Det bästa med 2010: It Gets Better

Just nu sammanfattar vi alla året som gått. Vi försöker hitta det som var bra, och det som var dåligt. Det är egentligen en omöjlighet att hitta enstaka händelser i en värld som är i sådan ständigt förändring, men om jag måste tar jag kampanjen It gets better, grundad av Dan Savage, som en av bästa saker som skedde 2010.
Under sommaren och hösten kom det i USA rapporter om att flertalet ungdomar tagit livet av sig på grund av att de mobbats för att de var homosexuella, och på grund av att folk trodde att de var homosexuella. Tanken med ”It gets better” var att låta folk visa att vi finns, och att vi är här och att vi klarar oss men också att vi alla tillsammans måste engagera oss för att saker ska bli bättre. Alla kunde skicka in videohälsningar med sin historia och det gjorde folk. Första veckan fick man in 200 videohälsningar från folk från hela jorden. Veckan efter hade 650 personer skickat in videohälsningar. Sedan fortsatte det öka i snabb takt
It gets Better fick snabbt uppmärksamhet och i oktober kom denna video:

Att en folkvald ledare talar så ”öppet” om en sak som homosexualitet är något som vi i Sverige inte kanske ser som något speciellt, men i USA är fortfarande dessa frågor stora och enormt kontroversiella. Därför var det stort när Obama satte sig ner och gjorde sin videohälsning till It Gets better projektet. Obama var inte den ende politiker som sedan visade sitt stöd. Snabbt började fler och fler skicka in egna videohälsningar och It Gets Better blev en global kampanj på ett väldigt unikt sätt.
De unga i USA och i andra länder som inte sett någon annan utväg än döden för att komma ifrån sitt helvete får vi aldrig tillbaka, men vi kan göra livet bättre för de unga idag som på något sätt är ”annorlunda”. It Gets Better är en sådan sak där vi oavsett nationalitet, religion, hudfärg och bakgrund kan gå samman och visa att saker kan bli bättre.
Därför anser jag att It Gets Better är det bästa med 2010. Det som startade ur en sådan enorm tragedi växte och har blivit en rörelse där alla kan vara med. Alla som vill se en värld där alla har rätten att få vara som de är.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
Intressant.se
Glöm Aldrig: It Gets Better!

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *