Optimerad Bemanning: Time Care, företaget som har tjänstemännen runt fingret


Jag kommer i några inlägg skriva om något som heter Optimerad Bemanning. Detta är en nytt arbetssätt som Göteborgs Kommun bestämt att medarbetarna ska arbeta i. Då jag redan från början varit starkt kritisk mot detta system kommer jag ägna en stor del av min tid till att bevisa hur rent ut sagt korkat detta politiskt tagna beslut är. För om Optimerad Bemanning visar något så är det att folket och politikerna i Göteborg inte lever på samma planet, och tjänstemännen är portalen dom emellan. Jag inleder med lite funderingar om programmet TimeCare som är grunden i ungefär allt när det gäller personalplanering i Göteborg idag (och i många andra kommuner)
Var och varannan kommun och landsting har idag Time Care som grund när man lägger schema. För er kanske 3 personer inom den offentliga delen av Sverige som inte hört talas om TimeCare så är det i korta ordalag ett system där man ”enkelt” kan lägga upp scheman och där man ”enkelt” kan hålla koll på allt från bemanningskrav till tidsregler etc.
I Göteborg älskar tjänstemännen TimeCare, och det är inte så konstigt. Företaget TimeCare AB har nämligen lärt sig hur man på bästa sätt ska få lokala politiker att bestämma så det gynnar dem. Man lindar naturligtvis tjänstemännen runt sitt finger och sedan kommer politikerna, likt en löpande tik som känner vittring av hanhund, springa åt samma håll.
Sättet man gjort det på är dyra och fina ”kurser” och introduktioner. Bland annat hittade man på något som hette Bemanningsakademin. På Timecares hemsida kan man läsa:

Enhetschefer är de som har möjlighet att förändra dagens hantering av bemanningen och därmed ha stor påverkan på resultatet – ge chefen verktyg att känna sig trygg att ta chefsrollen i förändringsarbete

Mina gamla chefer fick också gå denna kurs, riktigt vad de lärde sig fick jag aldrig veta . Kursen kostade i alla fall runt 3000 plus moms per person så jag är säker på att den gav massor med viktig information om…
Nåväl….
På mitt arbete har vi jobbat med TimeCare i flera år nu. Var sjätte vecka sätter sig jag och en kollega för att se hur våra andra kollegor vill jobba. Oftast vill ingen jobba så att det passar verksamheten från början så kollegorna har sedan 2 veckor på sig att ”diffa”. Efter det sätter sig jag och min kollega igen och fixar till schemat, och löser de tider som inte diffats klart. Det låter säkert jättebra men allt är i själva verket ett sjukt system.
Äldrevården som alltid jobbar åt målet att spara så mycket pengar som möjligt är just nu inne i en period av hård granskning. Det man kom fram till, ännu en gång,  i denna granskning efter ungefär 5 min är att pengar är det som styr, och pengarna har blivit allt mindre samtidigt som de äldre blir fler och sjukare. Då borde det ju gälla att se över de pengar man har och sedan göra det bästa av situationen. I Göteborg arbetar man på ett annat sätt. Långsiktighet, planering och försiktighet är tre ledord som är fullständigt raderade ur denna kommuns ordbok. Istället får man en idé och liksom en pojk med ADHD springer man sedan rakt in i en ny lek utan att se sig om åt vare sig höger, vänster eller bakåt.
Arbetet med TimeCare har varit så på alla sätt. Företaget TimeCare AB har satt sig som Guden över allt och alla i staden, och då gör det ingenting om det kostar. Allt går att lösa med TimeCare, och nu när Göteborg är på väg in i det man kallar Optimerad Bemanning kommer företagets produkter få ännu mer makt.
Hos oss, och på de flesta arbetsplatser idag, har vi alltså 6 veckors scheman. Detta för att verksamheten snabbt ska kunna ändra sig om det behövs och för att personalen ska kunna lägga in önskemål. Låter det inte alldeles underbart?
Det är det inte kan jag meddela, för vi har en situation där personalen lik förbannat efter varje schema vill ändra, flytta och byta och oftast är det familjesaker som ligger till grund för det.  Efter en tid kan man tro att just personal inom äldrevården har svårare än någon annan grupp människor att planera sitt liv, och jag har också många gånger frågat mig: Är det inte ett jobb vi har? Är det inte jobbet som ska gå i första hand och inte tvärtom. Flera medarbetare verkar tro att verksamheten de arbetar inom finns till för deras skull istället för tvärtom. Att lägga ett kort schema och sedan ändå tvingas göra om det gång på gång gör ju att hela idén med korta scheman faller, och så här är det överallt kan jag meddela. Det finns absolut ingen som helst mening med att lägga ner tid på detta.
Jag skulle vilja se hur detta funkade på Volvo om 400 medarbetare gick till sin chef och sade, ”Jag kan inte jobba på fredag mellan 8-11 för då ska min dotter/son få ditten och datten”
Det hade självklart inte accepterats och ska heller inte accepteras. Det är ett jobb folk har!
Jag förstår inte riktigt meningen med att ha korta schemaperioder när folk ändå byter och flyttar om lika mycket nu som de gjorde innan när man hade fast schema. Hela idén faller ju platt till marken och i slutändan blir hela användandet värdelös. Ändå ska det användas, och vinden blåser åt att man ska använda det ännu mer.
Lägger man sedan till all den tid som det krävs av personal för att få till sitt schema blir man nästan mörkrädd när man sedan hör om boenden där de boende får sitta i en stol och vänta på döden på grund av att personalen ska leka schemaläggare.
Man frågar sig lite då varför man använder sig av systemet, och svaret är naturligtvis enkelt: Företaget TimeCare AB har på alla sätt lyckats sälja in sin produkt så enormt så att man idag snöat in sig totalt i kommunen. Det så kallade planeringsverktyget är idag inbyggt i lönesystemen och så vidare så att nu ta bort det vore det samma som att behöva göra om allt från grunden igen. TimeCare AB har helt enkelt lyckats med sitt projekt att få kommunernas tjänstemän och senare också politiker att inse att ”Utan Timecare kan vi inte leva”. Man har inte någon gång ställt sig frågan från kommunens sida om det finns andra program, som kanske dessutom är billigare. Nej, istället har man hela tiden bundit sig ännu mer vid samma system, ett system som dessutom inte alls är så fantastiskt när man väl börjar jobba med det. Planeringsverktyget är extremt ologiskt uppbyggt och det som skulle kunna vara väldigt enkelt blir gärna väldigt krångligt i TimeCare.
Det som är det värsta med hela cirkusen runt TimeCare är tiden det tar för alla att jobba med det. Först tas det tid från medarbetarna, sedan ska även cheferna behöva sitta och kontrollera schemat innan det sedan slungas iväg till lönekontoren. Den tiden hade man kunnat utnyttja på så enormt många bättre sätt än till personal som sitter framför en dator gång efter annan.
Idag när det är smärtsamt uppenbart att svensk äldrevård på alldeles för många sätt är det samma som att sitta i en stol och sakta ruttna bort borde all tid som finns läggas på att helt enkelt få igång de gamla. Det heter ”Att få leva tills man dör”, inte ”Att få sitta och vänta i en stol tills döden kommer”. Att man då istället prioriterar saker som ständigt återkommande schemahanteringar är ingenting annan än ren skandal.
För det sparar vare sig personal eller pengar. Det enda som sker är att kommunernas tjänstemän har ytterligare en leksak som egentligen inte fyller någon som helst funktion alls mer än att det tar tid, kostar pengar och i slutändan leder till att omsorg och vård blir sämre.
När vi normala människor, som inte är tjänstemän inom kommun och landsting, ska handla en sak vill vi veta priset när det gäller produkten vi ska köpa. Som skattebetalare är det ju dessutom ganska intressant att få veta hur mycket pengar Göteborg lagt ut på TimeCare så jag mailade idag följande mail till kommunen…

Då jag är osäker på vart jag ska vända denna fråga så skriver jag till eran öppna adress och hoppas sedan att mailat vidarebefordras till rätt instans som kan svara på min fråga.
Jag skriver just nu om kommunens samarbete med företaget TimeCare AB som
verkar ha tagit alla tjänstemän med storm i och med företagets
programvaror, kurser och annat.
Jag är väldigt intresserad av att få svar på 2 frågor frågor om detta
samarbete.
1. Vad betalar Göteborgs Kommun per licens för programvarorna Time Care
Planering och Time Care Pool. Företaget själv skriver inte ut några priser
på sin hemsida.
Med tanke på att kommunen nu rusar in i Optimerad bemanning så kan det
vara intressant att se hur mycket kostnaden kommer bli för detta.
2. Hur mycket har kommunen hittills spenderat på företaget TimeCare AB när
det gäller programvaror, informationskurser och liknande (som
bemanningsakademin t.ex)
Ser fram emot svar på mina frågor och vill också meddela att både frågor
och svar kommer att visas upp på sidan www.walentine.com
Hälsningar
Walentine Andersson
www.walentine.com

Jag kommer självklart återkomma när jag fått svar, och får jag inte svar kommer jag gå vidare för svar ska jag ha. I skrivande stund, tisdag kväll, har jag fortfarande inte hört ett knyst men jag kommer inte ge mig. Göteborgs Kommun är en öppen verksamhet, vilket jag tänker påminna dom om senast torsdag om jag inte hör något innan.
Jag säger INTE att några olagligheter har skett, men jag hävdar bestämt att den kritiska och granskande inställning man ska ha när man använder skattepengar inte alls funnits när det kommer till just en sådan sak som TimeCare. Man har köpt företagets idé rakt av utan att för en enda sekund fundera på nyttan, och där det i normala fall är verksamheten som ska styra programmen är det här programmen som fått verksamheten att rätta sig efter den. Det visar kommunernas intågande i det som Göteborg kallar för Optimal Bemanning t.ex och här är ett exempel på hur dumt allt kan bli:
Person A arbetar på Ålderdomshem 1. Person A har idag en så kallad resursdag då Person A kan få räkna med att arbeta på ett annat boende så idag ska Person A gå till Ålderdomshem 2 och jobba där. Samma morgon blir en annan personal på Ålderdomshem 1 sjuk och det finns nu en lucka där. Det visar sig att en person, Person 2, som arbetar i den bemanning som skapats på grund av Optimerad Bemanning är ledig och får nu vandra till Ålderdomshem 1. Person A föreslår då att på grund av att hon känner till Ålderdomshem 1 bättre i och med att det är hennes ordinarie arbetsplats så är det ju bättre att hon stannar kvar och Person 2 besöker Ålderdomshem 2 istället, som denna person varit på flera gånger.
Men se det går inte får för det blir alldeles för krångligt för programmen då, så det slutar med att två ålderdomshem får personal där ingen är fullständigt insatt i hur de boende vill ha det.
Detta är ett exempel på hur sjukt det blir när programvaror styr verksamheten. Sådant här har man inte tänkt på innan utan man störtar in utan att fundera en sekund på konsekvenserna. Man lägger upp en hel organisation runt ett program, och ingen ställer sig frågan vad som kommer ske om det visar sig att programmet inte fungerar. Det är egentligen skrämmande att tänka sig att Sveriges näst största stad ligger som slav under ett företag. Tycker ni jag överdriver? Så här skriver TimeCare själva om ett projekt:

Förutsättningen för att lyckas med detta projekt har varit ett nytänkande i schemaläggningen och nyckelordet har varit flexibilitet. För att underlätta sin schemaläggning och för att planera över avdelningar har Morängatan använt Time Care som it-stöd. De har även tillsammans med konsulter från Time Care gjort en översyn av sin bemanning i en Bemanningsrevision och utbildat sina chefer i Time Cares bemanningsakademi.

Allt handlar om TimeCare, precis allt. Det är TimeCare som är konsulter, det är TimeCare som utbildar och programmen man använder är från, ja just det, TimeCare.
Att sedan stadens politiker gömmer detta och kallar det något annat är enbart ett sätt för att det ska låta bra, men sista ordet är inte sagt ännu….
Väl mött i del 2 av denna serie: Optimerad Bemanning: När Göteborg blev Sovjet
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to Optimerad Bemanning: Time Care, företaget som har tjänstemännen runt fingret

  1. Pingback: Optimerad Bemanning: Hur man skulle ha gjort | Walentines Värld

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *