Till er Applerunkare

Detta inlägg vänder sig inte till er som tycker att Apple gör bra produkter.
Det vänder sig heller inte till er som ser Apple som en frisk fläkt i datorvärlden.
Det vänder sig heller inte till er som helt enkelt använder Apples produkter för att ni tycker att Apples produkter passar era syften och användningsområden bättre.
Nej, detta inlägg vänder sig till dig som läser tidningen Macworld som en 13 åring för första gången läser Aktuell Rapport, nedan kallad för Applerunkare
Det vänder sig också till dig på redaktionen på tidningen MacWorld och som uppenbart skrivit på papper att ”Va snäll mot Steve Jobs för han vet din hemadress”, nedan kallad Applerunkare.
Vidare vänder sig detta inlägg också till alla er som fullständigt och totalt saknar intresse i bra produkter om dom inte kommer från Apple och som skulle köpa en iPhone även om den inte var bättre idag än en Motorola a920, allmänt kallad för dåre.
Just nu pågår det ett krig, ett stort krig där miljarder med dollar står på spel. Kriget, som får all världens religionskrig att verka som rena Teletubbies, är det som pågår mellan Apple på ena sidan, och alla dom som gör Android telefoner på andra sidan, och även andra system ska tilläggas.
Som alla vet gör Apple datorer, telefoner och lite annat. När dom inte gör dessa prylar, och tjänar pengar som sjutton så att de blir världens mest värderade företag så stämmer dom andra företag. Apple älskar att stämma företag. De stämmer alla företag de kan komma över, och nu börjar det så sakta bära frukt.
Till Apples försvar ska det kanske tilläggas att det är inte ovanligt i USA att man stämmer varandra, fråga Spotify som redan fått känna på det, och det finns företag som stämt Apple också. Det är helt enkelt som sagt ett krig som pågår.
Härom veckan beslutade en domstol att Samsung inte fick sälja sin pek och lekplatta Galaxy Tab 10.1 i Australien just på grund av att ärendet ligger i domstol. Igår beslutade en tysk domstol samma sak och nu får inte Samsung sälja sin platta i Europa, förutom nederländerna, och med ens fullständigt exploderade forum, internetsidor och annat med vilda diskussioner om vem som har rätt och inte.
Direkt kan vi ju konstatera en sak. Apple uppfann inte smartphonen, de har aldrig uppfunnit smartphonen och kommer inte gå till historien som företaget som uppfann smartphonen men…
Apple har lyckats fantastiskt väl med några få saker som sedan gjort att iPhone idag är synonymt med smartphone för många. Först är det självklart det fantastiska utbud av appar som finns till iOS. För det andra är det Apples synnerligt smarta sätt att komma ut med nya produkter. Man lyckas gång på gång få folk att känna att de verkligen MÅSTE ha en iPhone, ipad, iPod etc etc. Kommer någon ens ihåg när iPad skulle lanseras? Hur media var frågande till vad den egentligen skulle användas till och var det egentligen inte bara en stor iPhone som man inte kunde ringa på? Idag låter det annorlunda.
För det tredje lever Apple fortfarande på att man i vissa kretsar är uppstickaren som slåss mot det stora onda Microsoft, och där vissa mindre smarta personer forfarande ser framför sig hur Steve Jobs står i källaren och själv plockar ihop sina telefoner som han sedan skickar i jiffypåsar med påklistrade frimärken som han fått ihop genom att panta tomburkar.
Alla som följer med vet att det inte är så. Igår tisdagen den 9 augusti 2011 var Apple världens mest värderade företag under några timmar. Apple har gått en lång väg från att ha varit uppstickaren och innovatören. För Apple är inte längre någon innovatör, det slutade man med när iPhone började säljas.
iPhone var något nytt när den kom, och visst vände den upp och ner på mobilbranchen, men sedan dess har det egentligen inte skett så mycket med iPhone. Den har blivit lite mer fyrkantig, snabbare och efter 4 år kan man snart också byta sms signal själv. Därför tycker inte Apple om Android, systemet som nu exploderar i försäljning och där företag som Samsung och HTC visat att man kan göra fantastiska telefoner byggda på Android. Ett system som också vinner mycket på att det är mer öppet och där kunderna själva kan göra lite som dom vill.
När Apple släppte sin iPad blev det direkt som att det var Apple som uppfunnit iPad, och folk köpte den som galningar. Sedan blev pekplattorna framtiden och så kom andra företag med sina produkter och kriget drog i full gång.
Apple menar att andra företag helt enkelt snott deras design, ideér etc, och i väntan på utredningar och domslut har alltså andra företag belagts med försäljningsstopp och det är just reaktionen på detta som jag inte kan låta bli att både bli förbannad på och fascinerad av.
Jag har tidigare skrivit om tidningen Mac World, utgiven av IDG. Alla som är intresserade av datorer vet att IDG inte är det mest seriösa företag om man vill ha objektiva nyheter, men när det just gäller tidningen Mac World har vi gått från tidning till fanzine. För nu snackar vi total avsaknad av all form av kritisk tänkande. Jag skrev en gång ”Jag undrar hur MacWorld skulle ställa sig till att Steve Jobs glatt meddelar att för varje iPhone som vi säljer kommer vi döda en sälunge”, och efter ett tag med MacWorld är frågan inte helt galen.
MacWorld fullständigt skriker ut sin kärlek till Apple och därför kan man där läsa rubriker som:
Apple stoppar Samsungs nya pekplatta i Europa
Apple sätter stopp för Samsungs nya surfplatta
Apple var världens högst värderade företag i dag

För det första så är det inte Apple som stoppat någonting alls utan en domstol. Men Macworlds teknik har alltid varit att göra Apple mäktigare än vad dom är, och därför kommer det också rubriker som den sista emellanåt. Apple SKA vara störst, mäktigast och bäst.
Med den form av ”journalism” som man bedriver på Macworld så skapar man sig också en speciell form av läsare och denna skara fascinerar mig extremt mycket. Faktum är det största nöjet att läsa Macworld är just kommentarerna för aldrig har sådan fanatism varit samlad sen Livets Ord bjöd in Siewert Öholm på samtal i Uppsala. Det är extrema åsikter som kommer fram och Macworld älskar dom. Visst finns det också troll som går in och skriver ner allt vad Apple står för enbart för att göra folk förbannade, men du kan heller inte kritisera eller ifrågasätta Apple för då jävlar! Det blir krig direkt och inte så sällan kommer det kommentater som, ”JA men Google då!!!”, eller ”Ja men håll dig till Microsoft då för fan”, eller varför inte ”Du fattar ju ingenting”
Det som är skrämmande med dessa människor är att i sin iver att hylla Apple och hata alla andra så verkar dom inte riktigt förstå vad de egentligen vill skapa för värld.
För vem vill att Apple ska stå ensamma som producent av smartphones och pekplattor? Inte någon tror jag, knappt Apple själva heller. För oavsett hur mysigt det är med Steve Jobs så representerar han ett företag som på flertalet sätt inte är något annat än företagsvärldens svar på tea-party rörelsen i USA. Apple är idag ett företag där hyckleriet får bra betalt och man låser ut både frihet, öppenhet och valfrihet. Att man också försöker göra sig till företaget där allt som är tillåtet över 15 år ska förbjudas gör ju inte saken bättre direkt, och hur skulle det bli om Apple fick monopol? Sådana frågor glömmer Applerunkarna att ställa sig, och tidningen Macworld som uppdaterar sin hemsida otaliga gånger varje dag verkar totalt ointresserade att kritiskt ifrågasätta något som rör Apple. Tar man upp något kritiskt så är det alltid andra man nämner. Tidningen verkar vara fullständigt livrädd för att göra Apple förbannade. MacWorld blir en blandning ibland av fanzine, bibeln och Se & Hör.
Jag tror att i längden kommer Apple själva att förlora på denna extrema fanbase. För något har ju faktiskt hänt den sista tiden. Det är inte självklart att man ska köpa en iPhone längre. Folk har hittat andra företag och det är ju självklart också därför som Apple just nu stämmer allt och alla samtidigt som de jobbar med omgång 5 av iPhone. Än en gång så hade andra företag gjort likadant men det som Applerunkarna glömmer är att allt har ett slut, även Apple. De kommer inte sälja mest telefoner i all framtid, och jag tror att Apple är ganska medvetna om det.
Sedan ska man inte glömma att Apple spelar ett högt spel just nu. För vad tror ni händer OM det beslutas om att Samsung och gänget gjort patentintrång och vad tror ni sker om Android möts av nya problem med licenser och annat? Google är ju heller inget källarföretag direkt och de vill självklart vara med och leka. Det som kommer ske är att det kommer en annan version av Android och det kommer komma andra telefoner som kanske till och med är ännu bättre. Samsung har ju länge visat att de vill leka på smartphonemarknaden, och tänk om de verkligen släpper en telefon som just blir det som reklamen idag lite komiskt säga ”Äppelmos”
Apple gör bra produkter, inget snack om den saken. iPhone ÄR en bra smartphone, men oavsett hur bra den är behöver den konkurrens. För inte tror väl någon, förutom redaktionen på MacWorld och Applerunkarna, att Apple skulle bry sig att uppdatera sina telefoner om det inte fanns konkurrens? Inget företag i världen vill lägga ut pengar på utveckling om de inte behöver. Konkurrensen från Android och andra system gör ju att Apple hela tiden måste ligga i framkant om de vill fortsätta sälja mest telefoner. På samma sätt måste ju utvecklarna bakom Android också se till att deras system är tipp topp om de vill kunna vara en konkurrent till iOS, men andra ord: Konkurrensen driver utvecklingen framåt. Det förstår inte dom som ser Steve Jobs som den nya Jesus.
Min största synpunkt på Apples telefoner är att de är så slutna. Det var också därför jag lämnade Apple glatt och hoppade på en Samsung istället. Det som också är roligt är att jag ibland under mina små diskussioner med Applerunkarna får svaren ”Ja men är du inte nöjd kan du ju jailbreaka den”. De försvarar alltså systemet Apple står bakom genom att ge rådet att knäcka det? Det är som att säga att ”Jag gillar fängelser men jag tycker inte det borde vara murar runt om”.
Anledningen till svaret är naturligtvis enkelt: Man ska älska Apple!
Och nu ska jag avslutningsvis göra något jag ALDRIG tidigare gjort på den här sidan, jag ska skriva en mening som kommer få er att chockas…
Jag gillar Apples produkter!!!
Japp, där har ni det! Jag har kommit ut! Jag gillar Apples produkter och hade gärna haft en men, och det är ett stort men, så länge det finns en mentalitet av Livets Ord runt Apple kommer jag aldrig någonsin införskaffa mig en Appleprodukt igen, och jag kommer aldrig aldrig aldrig någonsin acceptera en värld där ett företag som står för slutenhet, censur och hyckleri blir världens mest värderade företag.
För någonstans finns boken 1984 därbak och den skrämmer mig. Den hade skrämt mig lika mycket, och gör det också, om det gällt Google, Facebook eller annat, men just nu är det Apple det handlar om.
Och så det där med Microsoft…
MS är ju ett företag det är lag på bland Applerunkarna att hata. Även Macworld skriver gärna om nyheter som talar emot MS och jag tänker på hur det var förr.
Då hatade vi MS för att de ville att vi skulle ha Media player med när vi köpte windows. Vi avskydde MS för att de ville att alla skulle använda Internet Explorer. Vi avskydde MS för att de inte gav oss något alternativ när vi köpte datorer. Ja Microsoft var skit.
Vet ni Applerunkare om en sak? Apple har blivit det nya Microsoft när det gäller Smartphones, hur känns det? Är det så ni vill ha det på alla datorer också?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,
Intressant.se

Bookmark the permalink.

One Response to Till er Applerunkare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *