Linden Labs börjar bli desperata

Linden Labs, företaget som gav oss Second Life, har äntligen börjat inse att deras enda produkt tappar användare. Sedan boomen 2007 har det varit ganska tyst om Second Life i media, och skriver man om det idag handlar det mest om hur mycket den virtuella världen krymper.
Riktigt så illa som media vill påskina är det inte, men visst pekar siffrorna åt fel håll för Linden Labs.
På ett år har antalet användartimmar inne i Second Life gått ner med 4 miljoner timmar. Även Second Life’s storlek av landyta har krympt och har långsamt gjort det länge, och ingen av siffrorna är direkt munter.
Linden Labs har emellanåt försökt att locka till sig nya användare, men det finns ett stort problem i detta och det är att företaget verkar glömt av hur man för några år sedan lockade till sig folk. Då hette det att man kunde starta virtuella företag och man älskade att visa upp folk som blivit miljonärer på leksakskläder och annat. Man vägrade också att prata om att de som antagligen tjänade mest var de som byggde virtuella könsorgan, men det är en helt annan historia.
Nu försöker man bland annat rida på hela ”Farmville” grejen där virtuella djur visas upp i de allra sötaste av reklambilder. Samtidigt har Linden Labs glömt att de som brukar använda Farmville väldigt sällan betalar för det, och de kommer heller inte betala för Second Life.
Linden Labs har också sedan dag ett gjort sig känt som ett företag som fullständigt saknat all form av ekonomisk tänkande och planering. Hela idén med Second Life har varit byggt på att ”vi är först och störst så vi kan ta vilka priser som helst”. Detta har man också visat genom att ta ut fullständiga överpriser på sina simmar/landområden. Man har kunnat ta ut det för folk har betalat, samtidigt har man inte på långa vägar utvecklat produkten Second Life i den mening att det finns skäl att kräva 3500 dollar för en sim som har samma storlek idag som för 6 år sedan eller antal prims.
Men nu verkar det som att Linden Labs insett att de måste göra något om de ska ha en chans i framtiden. Så för första gången kan man nu ”köpa” sig en sim utan att behöva betala den svindyra start upp avgiften på 1000 dollar som företaget tidigare krävt av sina kunder. Mellan den 21 och 23 oktober behöver man ”bara” betala 295 dollar, vilket ju är 700 dollar mindre än innan.
Fast glöm inte att det sedan tillkommer 295 dollar per månad så länge du hyr simmen, och räkna heller inte med en direkt bra hyresvärd, eller för den delen ett program som fungerar felfritt. För Second Life fungerar långt ifrån bra.
Men har du aldrig varit i Second Life så tycker jag du ska göra ett besök. För det finns massor att se och testa på, och om inte så kan Second Life visa hur framtiden kan se ut, om än då i något mindre tecknad form. Det finns massor med intressanta människor där inne, och en del mindre intressanta. Sedan kommer du också träffa på massor med människor som tar en Sobril till kaffet istället för ett Ballerina kex, men sådana finns det ju massor av även i den verkliga världen.
Personligen har jag alltid ansett att det bästa för Second Life vore att någon annan tog över, och att Linden Labs lade ner. Det företaget har världens mest trogna kunder för det finns inget annat företag som kunnat hitta på så mycket skit där kunderna ändå stannat kvar. Det handlar inte om elakhet från Linden Labs sida utan bara om att människorna som grundade företaget må vara duktiga på teknik, men är totalt inkompetenta på allt annat. Kanske har det börjat ändra på sig nu med tanke på helgens erbjudande, men frågan är om det räcker. Jag hoppas att Second Life hittar nya vägar till nya kunder och besökare, men också att de som faktiskt betalar för att vara i Second Life också får en ärlig chans till inkomst. För vem bryr sig om att hyra ett land för sin butik när alla ändå handlar allt på webben t.ex?
Kom också ihåg att Linden Labs själva målat in sig i ett hörn. De kan helt enkelt inte sänka priserna för gott för vad skulle då ske med alla de som hyr av dom idag och som betalat dyra priser innan? Så njut av denna helg för den lär inte komma tillbaka på länge och jag tror heller inte att detta är början till en permanent sänkning, för om det skulle bli en permanent sänkning av hyrorna, ja då skulle det bli revolution i Second Life.
 

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Tagged . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *