Sveriges Television misslyckades igen

Sverige den 22 juli 2011, klockan är 15:22.
I grannlandet Norge exploderar en bomb, en gigantisk bomb som ödelägger flera hus och skadar ett helt kvarter. Nyheten kavlas ut blixtsnabbt, twitter fulltändigt exploderar med information, facebook svämmar över i inlägg och tv-kanaler och radiokanaler börjar sända. Tv4 är snabba och skjuter in en extrasändning om nyheten, då har redan amerikanska CNN hunnit informera sina tittare om vad som hänt.
Bara på en tv-station är det tyst, alldeles totalt knäpptyst: SVT, Sveriges televison.
Klockan 17:15 börjar SVT sända det som dom kallar är extrasändningar över kunskapskanalen. I själva verket är det norska NRK som man sänder ut, med en ruta var och varannan minut som berättar varför man sänder NRK på en SVT kanal. Klockan 17:15 har TV4 redan hunnit med att sända minst 2 extra nyhetsprogram.
Inte förrän klockan 18:00 har SVT ett eget program att sända. 2 1/2 timme efter att bomben exploderat och då är det ordinarie Rapport man sänder ut.
Jag kontaktade SVT denna fredag, jag mailade dom och sade att det var rent bedrövligt hur SVT sköter sig och jag frågade om alla var på semester. Jag sade också att SVT får sluta upp med att förlägga huvuddelen av sin produktion till webben för det finns faktiskt människor i det här landet som INTE har internet överallt. Det finns dessutom människor som INTE har kunskapskanalen inställd och framförallt är det banne mig SVT’s plikt att agera blixtsnabbt när en bomb exploderar i vårt grannland. Då ska nyheten ut på SVT 1 eller 2.
Som svar fick jag att man kan ju se på webben….
Tyket svar från någon som tycker att han eller hon är cool som jobbar på TV.
Kommer ni ihåg morgonen efter att Palme blivit skjuten? Klockan 5 sände SVT då en sändning som måste ses som en rent förskräcklig. Efter att ha sett den nu igen så undrar man om alla på SVT var ute och söp kvällen innan. Till den sändningens försvar kan vi säga att det var andra tider då, men nu är det 2011. Sedan palmemordet har vi haft ännu en attentat på en minister, vi har haft skyskrapor som rasat i New York och vi har haft självmordsbombare som sprängt sig själva och andra gång på gång. Dessutom har vi något idag som inte verkar bekomma SVT ett dugg: Vi har andra TV-kanaler.
Trots det tar man det lugnt  på SVT, för inte kan man bryta golfen på TV för något så oviktigt som en bomb mot regeringbyggnader i vårt grannland.
Norska NRK gjorde ett fantastisk jobb under attentaten. De var snabba och de lyckades på rekordtid få ordning på sändningarna, de var helt enkelt mycket professionella. SVT borde lära sig lite av dom för det är ju inte första gången som SVT gör bort sig totalt, och jag frågar mig allt oftare vem som är ansvarig för SVT’s semesterplanering. För varje sommar är det likadant på dessa kanaler som vill ha mer än 2000:- per år av mig. Hela SVT dör under sommarmånaderna, och det enda som riktigt verkar vara det samma är kraven på att vi ska betala licensen. Den biten av Public Service verkar aldrig ta en paus.
Klockan 16:00 den 22 juli visste ingen vad som låg bakom bomben i Oslo. Var det terrorister eller vad var det. Det var totalt kaos och detta sker i en stad där också runt 50 000 svenskar befann sig. En sådan händelse ska inte mötas av den totala likgiltighet som SVT uppvisade denna dag. Att SVT också finns på webben är helt ok, men grunden i bolaget måste vara sina tv-kanaler och de har, oavsett hur mycket de än försöker på annat håll, 2 huvudkaneler. Dessa skulle snabbt ha brutit sina sändningar och informerat om läget, och jag tror till och med att sveriges golfälskare hade haft förståelse för det.
Det är så fruktansvärt ledsamt att se att SVT fortfarande är den gigantiska jättekoloss i mediasverige som förflyttar sig långsammare än en sengångare. Bolaget får, i jämförelse med andra mediabolag, enorma pengar varje år och det är kanske på tiden att även SVT får sig en omgång av effektivisering. Det går inte bara att skrika efter mer pengar när bolaget uppenbart inte är intresserad att bli en aktör att räkna med. Nyheter och samhällsinformation är det grundläggande i Public Service och i Sverige har SVT inget intresse av det. När man som jag alltid har försökt försvara Public Service så blir det väldigt svårt när kommersiella TV4 lyckas bättre och snabbare gång på gång. Det är ju nästan snart så man faktiskt börjar ifrågasätta Public Service mening om det ändå inte går att räkna med dom när något stot inträffar.
För det ska inte spela någon roll om det är december eller juli, SVT ska ha en beredskap för händelser som den i Norge. För till skillnad från SVT’s medarbetare och chefer så vilar inte monster som Anders Behring Breivik.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,
Intressant.se

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *