Melodifestivalen 2011, Deltävling 1 Luleå: Låtarna

Dags igen för ännu ett mer än månadslångt spektakel där kvällspressen kommer fyllas med lögn efter lögn samtidigt som kvällspressen tror att någon bryr sig.

Efter förra årets ganska dåliga, eller om vi ska vara helt ärliga, skitkassa omgång så är förväntningarna stora på vad SVT plockat fram i låtval. Vissa menar, vilket de iofs gjort sedan formatet ändrades, att den här modellen av festivalen har spelat ut sin roll men det tror inte jag på. Däremot är det kanske dags att Sverige bestämmer sig för om vi ska ha en melodifestival för Rix FM eller för Europa.

Årets turné börjar i Luleå och enligt de förhandsspekulationer som varit är det ett väldigt starkt startfält som väntar oss. Däremot säger samma personer att programmet i sig är sanslöst tråkigt så vi får väl se om SVT lyckats eller misslyckats i år. Hur mycket de än försöker dölja det så är faktum att hela grejen med Melodifestivalen att det ska vara en bra show lika mycket som de presenterar 8 låtar per program, men den som lever får se.

Som vanligt får du i detta inlägg en genomgång av låtarna, och senare kommer min egen dom över programmet. I år har jag valt att inte försöka gissa vilka som vinner i slutet av inlägget. Detta mest för att Svenska Folket är idioter som röstar fel hela tiden.

Ser vi på helheten av årets festival redan nu så finns det en stor sak att glädjas åt och en som drar ner humöret. Det roliga är att inte heller i år är Carola med, vilket vi tackar Carolas Gud för. Varje år hon inte är med är en seger för mänskligheten. Det mindre roliga är att Linda Bengtzing kommer vara med längre fram, men det är inte förrän om flera veckor så tills dess har vi alla hunnit få Sobril utskrivna. Lindas låt kommer förövrigt att heta ”E det fel på mig”. Svaret på den frågan är ”aa”

En sak oroar mig så här innan det kör igång (detta skrivs nåra timmar innan festivalen startar, resten skrivs under tiden) och det är Dannys låt. Efter vad man förstått så är hans låt ännu en sån som idoljuryn, alltså Sveriges 13 åringar, kommer rösta på, och det är inte vad Europa vill ha. Vi måste släppa Cara-Mia tugget nu och gå vidare om vi ska klara oss i Eurovision! Det är också irriterande att SVT år efter år visar vilken låt de själva vill ha i Globen. Den läggs alltid sist och jag sätter en peng på att just den låten också kommer ha snyggast framförande. Jag kan ju ha fel, men det kommer jag inte ha.

Men nu kör vi!…

Låtarna

1. Dilba -Try Again

Jag är inte Sveriges största fan till Dilba men vad gör det när låten är så här bra? Direkt kan det ju sägas att detta inte är låten vi ska skicka till Europa, där har den ingenting att hämta, men däremot är detta en låt som vi kommer höra mycket i Sveriges radiokanaler och det är ju trevligt. Låten är dessutom riktigt snyggt packad med cool dans och hela klabbet. Den klarar kanske av att gå vidare, men det beror lite på hur bra Dannys låt är. Eller det spelar ingen roll egentligen, fler vill ligga med Danny ändå så han vinner på det.

2. Swingfly – Me & My Drum

Dags att parta lite! För detta var party och kanske är det första gången i festivalens historia då faktisk rap funkat i en låt. Detta ihop med en röjarrefräng gör att denna säkert kan gå hem hos vissa kretsar. Det är egentligen väldigt långt från melodifestivalen det här, men va gör det när när det faktiskt är så här bra. En glad låt helt enkelt.

3. Jenny Silver – Something In Your Eyes

ABBA lever, det är det man kan konstatera efter att ha hört den här smörjan. För jag anser att det är ren smörja när man snor så rakt av som man gjort i den här låten. Jenny är jätteduktig och skriker energi omkring sig men det hjälper inte. Låten är skriven av personer som fortfarande tror att Sverige bara kan ABBA och ingenting mer. Tyvärr tror jag att folket kommer gilla skiten. Själv anser jag att det borde vara olagligt att ha med sån här skit.

4. Jonas Matsson – On My Own

Det är alltid trist när söta pojkar får sjunga dåliga sånger, och det är tyvärr vad som gäller här. För On my own är ingenting att ha. Det är absoslut ingenting fel på Jonas. Han är precis så söt och charmig som jag, jag menar vi, vill ha det men låten ger absolut ingenting. Dessutom undrar jag fortfarande varför man inleder numret med en solstol. En låt som kommer, går och aldrig mera komma spelas.

5. Le Kid -Oh My Own

Lite för färgglatt för min smak. Scenen blir som en gigantisk scenografi till en porrfilm från mitten av 80-talet.  Fast en låt som har refrängen ”ooh ooh ooh ooh aah ahh ahh Oh my God” kan ju inte vara helt fel, och låten är faktiskt inte helt värdelös, men den är heller inte bra. Det är för barnsligt och för mycket Aqua för att jag ska gilla det här trallandet. Fast jag har säkert fel, för Svenska Folket älskar vuxna människor som dansar omkring bland godis.

6. Rasmus Viberg – Social Butterfly

Vem klädde Rasmus? Det är frågan vi alla kommer få leva med efter idag. Dessutom måste killen ha en psykotisk frisör, men vi skiter i det nu och går över till låten som är lite annorlunda och lite kul. Detta är en sådan låt som faktiskt sticker ut lite, och efter Rybaks fiolspel häromåret kanske Europa nu vill ha lite dragspel istället. Rasmus ska i alla fall ha lite extra credit för sin fantastiska scennärvaro och han är heller inte rädd för kameran, ett stort plus i Sveriges största tv-program

7. Pernilla Andersson – Desperados

Nej, inte heller detta föll mig i smaken. Låten säger mig liksom ingenting alls och jag förstår den inte. Det är country och svenskt vemod fast texten egentligen försöker vara munter och sedan är allt blandat i ett mix som inte alls smakar gott. Dessutom kanske Pernilla har veckans absolut tråkigaste framträdande. Någon borde ha talat om för henne att detta inte är radio, hon syns liksom även om hon försöker gömma sig bakom mikrofonen.

8. Danny – In The Club

Det första vi kan konstatera är att om Danny fått stånd på scen hade ingen sett det för vilka jävla byxor han hade på sig. De såg ut som hipp-hopp byxor med hjärnblödning. Låten då? Ja jag är ledsen om du frågar mig måste jag säga skitkass, för detta var verkligen värdelöst. Den kommer säkert gå direkt till Globen men det spelar ingen roll. In the club är en enormt tjatig låt och med tjatig så menar jag tjatig. Dessutom har jag svårt för Danny som artist. Han har en allt större tränad kropp men försöker samtigt se lika oskyldig ut som en alv i Sagan om Ringen och det funkar inte. Att SVT vill se In the Club i Globen är nästan pinsamt uppenbart och visst kommer den dit på en gång. Tyvärr.

Bookmark the permalink.

One Response to Melodifestivalen 2011, Deltävling 1 Luleå: Låtarna

  1. Pingback: Ord om melodifestivalen – delfinal 1 « Jerrys Ord

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *