Vi är alla idag skyldiga muslimerna en ursäkt

Handen på hjärtat, hur många av er tänkte igår när bomben exploderade i Oslo att ”Nu är dom i farten igen”. Hur många tänkte inte på Bin Ladens folk, och på män i stora skägg som sprängt sig själva i luften. Hur många tänkte inte att Oslo nu blev nästa anhalt för ”dom där”? Hur många tänkte helt enkelt inte så som vi fått för oss att det brukar vara, men väldigt sällan är.
Jag gjorde det, och SVT gjorde det när man nästan direkt började spekulera om islamister var inblandade. På Twitter gjorde man det, och på Facebook och på andra ställen var det först samma visa. För vi har fått för oss att bomber idag på många sätt blivit det samma som en hälsning från Koranen.
Det visade sig att det inte var det. En blond ung man är gripen. I skrivande stund säger nyheterna i Norge att han på sannolika skäl är misstänkt för dåden. Nyss framkom det att han köpt flera ton konstgössel för ett tag sedan. Det är det man tror bomben var tillverkad av. Det var inte Al Qaida den här gången heller.
Jag liksom många andra får och ska skämmas idag. Vi har blivit indragna i den mörka syn på Islam som tyvärr sprider sig allt snabbare och vi är skyldiga all världens muslimer en ursäkt. Vi blev påminda om att galningar finns det överallt. Vi blev påminda om att våldet finns i alla länder, och även blonda killar som hatar Islam kan bete sig som svin. Vi blev påminda om att även grannen i trapphuset kan orsaka död och sorg och förtvivlan. Vi blev påminda om att oftast kommer hoten från insidan istället för tvärtom.
Så jag ber all världens muslimer om ursäkt. Jag ber om ursäkt för min okunskap, för mina fördomar och för att jag dömer innan jag vet vad som är sant.
Förlåt mig.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
Intressant.se

Bookmark the permalink.

4 Responses to Vi är alla idag skyldiga muslimerna en ursäkt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *