Recension, Transformers: Dark of the moon 3d, film

Michael Bay visar ännu en gång att det där med film, det är något som ska låta, väsnas och se bra ut, och att man totalt kan skita i all form av manus eller handling.


Jag tillhör dom som gillade den första Transformers filmen. När den kom tyckte jag att den var underhållande och rolig, sedan kom tvåan och även om manuset till den filmen var lövtunn så hade filmen en viss charm även om hela filmen skrek hafsverk. Så det är bara att beklaga att film nummer tre, och det som sägs vara den sista, nu gått in på molekyler i tunnhet för nu snackar vi handling = noll.

Bakgrunden är skepp som störtar på månen, ett skepp bestående av vad vi tror är snälla autobots som flyr från planeten Cybertron. Skeppet blir nedskjutet precis när det lämnat sin hemplanet och glider sedan sakta omkring i rymden innan månen är i vägen. Här har ni också anledningen till varför USA fick så bråttom med månlandningen 1969.

Detta är grunden i en historia som totalt saknar all form av spänning, underhållning eller för den delen logik. Visst, det kan vara svårt med logiken när det handlar om gigantiska robotar som med ett ”Götapetter” kan förvandla sig till en liten sportbil, men så här dumt borde ingenting få vara.

Det är självklart snyggt, vansinnigt snyggt och det låter fantastiskt. Ljud och specialeffekter är fullständigt lysande, och i alla fall under några minuter gör 3D glasögonen nytta, men det hjälper inte. Transformers 3 är en trött film.

Shia LaBeouf som jag tyckte var riktigt bra i ettan och även till viss del i tvåan är också trött. Allt det han gjorde och sade i de två första filmerna gör han även här, men nu går allt på rutin. Han får plötsligt hysteriska utbrott och dessutom är hela sidohistorien med hans arbetslöshet fullständigt obegriplig. När han sedan för femtioelfte gången säger ”Jag räddade jorden två gånger”, blir även jag väldigt trött.
Något som också många väntade på var ju att se hur hur filmen skulle klara sig utan Megan Fox. Vem skulle nu se kåt och lösaktig ut och svettas på de rätta ställena när hon lagade bilar? Äran gick till Rosie Huntington-Whiteley, som i och för sig inte lagar bilar men visst ser hon kåt ut, och alla småpojkar i salongen fick sätta benen i kors en liten stund och man visste att efter filmen kommer många toaletter vara ockuperade i tio minuter. Man kände också att även Michael Bays toalett antagligen var upptagen emellanåt för finns det någon mer gubbsjuk regissör i Hollywood? Det borde finnas en gräns på hur många gånger man får använda sig av kvinnliga insmorda lår under ens karriär.
Som ni kanske förstår tyckte jag inte att Transformers 3 var någon bra film, och det som gör mig mest irriterad är att filmen just känns så trött. Allt är ett hafsverk framtaget snabbt för att kunna tjäna lite extra mycket pengar. Det är inte första gången det sker, men det var längesen det var så pinsamt uppenbart.
Filmen räddas heller inte av sina actionsekvenser effekter. För emellanåt känns det som att det är två till tre manus man haft och som man sedan kört i en mixer. Det är långsökt, emellanåt obegripligt och väldigt sällan roligt. Ja, till och med Optimus Prime ser trött ut.
Så Transformers 3 är en stor besvikelse, och jag hoppas att man låter Optimus och de andra vila ut nu. För tyvärr har de gått från en kul filmupplevelse till en hög med skrot.
Betyg 1 av 5

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *