Melodifestivalen 2011, Summering

En sak kan vi väldigt enkelt säga om Melodifestivalen, SVT och Christer Björkman fick som dom ville:  Eric Saade åker till Tyskland. För visst är det smärtsamt självklart att det var två låtar som SVT ville i toppen och det var Danny och det var Eric. Den ene vann och den andre kom tvåa.

Det är inte första gången man ganska lätt ser vilken låt som SVT satsar lite extra på i framträdandet. Värst/mest är Carola från 2006 vars ”Evighet” kändes som en gudarnas återkomst när fläkten började snurra och  Carola sedan gick ut i det lyriska folkhavet.

Nåja, en vinnare är uttagen och vad ska man säga om den då? Ja, vi behöver inte vara rädda för att behöva ordna någon Eurovision här nästa år. Hur söt Eric än är och hur många våta drömmar han än kan skrapa ihop hos publiken så är inte Popular en låt som sticker ut något direkt åt något håll. Det är en låt som kommer spelas på radion, på klubbar och så vidare men vinna Eurovision kommer den inte göra. Den är helt enkelt för perfekt för det. Det är för välkammat för att slå i alla de länder den kommer behöva slå i. Det är helt enkelt en fruktansvärt barnslig låt, så som Kempes låtar brukar vara.

Vad ska man säga mer då om årets omgång av Sveriges största musiktävling?

Ja, det har inte varit något toppenår i år heller. Det har varit alldeles för många svaga låtar och detta i en produktion som sedan festivalen började gå på turne varit den tråkigaste av dom alla, men om det har jag skrivit om tidigare.

Det som däremot SVT måste börja fundera på är varför vi har en Melodifestival. Är det för att ha fest i 6 veckor eller är det för att hitta en låt som kan komma att vinna i Europa? Eller är det bägge delar? Om det är det sistnämnda måste det bli slut på sån skit som Sara Varga och liknande. Hennes låt var inte dålig, men den hade inte ett dugg att göra i den här festivalen och oavsett hur mycket SVT än försöker ha med lite för alla smaker så är det i grund och botten en tävling där en enkel låt på 3 min ska locka så många röster som möjligt. Då funkar inte visor om kvinnomisshandel oavsett hur bra de än är. Dessutom är det här en festival med rörliga bilder, något som Sara måste missat totalt.

2011 kommer heller inte gå till historien som ett år då saker flöt på utan problem. Oavsett vad eller vems felet var så får inte saker som gått fel i år gå fel. Att lägga ut fel skyltar, röstningar som skickar fel resultat etc ska inte ske i en sådan här produktion, och man ska ABSOLUT INTE uppge fel vinnare som man gjorde i första deltävlingen. Något har brustit i kontrollen i år och det hoppas jag vi slipper se i fortsättningen också. Det är uppenbart en slarvig produktion och man kan ju tycka att SVT efter 10 år borde fått in en vana på det här.

Nu är det några veckor kvar till stora finalen och jag tror inte Eric har så mycket att hämta där faktiskt. Vi andra får nu vänta i ungefär 11 månader till cirkusen drar igång igen och tills dess kommer vi kunna läsa om krav på Christer Björkmans avgång. Sedan om nya regler man hittat på och andra skandaler. Vidare kommer Bert Karlsson säkert uttala sig ett 20 tal gånger om allt som han inte har med att göra. Med andra ord kommer allt att vara som vanligt.

Sedan hoppas jag att SVT tills nästa år kollar igenom banden på föregående års Melodifestivaler och där kanske de kan få lite inspiration när det gäller hur programmen är upplagda. För nästa år vill vi ha en rolig festival igen, så som det ska vara.

Med det är 2011 års Melodifestival slut och tyvärr måste man säga att det var en ganska sorglig historia.

 


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *