walentine.com testar: Kinect

Så kom den då, leksaken som ska få x-box att segra över de elaka människorna på Sony och Playstation 3. I och för sig säljer x-boxen redan bättre än PS3 men Kinect är inte bara en ny pryl för sin spelmaskin. Enligt Microsoft kan man tro att Kinect är det största som hänt människan sedan hjulet uppfanns.
5 miljoner exemplar räknar Microsoft sälja av denna pryl, bara i år, och för det har de satsat en halv miljard dollar i reklam. Så det var med spänning man kopplade in Kinecten till sin x-box och nu är det alltså dags att berätta om de första intrycken av denna tingest.
För er som varit döda och kommit tillbaka och inte vet vad Kinect är så kan jag ju berätta att Kinect är X-boxen svar på det som varit Wii’s styrka i alla år, nämligen rörelsekontroll. Fast här slipper man kontroller överhuvudtaget. Istället är det du och din kropp som styr spelen och programmen framför dig på tv-skärmen. Kinect är en sensor med kamera och annat tekniskt grejs (den homosexuella termen på tekniska saker som jag inte orkar ta reda på)  som alltså ser dig, och där du genom olika rörelseroch kommandon, både med röst och rörelser ger order.
Nu nämnde jag röst här ovan men här måste jag tyvärr börja med att inte bara klaga utan råskälla. För än en gång har Microsoft och de skruvlösa getter som styr detta företag gjort bort sig. Röstkommandon funkar inte på Kinect i Sverige. Det kommer senare har MS sagt. Detta är så dumt så någon borde trycka upp en Kinect på väl valt ställe i cheferna på Microsoft. Jag vet att det är fullständigt otänkbart att prata ett annat språk än engelska i USA men jag är ganska säker på att de flesta svenskar klarar av att säga, ”Xbox start”, iställer för ”Xbox starta”. Så än en gång visar MS hur man, som de flesta företag, skiter totalt i alla icke engelsktalande länder. Rent ut sagt är det förjävla dåligt Microsoft!
Nåväl, förutom detta så får vi väl titta på resten då.
Har man en ny xbox slime är det bara att trycka in kabeln på baksidan av x-boxen och sen kör det igång. I början får man först ladda hem en uppdatering till x-boxen och när den var installerad fick jag ladda hem en uppdatering till, lika stor som den första. Efter det dök en liten svartvit ruta upp i nedre högra hörnet och Kinecten var inkopplad.  Några få kalibreringsinställningar behövdes men faktiskt inte så många som jag trodde från början. Man har ju läst skräckhistorier om PS Move men här hittade Kinecten mig ganska direkt faktiskt men, och här kommer vi till en mycket viktig sak: Se för Guds skull till att du har gott om plats!
Kinecten vill helst ha dig ungefär 2.5 meter ifrån sig för att det ska funka riktigt bra, och är ni två som ska spela samtidigt gäller runt 3 meter. Därför om du bor i studentlägenhet så köp någonting annat för du kommer bli besviken. Jag själv funderar på om jag måste hyra lägenheten bredvid mig och slå ner väggen om jag ska spela två. Eller så får vi helt enkelt skita i att ha en soffa. Allt handlar ju om prioriteringar 🙂
Jag kan tycka att avståndet som krävs är lite för stort faktiskt men kanske var det tvunget att vara så. Enligt manualer kan man minska avståndskravet lite om Kinecten sätts upp, och MS föreslår då att man kan införskaffa en speciell hållare så att den kan sitta på TV:n. Vad denna extrapryl kommer kosta verkar det vara omöjligt att få reda på, så när den kommer lär den vara dyr. Microsoft är också snälla och berättar för mig att om Kinecten ramlar ner kan de gå sönder. Puh! Jag visste inte det, tur att dom va snälla och sade till mig! Faktum är att Microsoft varnar hela tiden för allt som kan hända. Man kan slå sig, ramla och läser man alla varningar börjar man nästan gråta i skräck och rädsla. Dessutom: Se upp med dina husdjur varnar Microsoft! Än en gång tack MS! Jag som trodde att katten tyckte det var roligt när jag dansade på henne till Lady Gaga.
När du alla möbler är slängda och ytan är ren så gäller det ju då att testa vad detta egentligen är. Jag har fått äran att kunna pröva tre ”spel” till Kinecten och dessa är: Kinect Adventures, Your Shape och Dance Central och jag skriver lite om dom nedan. Inga fullständiga recensioner utan mer bara första intrycken.

Visst fan ser Kinect ut lite som "Wally" från Pixar?`

Kinect Adventures är ett sådant spel som man kunde räkna med att det skulle komma till en  sån här pryl. Sedan Wii sports kom verkar det vara lag på att alla ska ha något liknande men tyvärr blir Kinect Adventures lite av en besvikelse. Det innehåller olika uppdrag där man med hela sin kropp ska styra det som sker. Uppdragen är allt från att täta rutor som fiskar gjort hål i (Fantasin flödar?!) till att åka utför en flod i gummibåt. Man ska slå, hoppa och studsa och visst är det kul, till en början men ganska snart börjar man störa sig på att spelet inte är gjort för den lilla fördröjning som sker med Kinecten. Vilket ju är sanslöst konstigt med tanke på att detta spel följer med när du köper din Kinect, i alla fall just nu. Trots det tror jag säkert att en hel del kommer tycka att Kinect Adventures är ett kul spel, och det kommer säkert tilltala barnen i familjen och spelet är också något som flera kan ha kul ihop med samtidigt. Själv känns allt faktiskt ganska billigt.
Om jag då inte var helnöjd med Kinect Adventures så vill jag tala mig mer varm om Your Shape, det första riktiga workout ”spelet” till Kinect.
Här ska du träna dig och din kropp och du gör det med hjälp av olika träningsprogram, spel och annat. När du första gången startar Your Shape kommer programmet kolla in dig, mäta dig, ställa en massa frågor och så vidare. Allt för att du ska få ett personligt program som passar dig alldeles perfekt. Sedan är det bara att börja jobba för Beach 2011.
Detta gör du med olika rörelseprogram och som hjälp har du din ”personlige” tränare. Gör du fel eller om du missar säger programmet till dig och det är bara att testa igen. Allt är väldigt pedagogiskt och bra upplagt så även en sån som jag fattar 🙂 Tröttnar du emellanåt på de vanliga träningsprogrammen finns det småspel att träna på, men även de är uppbyggda för att du ska träna och bränna kalorier. Jag lovar att man blir helt slut. Det som finns att klaga på är väl kanske att man borde få chansen att kunna göra helt personligt upplagda program och jag känner på mig att det kommer framöver. I vilket fall som helst är Your Shape ett mycket bra träningsspel och det är en av många liknande program som kommer dyka upp framöver. Detta har dessutom en hemsida kopplad till sig där man kan, om man vill, lägga upp sina resultat och annat.
Att dansa framför konsollen är ju ingenting nytt. Det har vi gjort i flera år. Då på mattor och dansen i sig var väl kanske inte direkt den mest normala man kan tänka sig. Nu kan du glömma allt du sett och gjort innan för Dance Central tar dig till nästa nivå, och Jesus va kul det är.
Här dansar du med hela kroppen och borta är pilar hit och dit. Efter nåra veckor med Dance Central och Your Shape så kommer du inte bara se bra ut inför Beach 2011, du kommer vara kung!
Allt är mycket enkelt upplagt. En kille eller tjej dansar på skärmen och du ska göra som dom. Gör du rätt får du poäng, gör du fel får du skämmas. Det finns träningsprogram där du kan öva danserna och sedan är det dags upp uppvisning. Det är fantastiskt kul och emellanåt skitsvårt, men Dance Central inbjuder dig till att testa igen och igen. Detta är också en underbar sak att syssla med om man vill träna sin kondition samtidigt som man har kul, för lika kul som det är lika jobbigt är det. Själv känner jag att det finns en stor risk att mina sömnproblem försvinner om jag fortsätter med det här för hela kroppen min skriker efter vila efter några pass.  Dance Central är utan tvekan det roligaste av de tre spel jag testat, mest för att det passar perfekt ihop med X-boxen. Här blir fördröjningen som sker mellan dig och x-boxen när man ska studsa framför Kinecten inget problem för här ska du göra som gubben/tjejen på skrämen istället för tvärtom. Så köp säger jag!

Jag har nämnt fördröjningen lite ovan och detta är ju något som de flesta klagar på, och visst finns det en fördröjning, men så värst farlig som en del vill hävda att den är upplever inte jag den. Det handlar väldigt mycket om hur spelen och programmen till Kinect kommer göras och tar man med fördröjningen i beräkningarna borde det inte vara några problem. Det som däremot är ett problem och som nästan blir komiskt är X-boxens eget styrande av Kinect. Man kan, om man vill, styra vissa delar av menyerna med Kinecten och här blir det faktiskt bedrövligt. Man får nästan leta efter pilen på skärmen och visst kommer man väl lära sig hur man ska hålla händerna men både Your Shape och Dance Central har redan från början mycket bra och enkla rörelseregler för hur man ska göra för att hoppa i menyer och annat. X-boxens egna är det värre med och jag hoppas någon på Microsoft jobbar med en uppdatering.
Så är då Kinect någonting att ha då? Ja det tycker jag. Detta är en rolig sak som jag är säker på kommer bli en stor succé, men det beror självklart också på vilka spel som kommer i framtiden. Något alternativ till vanligt spelade är inte Kinect, men det är kanske en liten fingervisning om vad som komma skall i framtiden. Av naturliga skäl jämförs Kinect med Wii och PS Move men jag tycker det är lite halvt fel att göra det, för detta är annorlunda på många sätt. För friheten att slippa hålla i någon form av kontroll är faktiskt ganska cool.
Det man kanske kan klaga på är väl då utrymmeskraven som är lite besvärliga, men kanske är det så det måste vara. Klarar man dom är Kinect en underhållande pryl i vardagsrummet. Framförallt också nyttig då jag tycker att Kinect är det första riktigt bra tillbehöret som kommit om man vill ha kul och faktiskt träna lite samtidigt.
Så skulle jag ge betyg på den så får den 3 av 5.
Den hade fått 4 av 5 om Microsoft låtit oss från början kunna använda Kinectens röststyrning, men det får man som sagt inte. För i landet Microsoft är det omöjligt att tänka sig att folk kan engelska.
Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Bookmark the permalink.

One Response to walentine.com testar: Kinect

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *