Walentines Nyårskrönika 2011: Media och Kultur

Dags för att se vad 2011 gav oss när det gäller musik, film, böcker och så vidare.
Allt kommer självklart blandas helt ologiskt och krångligt, som det sig bör på en krönika på den här sajten.
Vi börjar med det största…

Årets Nobelpristagare

Det inte utan viss stolthet som man kan konstatera att Tranströmer fick årets Nobelpris.

Många av oss tittade på utdelningen och blev rörda när han sittande i sin rullstol tog emot både medalj och handskakning från kungen. Applåderna för honom blev också dom större än för någon annan denna kväll, och visst är han värd det.

Många av alla de experter som dyker upp så fort man nämner Nobel menade också att det var ett rättvist pris, och han sägs ju vara stor även utomlands, men så heter det ju alltid å andra sidan

Fast skitsamma, en svensk vann Nobelpriset! Det är ju ändå det viktigaste!

Årets kontrast och homodrömm

Årets Eurovision hölls i Tyskland, och hade den snyggaste scen som någonsin byggts för TV. Förutom det innehöll programmet väldigt många olika sorters musik, och människor.

Irland t.ex, ja dom skickade två psykfall…

Medan frankrike skickade något som i alla fall gett mig ett hopp om framtiden och en himla massa våta drömmar under 2011…

Franska Amaury Vassili åkte till Tyskland, sjöng opera på korsikanska och gayhjärtan över hela Europa smälte. Det gick inte så där jättebra för låten i sig men skitsamma. Aldrig tidigare i historien har så många homosexuella högernävar åkt upp och ner i snabb takt efter eurofestival.

Gayryktena är redan i full fart om herr Vassili och med tanke på hans efternamn så skulle det passa in…

Årets Mediatönt

Eric Saade…

Ja, vad ska man säga? Killen som ser ut som 13 och sjunger som Michael Jackson med ballarna i kläm fast utan sångröst vann svenska Melodifestivalen med låten Popular. Sedan gick det jättebra i Eurovision och Saade släppte inte bara ett utan två album under året.

I tidningarna gick han fullständigt överstyr och han lyckades få många att hoppas att Sverige inte skulle vinna Eurovision, just för att han verkade så förbannad dryg.

Efter festivalen gick allt tillbaka till vardagen igen, och idag är det bara homosexuella 50 åringar och tjejer på 9 år som gillar Saade. De har väldigt ofta samma smak när det gäller musik.

Årets TV-program

TV blir allt värre, och i Sverige har man tappat all form av intresse för att vara nyskapande eller bra. Mycket av den är skulden kan vi lägga på TV 4 som slänger ut sig skitprogram efter skitprogram, och där media ändå hakar på som löss. Det finns inte något som TV4 producerar som man inte sedan kan läsa milslånga artiklar om i pressen. Att det sedan beror på att snart allt ägs av samma mediaföretag i Sverige gör att man blir ännu mera mörkrädd. För när Expressen och dess kompisar skrivit sönder programmen, ja då kommer reklamen om att man kan köpa allt på Discshop, som också ägs av samma mediaföretag

Så tur är det att att USA finns och tur är det att serien ”How I met Your mother” fortfarande går, för den var bäst i år. Säsong 6 var hysteriskt rolig och säsong 7 verkar inte tappa farten den heller.

Tack Amerika för att ni gör sånt som Sverige inte klarar av.

Årets värsta tv-program

Som ni kan läsa ovan är jag allergisk mot tv-program som media skriver om, och därför blir det inte så svårt att utnämna värstaTV programmet i år.  För utan svårigheter anser jag att ”Så mycket bättre” på alla sätt visar hur värdelös TV ska produceras.

Först anser jag inte att serien haft några speciellt bra artister och ni får ursäkta mig, men det finns en viss mättnad på hur jävla djup Laleh kan och bör bli. Att jag sedan är fullständigt ointresserad av att se folk sitta och lipa ihop eller att höra ”tolkningar” av E-type gör inte saken bättre.

Jag vet att jag är väldigt ensam om att tycka det, men ”Så mycket bättre” är enligt mig skittråkigt.

Årets Bortgång

Vi visste om att han var sjuk, men ingen verkade ändå beredd när beskedet kom:  Steve Jobs är död.

Aldrig tidigare har min Facebook blivit så fylld av kommentarer om en person de inte kände. Aldrig tidigare har så många datortidningar haft så många artiklar om en och samma person, och aldrig tidigare har så många nördar gemensamt gått ihop och för en dag eller glömde de vilket märke de hejade på.

Steve Jobs var Apples konung, och andras Gud, och vad han åstadkommit under sitt liv ska inte glömmas av.

Snabbt efter Jobs död släpptes en biografi som inte helt och hållet visade upp Jobs som den hjälte alla utnämnt honom till. Han verkade emellanåt vara en ganska butter sak, men det struntade de flesta i. Jobs var och kommer vara datorhjälten för många människor under en mycket lång tid framöver.

Årets Porrstjärna som testade något nytt

Brent Corrigan, som för flera år sedan blev intervjuad på den här sidan, började året med att släppa lite fler rullar där han gör sånt som man brukar göra i porrfilmer. Sedan var det tyst ett tag och Brent meddelade senare att han nu slutar med porr.

Nu skulle han istället satsa på riktig film, och han började kalla sig det han säger sig heta på riktigt Sean Paul Lockheart. Han gjorde också en roll i en ”komma ut” film och i någon skräckfilmsmusikal men fortsatte också att sälja plastpenisar och plastmunnar. Han meddelade också att han skulle visa att man kunde gå från porr till vanlig film och göra succé.
I en intervju under hösten ändrade sig sedan Brent/Sean och sade att han inte säger nej till framtida porrfilmsinspelningar, han gör bara inga just nu.

Så vi kan alla gissa att Brent Corrigan kommer tillbaka inom några år när den vanliga filmkarriären inte ger bröd för dagen.

Årets Film

Filmåret 2011 var inget vidare om du frågar mig. Under våren gjorde Lars Von Trier bort sig genom att låtsas vara nazistvänlig och det gjorde att hans film Melancolia fick massor med gratis uppmärksamhet. Filmen i sig var däremot ganska tråkig, om än väldigt snyggt gjord.

2011 blev också året där Harry Potter tog farväl på vita duken, och det gjorde han i en fantastiskt tråkig sista del. Man kände verkligen att det var dags för Harry att slänga trollstaven och plocka fram en annan stav nu och leka tonåring istället.

Kampen om att göra tonårstjejer upphetsade gick vidare och under 2011 kom en ny del av vampyrsmeten Twilight och den var lika jävla dålig som de andra. Det är jobbigt att se filmer där man önskar att huvudrollsinnehavaren ska dö redan direkt efter förtexterna.

Men en film såg jag detta år som verkligen fick mig att jubla och det var filmen The King’s Speech.

Vilken film det är och vilket skådespeleri som visar upp, och vilken underbar stund framför vita duken den ger dig.

Det var lätt att hitta en vinnare i år, och inte enbart för att det andra var skit.

Årets Artist

Här kommer jag, som väldigt många andra, välja Adele.

2011 var inte året Adele slog igenom, men det var året hon blev störst. Hennes album ”21” sålde i enorma upplagor och överallt hon visade sig föll alla för henne som träd i en snöstorm, eller Vattenfalls elkablar om ni så vill.

Bäst av allt hon gjorde var ”Set fire to the rain”, men allt annat var också långt över vad andra lyckades prestera detta år. Under hösten genomgick Adele en operation för att rädda sin röst, och den operationen verkar ha lyckats och vi ser nu framåt mot nya fantastiska skivsläpp och uppträdanden.

2011 var Adeles år, på alla sätt

Årets musikaliska händelse 1

Sommaren 2011 fylldes Göteborg av en massa långhåriga 40 åringar som inte velat fylla år sedan de var 25. Det var nämligen dags för The big 4 på Ullevi.
Metallica, Slayer, Megadeth och Anthrax kom alla och spelade sina glada låtar för en väldigt glad publik, och SVT sände alltsammans live.

Det var fest utan dess like, och när Metallica som sista band klättrade upp på scenen insåg vi alla att det var just dom som alla väntat på. Till och med morsan tittade!

Årets musikaliska händelse 2

Musikalen The Phantom of the opera fyllde 25 år under 2011 och detta skulle firas stort tyckte producenten Cameron Mackintosh, och stort blev det.

130 personer på scen gjorde musikalen, som setts av fler människor än någon annan, rättvisa och allt blev enormt mäktigt.
Det blev inte exakt som originalet. Någon fallande kristallkrona fanns inte med, men däremot filmades hela showen och sändes ut live till digitala biografer över hela Europa, och senare även till USA.
Detta gjorde att Fantomen nu har rekord i mest tittare i direktsänd bio, och det är ju inte illa.

Årets Tidning

Den är dåligt skriven och dåligt redigerad. Den är det mest partiska som finns i Sverige och då har jag ändå tänkt på tidningen Världen Idag. Tidningens läsare är så sanslöst fanatiska så att man själv snart borde byta adress. Dessutom saknar tidningen all form av kritiskt granskande som tidningar gärna bör ha.

Jag talar självklart om tidningen MacWorld som även under 2011 visade prov på hur dålig en tidskrift kan bli. Rubriker som borde få pris medverkade till att tidningen under hela året gav upphov till många och långa skratt, och där man dessutom blev allt mer tacksam att man inte använder produkter från Apple.

Men för sitt underhållningsvärde får tidningen priset som årets tidning. Ibland kan ju det sämsta bli bra, just för att det är så fruktansvärt dåligt och där dom som ligger bakom det inte förstår bättre.

Årets Spel

Årets spel kom inte i år utan förra året, men under hela 2011 har företaget Zen Studios tagit fram nya ”banor” och det har resulterat i att Pinball FX2 till xboxen nu är det enda spel jag spelar.
För alla som älskar Flipper så är detta spelet paradiset. Underbart, kul och snyggt.  Spelet finns även till playstation men inte alls lika kul, även om en uppdatering är på väg.

Årets Radioprogram

Sveriges Radio är verkligen det enda företaget i det här lander som gör radio värt att lyssna på, och ingenting blir bättre än På Minuten. Även om programmet är 40 år gammalt, och även om SR verkar producera allt färre delar per år så spelar det ingen roll. Det som görs är så fantastiskt roligt och underhållande så man vill aldrig sluta lyssna.

På Minuten borde sändas varje vecka året om så kom igen nu SR, mera På Minuten tack!

Årets Blogg

Från att ha startat på allra minsta sätt har Kulturbloggen blivit en del av mediasverige och något att räkna med. Mer personlig än andra, och bredare än de flesta har bloggen bara blivit bättre och bättre. Det är också underbart att se hur bloggen växlar mellan det stora och det allra minsta, så som kultur i sig ska vara.

Årets Mediapersonlighet

Det kommer ut en bok om honom som inte direkt får honom att framstå som alldeles så där kanonbra. Sedan blir det prat om bilder som finns, och han själv säger ingenting.
Sedan går hans älskarinna ut och berättar om hela affären, men han svarar inte direkt på några frågor själv.
Som om inte detta räcker dyker det upp ännu mera bilder på honom, bilder som sedan sägs vara förfalskade, och med ens verkar mediasverige glömma av att han ändå oavsett bilderna varit otrogen under flera år.

Årets mediapersonlighet måste bli Kungen, för ingen annan hade kunnat komma undan med så mycket skit och där media hysteriskt gör vad de kan för att skydda honom. För utan monarkin dör flera tidningar i Sverige, och så kan vi ju inte ha det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Tagged . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *