en aning om vad som sker i verksamheterna. Det absolut bästa exemplet på det är UPP-projektet. Detta gigantiska fiasko som kostade oss 63 miljoner kronor och som inte har gett ett dugg. Där har politiker tagit ett beslut men sedan har tjänstemännen tagit över och gjort som de velat. När GP sedan började granska det hela dök en lekstuga av gigantiska mått upp där tjänstemännen lekte som de ville för skattepengar.
Det är stor skam att en tidning blir dom som får slå näven i bordet medan politikerna patetiskt sitter och blundar och håller för öronen så att dom vare sig ser eller hör vad som sker runt om dom.
Efter UPP gick Hultén, vår högst ansvariga politiker, ut i media och som vanligt fördömde hon det som skett, och som vanligt skulle det nu tas till krafttag mot myglet. Problemet är bara att Hultén gjort så här lite för ofta och vi har än inte sett något som kan ses som positivt i utvecklingen när det gäller Göteborg.
Göteborg är idag en stad med stora problem. Segregationen är bedrövlig, arbetslösheten hög, miljön lämnar mycket över att önska, och för framtidens evenemangsstad är det ovisst när Stockholm bygger jättearenor och annat. Allt kraft behövs läggas på att Göteborg ska få tillbaka tron på framtiden och att vi faktiskt ska få en bra framtid, och det får man inte när man som politiker låter icke valda, och uppenbart fullständigt inkompetenta tjänstemän styra detta skrangliga fartyg. Detta är och ska vara Hulténs ansvar och hon har inte tagit det ansvaret fullt ut.
Det går inte gömma sig bakom ursäkter med att ”Jag hade ingen aning”, för hon ska veta om vad skattepengarna läggs på. Hon ska ha sådan kontroll så att stadens inte överlämnas i vildars våld. För något som blivit pinsamt uppenbart är att sedan stadsdelsreformen gjordes om 2010 så har staden fått ännu mer tjänstemän som beslutar på eget bevåg, vilket medfört att politikerna i sig hamnat ännu längre bort från verksamheterna.
Upp-projektet kommer inte vara det sista som kommer fram från Muteborg. Jag tror att vi bara sett början på det hela, och för att möta det krävs en ledare som vågar bli förbannad och slå näven i bordet.
Det är helt enkelt dags att de folkvalda tar tillbaka lekplatsen som tjänstemännen styrt rakt in i isberget.
Det ansvaret klarar uppenbart inte Anneli Hulthén av, och jag misstänker att hon inte har viljan till det heller. Därför är det dags att hon lämnar över ansvaret till någon som faktiskt har det.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
Intressant.se

Bookmark the permalink.

2 Responses to Avgå Anneli Hulthén!

 1. Insider says:

  Det är ju det som är påväg att ske. Hultén är bara en övergångslösning innan ”klanen” åter är redo att styra. Det råder rätt stor konsensus om vem vilken sosse det är som ska ta över efter Hultén … och det inte en man.
  Korruptionen går djupt i muteborg ..
  / från insidan

 2. McNorrman says:

  Bra skrivet och i sak helt rätt, men en sak glömde du, kanske i mina ögon (Norska men ändå) och det är det faktum att största problemet är:
  Svenskarna själva. Ni är det folket och det landet i världen som är lättast att dupera, leka följa John med och helt enkelt göra som man vill med.
  Endast pga av folkets menlöshet och flathet kan politiker samt alla du ovan nämnt göra precis som dom vill.
  Dom vet att dom kommer undan, först av att ingen vågar/vill göra något, sen därför att lagar och förordningar är av det luddigaste slag som världen sett.
  Den svenske mannen och kvinnan knyter näven i fickan, klagar tyst på jobbet och gnäller till vänner o bekanta, men där tar det stopp.
  Hultén bara gömmer sig i några veckor/månader sen är det mesta glömt och blåst över.
  Testa detta i Frankrike, Tyskland, England osv….
  Jag säger bara, vill man ha bästa livet, bli politiker eller högt uppsatt tjänsteman sen är det fritt fram.
  Mc Norrman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *