Till minne av Göran Koch-Swahne

När jag öppnade dagens GP, 11 aug, fick jag en chock. Där ser jag Göran Koch-Swahnes dödsannons, och med ens blev en ganska regnig och småkall dag iskall.
Jag hade äran att få kontakt med Göran 2005 när jag var inne i det som kallades för Uppropet mot prästförtrycket. Göran kontaktade mig och sade att han delade flera åsikter med mig. Det blev starten på en lång resa där Göran ständigt verkade se över mig.
Göran var på många sätt min mentor. Han kanske är den människa som starkare och mer än någon annan lärt mig att känna respekten för Gud och kristendomen utan att för den skull vara religiös. Många frågor har jag skickat till honom, och alltid fick jag svar.
Det var aldrig svar som gick ut på att han skulle omvända mig, göra mig till kristen etc utan det var svar som alltid handlade om att vara humanist, att älska varandra och att känna respekt för varandra, men också att kunna känna tröst i Gud
Ibland kunde det komma små kommentarer på mina inlägg. Det kunde vara råd, eller bara små rader som ”Ser dig Walentine”. Han varnade mig alltid för att hata och när jag var som mest Alexförmörkad på den tiden sade han alltid till mig att ”Hatet tar tid att komma över, se bara till så att det inte tar dig”
Göran tillhörde en liten skara människor som vågade ifrågasätta. Han tillhörde också den ännu mindre skara människor som hade argument för sin sak och som vågade förklara dom och som stod för dom. Fast han gjorde det aldrig på elakt sätt utan var alltid vänlig, förklarande och alltid med respekt.
Ja Göran var min mentor. Jag vågar gå så långt så jag kan markera mitt liv före och efter Göran. För innan jag fick äran att lära känna denna fantastiska människa så var jag hatisk mot all form av religion. Jag såg ner på troende människor och jag ”hatade Gud”.
Göran lärde mig att inte hata Gud. Han lärde mig att respektera de som säger sig tro på Gud om de respekterar mig. Han lärde mig att inte döma om jag förväntade mig att inte bli dömd av dom.
Jag kommer ihåg en gång när jag mailade Göran och bad om tips på böcker om religion. Det tog en dag sedan kom ett svar med ett trettiotal böcker han tyckte jag skulle läsa. Överst på listan och underst hade han skrivit samma bok, Bibeln. ”Den kan vara bra att ha läst också om man ska uttala sig, något som inte så många verkar ha gjort” förklarade han och jag följde hans råd och läste och läste och läste.
Nu är Göran borta, tagen av en sjukdom som han, om jag förstått det rätt, slogs emot i flera år. Vår värld har blivit lite mörkare och tråkigare, men vår himmel har fått ett nytt ljus i sommar. Han rycktes ifrån oss alldeles för tidigt, för han hade så mycket mer att delge oss och lära oss.
För Göran, även om jag inte tror på Gud så tror jag på dig. Jag tror och känner att du är på en plats där sjukdomar inte finns, och där rättvisa, jämlikhet och kärlek vunnit alla krig och där det nu råder fred. Vi är många som är dig tacksamma Göran. För din kunskap, för din tro och för allt du stod för.
Vila i frid Göran, min mentor och vän och kamrat
/Walentine Andersson

Bookmark the permalink.

One Response to Till minne av Göran Koch-Swahne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *