walentine.com testar: Viaplay, filmtjänst

Som någon kanske kommer ihåg var och är jag inte någon direkt vän  filmtjänsten Voddler. Jag ansåg då och anser fortfarande att Voddler är en stor bluff där media hjälpt till att trissa upp förväntningarna något enormt för något som mest är rena skiten. Snacket om att Voddler skulle bli en Spotify fast med film visade sig inte vara något annat än en ren lögn.
Jag har längtat efter en riktigt bra filmtjänst i Sverige, för det har varit ont om dom. Att man idag får betala mer för att hyra en film på nätet än vad det kostar hos vissa videouthyrare är ingenting annat än ren skandal, och det bevisar också hur enormt korkade de människor som arbetar på filmbolagen är. De tror fortfarande att Antipiratbyrån kommer rädda dom från dom elaka piraterna. De vägrar inse att tiderna är nya och inkomsterna har förändrats. De lever kvar i samma tid nu som på 80-talet.
I USA har saker och ting sett annorlunda ut. Företag som Netflix som började med att hyra ut DVD på nätet har mer och mer gått över till streamtjänster där man betalar runt 10 dollar för att se film och TV tills man svimmar. Ett sådant företag har vi inte haft i Sverige riktigt förrän nu.

 
Sommaren inleddes ju med en stor annonskampanj lite överallt från Viasat där man gjorde reklam för sin nya tjänst Viaplay, som egentligen är en ny version av Viasat on demand. Här har Viasat samlat ihop ”play tjänster” från sina egna kanaler plus SVT och TV4 och man har också en hyrbutik för filmer där priserna ligger på runt samma summa som på övriga tjänster. Som exempel kan nämnas att man i skrivande stund kan hyra filmen Svinalängorna för 39:- kronor för 24 timmar, alltså svindyrt som sig bör när det gäller svenska filmtjänster på nätet.
Men viaplay har också något mer än vanlig hyrbutik. Här finns det tre paket att välja på: TV, Film och Sport.
Om vi börjar med TV delen så kan du här välja bland serier som Big Bang Theory, 2 1/2 men, E.R, Weeds etc. Av någon anledning finns inte alla seriers säsonger med. Som exempel finns säsong 3 och 5 med av Weeds, och för 2 1/2 men finns säsong 3 och 4. Alltså är det bedrövligt om man vill se en serie från början. Hela saken luktar lite, ”Vi lägger in vad vi har så ser det bra ut och så hoppas vi att ingen kollar efter innan dom köper”. Att det är Warner som här kallar sig för Warner TV har säkert också lite med saken att göra.
Vill man ha TV paketet för att sedan kunna streama ”hur mycket TV som helst från Viaplay” så kostar det 49:- i månaden.
Skulle man nu inte nöja sig med TV så finns det också ett Filmpaket att välja på. Detta paket kostar 99:- i månaden och då ingår också TV paketet. Här är det ju ganska intressant att se vad för filmer som finns att välja på. Är det som Voddlers gratistjänster där skitfilmer står för 99% av utbudet eller finns det något av intresse?  Här kan man enklast svara ett litet tyst ja, för det finns en hel del bra bland en massa strunt.
Tittar man bland de lite mer ”nyare” filmerna finns filmer som Robin Hood (den senaste alltså), och den svenska storfilmen kommisare Späck. Man har även satsat en hel del på barn och familj och man hittar mycket av Astrid Lindgren och en hel del tecknat. Bland dramafilmer finns filmer som Far from heaven och Julie & Julia etc. Det finns alltså en hel del bra filmer att välja på, och även skitfilmer som bilden nedan visar…

Air Force One är en av storfilmerna som finns i filmpaketet på Viaplay. Alla borde se denna helt neutrala och inte på något sätt amerikaniserade film 😛

 

Ska man säga något om bildkvaliten så är den inte dålig, men den är heller inte jättebra och skulle kunnat ha varit lite bättre. Bilden är väldigt färglös måste jag säga efter att ha sett på tre filmer i tjänsten. Viaplay erbjuder också några få filmer i HD men där menar jag just få filmer. I skrivande stund finns det 31 filmer i HD kvalité och då är det mes skitrysare man erbjuder. Ni vet sådana där rysarfilmer där ingenting händer före det att folk börjar slänga sina inre organ på varandra.

Skulle jag ändå försöka att ge något direkt omdöme till filmtjänsten så får den godkänt med frågetecken. Lägger man på lite mer filmer så kan jag ändra mig till godkänt med plus i kanten. Förbättrar man dessutom kvalitén på filmerna så blir det ännu bättre betyg.
Viaplay erbjuder också en hel del livesport för de som tycker att sånt är roligt. Här verkar man kunna välja att betala en del av sändningarna per program eller så köper man ett sportpaket som kostar 199:- i månaden. Då ingår film och TV dessutom. Hur sportsändningarna är kan jag inte uttala mig om men det är mycket golf, bilar och sånt som låter och kör runt runt. De ska dessutom ha svensk kommentator.
Om det finns något att verkligen klaga på när det gäller Viaplay så är det hemsidan, för den är på alla sätt bedrövlig. Den är långsam, enormt långsam, och ibland får man vänta alldeles för länge innan filmtitlar laddas hem. Dessutom, och detta är enormt störande, så glömmer sidan av efter att ni sett en film att ni är inloggade så du får slå in användarnamn och lösenord igen och igen. På samma sätt kan du heller inte välja att du vill vara inloggad hela tiden vilken är enormt kasst. Med tanke på att en hel del personer idag har dragit kablar från datorn till TV’n i ett annat rum så ska man göra det så enkelt som möjligt för kunderna, inte tvärtom!
Annat att klaga på är hur kategorierna på filmerna ser ut. Att kalla filmen ”Taken” för en dramafilm låter väl lite konstigt va? Detsamma kan man väl säga om Kommissarie Späck. Att kalla den filmen för drama är som att kalla Teletubbies för Gore.
Jag känner mig lite kluven till Viaplay ska jag erkänna. Jag tycker att det är jättekul att vi fått en filmtjänst där man kan betala en fast summa och sedan få välja på ett stort antal filmer, där det faktiskt också finns guldkorn bland filmerna. Jämför man med SF-anytime som för samma summa låter dig välja på 25 filmer enbart per månad så vinner ju Viaplay stort, men samtidigt känns det fortfarande lite B om man ser över Atlanten. Jag förstår fortfarande inte varför det ska vara så förbannat dyrt med film i Sverige, och samtidigt inser ju jag att det inte är Viaplays fel utan filmbolagen som uppenbart gett upp om att vara ockrare i USA så man satsar på att blåsa andra länders befolkning istället.
Om Viaplay däremot får större utbud, bättrar på tekniken lite och framförallt fixar till sin hemsida så har vi en vinnare. Jämför man med andra svenska filmtjänster så har redan Viaplay vunnit med sitt filmpaket för 99:- i månaden, för ingen annan tjänst har något som ens kommer i närheten av detta.
Så man kan väl slutligen säga att vill du se riktiga skitfilmer som ingen ville se när dom kom och som nu släpps gratis så ska du välja Voddler. Vill du däremot betala 99:- och sedan välja på en hel del bra filmer som kanske inte gjordes igår men som ändå har lite kvalite eller underhållningsvärde i sig, ja då är Viaplay något för dig.
Betyg: 3 av 5
 

Bookmark the permalink.

4 Responses to walentine.com testar: Viaplay, filmtjänst

  1. Pingback: walentine.com testar: Viaplay, filmtjänst | 8C - Allt om Voddler

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *