Året 2010: Tekniken

Jag tänkte att jag här, de sista dagarna detta år, att jag gör en liten sammanfattning i några inlägg om året 2010. Så kan ni skippa rapports årskrönika sen 😛 Vi börjar med tekniken man stött på under 2010.
2010 blev året då alla oavsett vilken spelkonsoll man har numer kan hoppa, skutta och vifta med armarna framför TV’n. Nu är alltså Nintendos Wii inte den enda konsollen där kroppen är viktigare än fingrarna. Först kom Sony med sin Move till PS3 och det man kan säga om den saken är att Sony tittar för mycket på porrfilm. Aldrig tidigare har ett företag förväntat sig att människor ska spela spel med något som ser ut som en stor dildo med en glödlampa intryckt i toppen. Åsikterna om Move verkade annars gå något isär. En del klagade på att man fick ställa in den hela tiden medan andra hyllade Move i sig men saknade spel som gick att spela. De flesta verkade däremot vara överens om att när Move funkade så funkade den helt ok.
Sony grät nog inte så värst mycket över recensioner som tvekade för Move sålde bra. Frågan är nu bara hur den kommer sälja i framtiden, för avsaknaden av spel som är riktigt bra kommer ju självklart påverka framtiden för Move, liksom för alla andra liknande mackapärer.
Microsoft ville ju då sedan inte vara sämre självklart. I ett av företagets största lanseringskampanjer på hur länge som helst ville man nu introducera Kinect med buller och bång. En rörelsedetektor som lät dig slippa hålla i kontroller och annat gjorde att du blev en enda stor joystick hela du och ingenting i världen skulle längre vara sig likt.
Jag var en av dom som skaffade mig en Kinect ganska direkt och först var jag imponerad. Det var kul att spela spel på ett helt nytt sätt, men efter ett tag kände jag att man liksom tröttnade på att möblera om i vardagsrummet varje gång Kinecten skulle sättas på, och även hos denna pryl saknades de där spelen som var riktigt WOW!.
Dance Central är nog det spel jag testat som jag får säga gjorde bäst ifrån sig när det gäller Kinect. Det är förbannat kul och framförallt är det ett underbart sätt att gå ner i vikt på. För tro inte att Kinect är något man kan slappa framför TV’n med. Nej, här förbränner man kalorier utav bara den, och det är ju tacksamt. Microsoft hoppades för övrigt att sälja 5 miljoner av Kinect detta år och om de lyckats med målet vet jag inte, men Kinecten sålde bra i alla fall och nu väntar vi även där på vad 2011 kan erbjuda i spel.
Annars var 2011 ett år som präglades av två saker när det gäller teknik som media pratade om. Smartphones och iPad.
Om vi börjar med smartphones så började nu alla skaffa dessa platta och ganska fula telefoner. Helt plötsligt fick alla en enorm lust att kunna Twittra, surfa, lyssna på Spotify etc etc etc från buss, tåg och spårvagn. Att telefonerna har en skrattretande dålig batteritid pratade man inte högt om. Istället pratade man om giganterna Google och deras Android och Apples iPhone. Upplaga nummer 4 kom ut under sommaren från Apple och iPhone 4 hade inte några gigantiska skillnader mot sin föregångare men sålde bra gjorde den. Faktum är att den sålde snuskigt bra och Apple blev också under 2010 ett av världens största företag inom sin branch. Starkt jobbat av ett företag som för några år sedan gjorde datorer som ingen ville ha och stod på ruinens brant. Nu har företaget så mycket pengar så rykten dök upp om att Apple kommer köpa upp Facebook.
Även Android sålde som smör i smälter i solen. Trots att många fortfarande tyckte att hela systemet var förvirrat, för att inte tala om uppdateringarna, så började nu Android segla upp mot att bli det största operativsystemet på smartphones. Tredje kvartalet 2010 hade dom 25% av marknaden och 2011 lär bli året de blir störst.
Ett företag det inte gick lika bra för detta år var Nokia som helt tappat stinget. Det var inte många år sedan Nokia verkade stå ohotade som nummer 1 men nu hade man svårt att hinna med. 2011 blir ett spännande och kanske också avgörande år för Nokia som har mycket att ta igen just nu.
2010 var också året då iPad kom och aldrig under mitt liv har en datorpryl som i grunden är så totalt värdelös fått så mycket uppmärksamhet i media som just iPad. När Steve Jobs presenterade iPaden i början på året undrade många vad man egentligen skulle ha den till. Sedan kom recensionerna och ganska snart märkte man att recensenterna hyllade en sak som de samtidigt inte riktigt förstod meningen med. För iPad var ju egentligen inte mycket mer än en stor Iphone som man inte kunde ringde på. Snygg var den, futuristisk och slimmad som mycket av Apple produkter men nog fan är det en dyr leksak att läsa tidningen på eller köpa böcker till eller?
Fast det brydde sig inte människorna om för Ipad sålde även den kanonbra och genast började nyheterna om andra företags liknande pekdatorer dyka upp. Framöver kommer vi få se massor med nya pekdatorer från alla stora tillverkade men hur de kommer sälja vet jag inte. För tro inte att det är speciellt mysigt att skriva en lång text på en glasplatta. Korta mail, små texter och annat går helt ok men längre är som sagt bedrövligt och framförallt är priset rent ut sagt barnsligt.
2011 sägs Ipad 2 komma, eller vad den nu kommer heta. Om jag fick bestämma hade jag gjort Ipaden mer öppen, men det kommer ju självklart inte ske. Apple tjänar miljarder på sitt slutna system och för varje sak du köper genom deras Appstore får dom 30%. Självklart kommer man inte låta folk göra vad de vill med produkterna då, och så länge folk tycker det är OK med Apples cencur och allmänna högerkristna värderingar i sitt Appstore så kommer ingenting hända. Det vi kan hoppas på, eller som jag hoppas på, är att Apple får en riktig konkurrent och att det blir kännbart för dom.
Facit av året 2010 är ändå att detta var Apples år i mångt och mycket. Microsoft finns kvar och sägs satsa på molntjänster för det är framtiden sägs det. Har dom rätt kommer vi kanske få se det under 2011. På Smartphone sidan försökte MS släppa sitt Windows 7 men många talar redan om fiasko där och stämmer det så tror jag MS kommer släppa den biten framöver.
Något vi kommer få se 2011 är en ny iPhone till sommaren. Steve Jobs kommer presentera den som den bästa telefonen hittils. Den kommer ha lite bättre skärm och lite längre batteritid. Sedan kommer telefonen släppas om ungefär 3 veckor i USA och någon månad senare i Sverige. Direkt kommer telefonen också ta slut överallt och framåt november kommer sedan spekulationerna om nästa telefon komma. Så har de senaste åren sett ut och 2011 kommer inte bli något undantag.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *