Walentines Nyårskrönika 2011: Teknik och leksaker

Som traditionen bjuder så kommer denna sida även i år att ha sin egen krönika över året som gått.
Vi startar med Teknik och leksaker…

Årets telefon

Samsung visade under våren 2011 att en smartphone inte behövde ha iOS för att vara bra, och Samsung Galaxy S2, kallad Sammy av mig, var inte bara bra, den var skitbra!
Stor, platt och snabb som attan tog den världen med storm och Android blev lite mer folkhem än det varit tidigare. Telefonenen sålde som smör och dom enda som egentligen avskydde telefonen var Apple och dess lärljungar som inte tycker om att andra företag snor idéer med tanke på att dom själva gör det.
Årets minus
Google fick för sig att börja konkurrera med Facebook, och man startade Google +. Över en natt började alla skriva och prata om det. Alla ville vara med, och sedan blev det dödstyst.
Många som gick med förstod inte riktigt meningen med Google + efter ett tag. En del tyckte det var för likt FB och andra orkade helt enkelt inte vara med i två communityn. Trots lättare möjligheter att dela upp folk i grupper etc, verkade den största fascinationen för + att snabbt ebba ut, och i skrivande stund är det inte många som verkar bry sig om det hela. Facebook verkar ohotade ett tag till. Historien visade att inte ens Angry Birds kan locka hur många som helst.
Årets platta bråk
2011 blev året då världens rättegångssalar upptogs av Apples advokater och cirkus utan dess like tog ännu mera fart. Apple stämde Samsung, och dom stämde Apple, som stämde HTC och samtidigt stämdes Goggle av Orace och så fortsatte det. Ena landet gav Samsungs surfplatta säljförbud medan ett annat land inte gjorde det, och sedan tog den första landet tillbaka säljförbudet. Stämmningarna företagen emellan är inte på långa vägar över, och under 2012 kommer en hel del stora förhandlingar i rätten att hållas. Vi som inte orkade bry oss följde det hela med viss glädje, för allt var bara så jävla barnsligt.
En som däremot var väldigt intresserad var Florian Mueller, en bloggare och twittrare vars inlägg varit hysyteriskt roliga att läsa, mest på grund av att inte ens han verkade hinna med i alla turer.
Surfplattorna i sig som bråket mest handlade om sålde i alla fall helt ok, och Apples iPad 2 sålde mest.
Årets Smarta klipp
2011 blev verkligen året då TV-apparaterna snart bara har dammsugning kvar som aktivitet de inte riktigt klarar av. Nu ska vi inte bara se på TV, vi ska kunna göra allt. Apparna dök upp i TV’n, och menyerna att bläddra i blev större och större. Det som inte verkade lika roligt för tillverkarna var försäljningen, för 2011 blev ett krisår i TV-branchen.
Årets Konkurs

Under sommaren 2011 nåddes vi av beskedet att OnOff tackade för sig. Företaget som dragits med minus under en lång tid kursade och försvann. Några av butikerna blev norskägda Expert istället men sedan var det finito.
Krisen i elektronikbranschen fick ett stort offer detta år och alla frågar sig nu vilken kedja som kommer ge upp under 2012.
Årets besvikelse
Inte sedan Jesus gav upp på korset har så många människor varit så ledsna och besvikna som de var efter Apples presentation i höstas. Apple 5 skulle komma och den telefonen skulle förändra världen, igen.
Det blev ingen Apple 5 utan det blev en Apple 4S, och när chocken lagt sig sålde telefonen som smör i alla fall. Apple 4S var ingen stor uppdatering men en bra telefon blev bättre och efter en del små problem i början med batteritiden verkar folk nu nöjda igen, och snart börjar folk köa för nästa år ja då kommer Apple 5!
Årets Fruntimmer
Med Apples nya telefon kom också Siri. En leksak som kunde svara på allt. Framtiden var här, igen, och denna gången i form av en personlig assistent direkt i telefonen. Hon kan hjälpa dig med allt från väderinformation till vart du kan köpa varmkorv etc.
Folk älskade Siri, och Android folket fick panik!
Årets Streaming
För några år sedan skulle Voddler förändra sättet vi ser film på. Det skulle bli gratis med reklam och alla älskade Voddler, men det var innan tjänsten släpptes. För även om det går att se på gratisfilm på tjänsten så är det då oftast storfilmer som Hamsterwars 7 man kan välja på. De andra filmerna måste man betala för och det är fortfarande dyrare att hyra film på nätet än att gå och hyra den i vissa butiker.
Dessutom blöder Voddler och dom andra streamingtjänsterna pengar som sjutton och frågan är väl nu vem som kommer ge upp först.
Ett företag som testade ett nytt grepp var Viasat och deras nya playtjänst var bra redan när den kom. För 99:- i månaden fick man se på hur mycket film som helst, och bland urvalet fanns det en hel del riktigt bra filmer. Tjänsten uppdaterades sedan under hösten och blev både snyggare och snabbare. Nu väntar vi bara på att viaplay ser till så att man slippa logga in med sitt användarnamn och lösenord varenda gång man besöker sidan, och lyckan kommer bli fullständig.
Fast en del undrar lite blygt varför Viasat även har porrfilmer för heterosexuella i sitt utbud men inget för homosexuella män.
Årets Skitår
Sony kommer inte att kalla 2011 för något direkt bra år i företagets historia. Under våren blev Sony Playstations servrar hackade och man tvingades stänga ner hela eländet, och man fick dessutom ha allt nere under katastrofalt långt tid.
Folk var förbannade och Sonys chefer satt i TV och bugade i ursäkt så att pappren yrde omkring dom. Det blev heller inte bättre när tjänsten sedan kom igång igen och man skulle göra något för alla de miljoner som drabbats. ”Welcome Back” paketet var ingenting annat än ett hån mot alla användare.
De enda som antagligen skrattade var hackarna, och Microsoft vars Xbox säkert fick många nya vänner under tiden.
Årets Sammarbete
Nokia, som haft stora problem att locka köpare till sina smartphones, meddelade i början på året att man skulle satsa på Windows Phone. Direkt exploderade tekniksajterna med kommentarer och analyser. En del menade att detta var början till slutet för Nokia, men några få vågade tycka annorlunda och trodde att det i längden skulle bli kanon. Det fanns till och med dom som trodde att Windows Phone skulle bli störst en dag!
I slutet av 2011 kom också de första Windows Phone telefonerna och recensionerna var överlag mycket positiva. Telefonerna visade sig vara riktigt bra och Nokia och MS är inte ute ur matchen än.
Årets Svensk
Sverige fick en ny invandrare under 2011, han eller hon heter Facebook.
För media i Sverige blev så glada när nyheten nådde oss att FB bestämt att förlägga en gigantisk serverhall till norra Sverige. Direkt fick vi svenskar känna oss så där speciella och märkvärdiga som bara vi kan göra. Att regeringen betalat miljoner till ett av nätets största företag för att de ska komma hit brydde vi oss inte om. Nej Facebook älskar Sverige, och det är det viktigaste.
Hurra!
Väl mött om några dagar, då går vi igenom media och kultur!
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Tagged . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *