Låt oss ta tillbaka fästningenI hamninloppet till Göteborg ligger en svensk kultur och historieskatt, Nya Älvsborgs fästning. Byggd mellan åren 1653 och 1677 skulle den sedan vara stadens skydd mot danskarna som åren innan ställt till stora besvär (så som danskarna så ofta gjorde på den tiden) Under 1700-talet byggdes fästningen om och slutade sedan som fängelse och var så fram till 1866. Efter det använde man fästningen som förråd och annat tills alltsammans blev en stor turistattraktion.
Nya Älvsborgs ägs av Statens Fastighetsverk och har också fått titeln ”statligt byggnadsminne”. Med andra ord är dessa fantastiska byggnader en del av det som ska påminna om Sveriges historia och i all framtid ska den ligga där och försvara Sveriges andra stad mot fiender (danskarna alltså)
 

Tyvärr så är inte Nya Älvsborg allas egendom, och alla har heller inte möjlighet att besöka fästningen och ön för Statens Fastighetsverk verkar numera anse att byggnadsminnen inte är allas rätt.
Om man vill besöka Nya Älvsborg har man idag tre möjligheter.
1. Simma, vilket inte är att rekommendera med tanke på att man lätt får en Stena Line färja i skallen.
2. Ta egen båt, vilket inte är så lätt om man inte äger någon.
3. Åka med Strömmas båtar, som kostar en förmögenhet och det är också det som detta inlägg handlar om.
Sedan 2007 hyrs Nya Älvsborg ut till Strömma Turism & Sjöfart som sedan anordnar både båtresa och upplevelser på fästningen. Ingenting ska sägas om Strömmas sätt att bedriva verksamheten. Det är välfyllt, underhållande och sköts bra men samtidigt är det alldeles för dyrt att besöka fästningen. Att åka ut till Nya Älvsborg idag kostar nämligen 160:- per person.
Som Göteborgare, och det gäller säkert andra också, kan det emellanåt vara trevligt att besöka stadens olika attraktioner utan att för den skull behöva kasta sig in i diverse guidade turer, skådespeleri och annat som pågår. Att besöka Nya Älvsborg en dag och bara njuta av utsikten eller de gamla husen och bara känna historien svepa sig omkring en kan räcka, och då är 160:- alldeles för mycket pengar.
Att Strömma verkar ha fått monopol på ett byggnadsminne är ingenting annat än rent förkastligt och Statens Fastighetsverk borde skämma. Samtidigt undrar man varför inte kollektivtrafiken sätts in.

I Göteborg finns något som heter Älvsnabben. Det är kollektivtrafik på vattnet och båtarna går med täta turer runt om i älven och mot älvmynningen. Sista anhalt för Älvsnabben är idag Klippan som ligger nära Älvsborgsbron. Jag frågar mig ibland varför kan inte några av dessa turer också gå till Nya Älvsborg?
Det borde inte vara helt omöjligt att ordna så att alla som ville skulle kunna besöka fästningen, särskilt med tanke på att den är allas egendom och att vi faktiskt gemensamt betalar för fästningens bevarande. Att låta ett företag ha monopol som det verkar på resandet till Nya Älvsborg är fel på alla sätt och det är också en hån mot alla dom som faktiskt inte har råd att åka ut idag, för jag är säker på att 160:- kan bränna i plånboken hos många.
Nya Älvsborg är en chans för alla att få se ett Sverige som sedan länge är borta. Fästningen kommer från en tid där man byggde gigantiska skydd gentemot fiender och där krigen ständigt var närvarande samtidigt som fästningen i sig ligger på ett sätt som är helt unikt i vårt land. Att stå på en nära 400 år gammal mur och se en passagerarfärja sakta glida förbi är oslagbart och borde som sagts vara allas rätt.
Att Strömma behöver få in pengar för sina aktiviteter är självklart men låt dom som vill betala för det, och ge dom som inte är så intresserade en chans att besöka fästningen i alla fall. Att ge monopol till det som vi alla äger är på alla sätt fel, och jag hoppas att vi sommaren 2012 ser båtar som avgår till fästningen och där alla har råd att åka med. Det är på tiden att Göteborg slutar upp att vara ockrare på allt som hör turismen till och att staden låter alla ta del av det som staden har att erbjuda, och Nya Älvsborg är bland det finaste vi har.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
Intressant.se
 

Tagged . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *