Året 2010: Samhället, världen och Sossarna som rasade

Dags för del tre av ett okänt antal nyårskrönikor om året 2010. Denna gång tar vi upp en del av de nyheter som drabbat oss detta år.
Direkt är det ju bara att konstatera att inte heller detta år tog våra valda politiker miljön på allvar. Konferens efter konferens och toppmöte efter toppmöte slutade i samma bittra elände och det var bara att konstatera att miljön fortfarande står långt ner på agendan bland våra ledare. Att skylla på andra och samtidigt inte skylla för mycket på Kina för dom vill köpa bilar av oss var viktigare. Under tiden som detta fiasko höll på kom larmrapport efter larmrapport om nya händelser och skeenden på vår jord som alla visar på samma sak: Moder jord mår skit.
I landet USA slutade Obamas smekmånad med buller och brak och byttes istället ut mot en allt större grinig befolkning som nu ville se alla de förändringar som Obama lovat. Fast presidenten hade otur. Oljeläckor från BP och andra saker tog upp mycket tid på agendan samtidigt som USA hade svårigheter att komma ur den ekonomiska krisen. Kina fortsatte att segla upp på kartan som landet som man nu skulle räkna med och i USA började också Tea Party rörelsen få allt starkare fäste. En del menade att detta kunde vara till fördel för Obama men när amerikanarna gick och röstade så röstade man inte på demokraterna och Obama står nu inför svårare tider att få igenom sin politik. Fast nu har i alla fall USA en sjukvårdsreform, om än inte komplett. Frågan är väl bara hur länge den kommer få finnas kvar.
Andra som hade det jobbigt detta år var Katolska Kyrkan. Istället för att predika om Gud och det glada budskapet fick Påven försvara och förklara sig gentemot alla de anmälningar om sexuella övergrepp som kyrkans män gjort sig skyldiga till. Ännu en gång visade Katolska Kyrkan att de egentligen inte är något annat än en gigantisk sekt där insynen är lika med noll. Påvens tafatta försök till att be om ursäkt gjorde ingen större skillnad och man undrar vad som är fel och som gått fel i den kyrkan. För något är det och sista ordet är inte sagt om det.
Annars har ju påven nu kommit fram till att kondomer kanske inte alltid är dumt, så kanske stämmer det att när Fan blir gammal så blir han religiös.
Någon som säkert önskade att hon kunde fått lite hjälp från högre makter var Mona Sahlin. Valet i Sverige blev minst sagt ett praktfiasko för grönröda sidan och för socialdemokraterna. Partiet rasade och rasar fortfarande och Sahlin meddelade att hon tänker avgå som partiordförande, och i sann socialdemokratisk anda verkar man inte riktigt veta vem som ska ta över. Oavsett vem det blir kommer den personen inte få det lätt.
Valet 2010 resulterade också i att Sverigedemokraterna nu kom in i riksdagen och de hade suttit i ungefär 2 minuter när de gjorde bort sig fullständigt och gick ut från riksdagens gudstjänst. De hade blivit sårade av något, och reste på sig och gick. Synd för dom nu när de gick i sina fina svenska folkdräkter. Detta att det är synd om alla i SD var annars partiets främsta sätt att framhäva sig på. Ingen tycker om dom och alla är elaka mot dom. Att partiet själva producerade reklamfilm som var så nära Goebbels sade man inte så mycket om.
Annars slutade valet med att allt ser ungefär ut som det gjorde innan vi gick och röstade. Alliansen tappade några procent men sitter fortfarande i regeringen, fast två partier, centern och KD, åker snart ut och hur det kommer se ut sen vet ingen.Annars handlade slutkampen under valrörelsen väldigt mycket om sjukförsäkringarna i Sverige, och den debatten fortsatte. Fast regeringen och Försäkringskassan visade i alla fall i december att man kan få rätt om man tycker att reglerna är för hårda. Synd bara att personen som fick rätt redan var död.
2010 var verkligen också det år då hela världen fick höra talas om Wikileaks.  Sajten som avslöjade hemskheter i Irak och på andra ställen blev hysteriskt omtalad i media och till slut kom Julian Assange hit till Sverige för att hälsa på. Det slutade med att Assange sedan blev efterlyst för våldtäkt och karusellen började snurra allt fortare samtidigt som fler dokument släpptes. USA hatar Wikileaks så något måste dom ju göra som är bra i alla fall. Oavsett vad så visade Wikileaks vilken fruktansvärt cynism det råder inom den amerikanska armen och soldaterna leker tv-spel med riktiga människor. Vi har inte hört det sista från Wikileaks än, och inte heller från dom som försöker stoppa sajten.
En ställe som blev väldigt omtalad detta år i  Sverige var  Göteborg, och då inte i några direkt positiva ordalag. Mutor och annat elände kom att prägla landets andra stad och uppenbart är något riktigt galet i kommunen med de gröna kaninerna. Än så länge har det mest handlat om bostadsmarknaden man jag vågar lova att vi framöver kommer få se skandaler i andra kommunala bolag. Kanske får vi då reda på hur det kom sig att man köpte spårvagnar från Italien som ingen jävel ville ha, och hur man kunde betala enorma överpriser för ett biljettsystem som knappt funkar.
Annars kan man kortfattat säga att 2010 var ett ganska trist år. Krig fanns det gott om, och svält, och katastrofer, och annat elände och kanske kan man sammanfatta 2010 med en mening: 2010 var året då vi alla fick lära oss ett nytt ord: Askmoln

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,
Intressant.se

Bookmark the permalink.

One Response to Året 2010: Samhället, världen och Sossarna som rasade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *