Sony & Microsoft! Kom igen nu!

Det finns 2 spelkonsoller i Sverige som båda har gått hårt ut med att vara allt och lite till. Medan Nintendo lyckats med satsningen på att göra en konsoll som passar barn och skitfulla vuxna på lördagskvällarna så har Sony och Microsoft alltid skrutit om att vilja och göra mer. Så är det inte. I alla fall inte om man bor i landet Sverige. I Sverige ligger det mesta bakom och konsollerna är inte på några sätt det som de båda företagen vill att de ska verka vara, maskiner som ska föra in internet, underhållning och allt annat i vardagsrummet. Sony skriver till och med på kartongen till sin PS3 att här har man minsann inte bara köpt en spelmaskin, man har köpt något som kommer förändra ens liv!
Jag har roat mig med att titta lite på de båda företagens maskiner under ett tag och detta kom jag fram till.
Microsoft väntar ju nu på att alla i hela världen ska skaffa sig en Kinect. Själv kommer jag nog inte införskaffa denna pryl, mest för att jag i så fall måste göra om hela vardagsrummet hemma. Kinect kräver nämligen att du ska vara minst 1.8 meter från maskinen och om det är fler än två som spelar minst 2.4 meter. Jag tillhör ju den kategori människor som faktiskt vill ha ett bord framför soffan, något som aldrig finns i reklamen för Kinect (har ni tänkt på det??) så Kinect får vara tills jag få plats på Drottningholm. Jag vägrar möblera mitt hem efter ett tv-spel.
Nåväl, om man nu då tittar till utbudet som finns under Xbox blir man väldigt snabbt besviken. Det finns så klart möjlighet att ladda hem speldemon och mindre spel, de så kallade Arcade, det finns även lite hemmagjort att köpa billigt och så sedan finns då Zune.
Zune kom förra året och var X-boxens version av att kunna hyra film direkt i maskinen. Urvalet var från början inte speciellt stort och har heller inte blivit så enormt mycket större detta år. Numer kommer det mesta som kommer i de andra hyrfilmsbutikerna på nätet och det är ju inte direkt kanonbra. Priset ligger också ungefär på samma nivå som de andra bolagen och HD versionerna av filmerna  kostar nåra tior mer. Kvalitén är faktiskt väldigt bra på både HD versionen och SD versionen av filmerna, men det finns en sak som gör Zune värdelös och det är rent skamligt av Microsoft att fortfarande inte ha fixat detta: Svensk text saknas fortfarande!Ja, allt form av text saknas. Detta är självklart under all kritik och någon på Microsoft borde få foten för att man fortfarande inte, ett år efter lanseringen av Zune i Sverige inte fixat detta. Många vill ha text och det behöver inte handla om eventuella dåliga eller bra kunskaper i engelska. Vänta annars till filmen The Social Network kommer så förstår alla vad jag menar.
Förutom Zune undrar man då vad som mer finns och förutom en halvbra Facebook applikation och en liknande för Twitter så är det slut. Jo messenger finns ju också inbyggt, för dom som tycker att detta är roligt. Annars är det stendött på svenska Xbox-fronten när det gäller allt det som kan kallas för underhållning.
Kommer man då in på PS3 så kan man ju hoppas att saker och ting ska vara bättre med tanke på Sonys enorma tjat när konsollen kom.
En sak leder PS3 med direkt från början och det är menyerna. Xboxens gulliga avatarer och annat gör att man blir lite smått illamående. Sony har istället satsas på lite lyxigare och lite stelare utförande och det anser i alla fall jag vara bättre.
När det då gäller utbud så blir man tyvärr ännu mer deprimerad än på X-boxen. Man kan självklart ladda hem demos och filmer om spel. Man kan köpa lite mindre spel, minis, och man kan köpa en del större spel, oftast till överpris ska sägas så funderar du på att köpa till exempel Burnout Paradise så kolla i din butik först så slipper du betala 349:- för något du laddar hem och som du kan få i butik idag för 200:- och ännu mindre.
När det gäller filmutbud väntar vi fortfarande på att Sony ska få tummen ur. Företaget Headweb har en tjänst som man kan komma åt genom PS3ans webbläsare där du kan hyra film men detta har ingenting med Sony att göra. Går man in på playstations officiella hemsida kan man där läsa om alla tjänster som finns och där står det också om Video Store men uppenbarligen är den texten översatt till alla länder samtidigt utan koll på vad som gäller i varje enskilt land.
Det finns en tjänst som PS3 gärna skryter med och det är Vidzone som är en gratistjänst där man kan kolla på musikvideos. Man kan göra egna listor och man kan se videor med allt från Abba till det mesta annat. Tyvärr är jag inget direkt jättefan av Vidzone efter att ha suttit med det en timme. Främst för att kvalitén på ljudet är under all kritik emellanåt och när jag testade på skoj att spela ”Rock me Amadeus” med Falco och det började brusa så att det lät exakt som en video utan stereo från mitten av 80-talet så brast jag ut i ett ”Men vad i helvete”. En annan mycket irriterande sak är reklamen. Det är först reklambanners och det kan jag köpa men jag gillar inte att 5 gånger på en timme tvingas se reklamen för uppdateringen till Red Dead Redemption. Enormt tjatigt!!!
PS3 har ju också sitt Life with Playstation som ju bland annat ska vara en nyhetstjänst och annat. Som vanligt när man läser på Sonys hemsida så läser man att möjligheterna är enormt, men tyvärr verkar även detta ligga i träda för här finns inte mycket att hämta. Hur kul det än är att se en jordglob och var det stormar så tröttnar man efter ett tag. Att man också kan bidra till en bättre värld med Folders @ home är väl fint men ändå inget som jag anser sticka ut så där extremt mycket.
PS3 har ju också sitt Playstation Home vilket är Sonys version av Second Life. Skillnaden är väl att här handlar det med om chatrum och mindre om att folk kan ligga med varann. Second Life är INTE Home eller tvärtom om någon trodde det. Jag själv ägnade 30 min åt Home innan jag tröttnade, vilket kanske säger en del.
Så PS3 har liksom sin rival X-box mycket kvar att önska när det gäller underhållning.

Det första en del nu säger är, ”Ja men är det inte spelen det handlar om då?”, och jo visst är det så. X-box och PS3 är framförallt spelmaskiner men man ska komma ihåg att bägge företagen och framförallt Sony slog på stora trumman när maskinerna kom och det skröts om hur mycket maskinerna skulle kunna klara och erbjuda. Nu flera år efter står vi faktiskt i Sverige kvar i mångt och mycket på samma punkt som vi gjorde när maskinerna var helt nya.
Att det är annorlunda i andra länder, särskilt de engelsktalande, kan alla intyga. I USA finns det massor med tjänster och detsamma i England. Självklart handlar detta väldigt mycket om språk och sedan licenser men så sanslöst svårt kan det väl inte vara att ordna licenser med tanke på att andra klarar det tycker jag.
X-box och PS3 hade varit en fantastisk produkt till att kunna hyra film på och annat (ja svensktextade filmer). De flesta av konsollerna är redan inkopplade i TV:n hemma hos folk och det är bara att tuta och köra. Inga jobbiga extra sladdar eller trådlösa nätverk mellan dator och TV etc. Hyr filmen och kör bara, men detta verkar inte Sony och Microsoft vara direkt villiga till att låta oss få.
Det är inte första gången som Sverige hamnar utanför. Vårt lilla land brukar de stora företagen skita i. Se på Apple till exempel som vägrar inse att 3G-nätet inte behöver vara lika värdelöst som det är i USA men vi får vackert finna oss i diverse restriktioner på grund av att Apple ligger i det stora landet i väst.
När det gäller någon form av underhållning är det heller inte direkt ovanligt att vi får vänta och ibland också vara utan, men här handlar det om maskiner som säljs mycket på grund av de fantastiska saker de ska kunna göra och erbjuda, när det nu kommer.
Vare sig x-boxen eller PS3 är speciellt nya längre och det är stor tid att Microsoft och Sony får tummen ur och börjar erbjuda lite av det som de utanför våra gränser har. Att man beter sig som man gör är alldeles perfekt om man vill att flera ska börja ”fuska” och regga sig i andra områden etc. Att filmbolagen inte heller inser vilken chans de har till att kunna tjäna mer pengar på sina filmer säger ju en hel del om filmbolag i allmänhet och de som styr på filmbolagen i synnerhet. Att folk gillar att använda sina konsoller till att se på film på är ju gamla x-boxen ett bra exempel på. Tänk om företagen kunde få några av de som ser piratfilm att istället hyra sin film! Pssss ni kan tjäna pengar!!!
Det är dessutom Sony och MS som gjort sina system slutna och då måste dom erbjuda något för det är inte direkt billiga maskiner de försöker kränga på oss, särskilt inte PS3. Även om denna maskin tack vare sin webläsare i alla fall inte är helt låst ifrån omvärlden, Headweb är ju ett exempel på det, så är det långt kvar tills de lever upp till det som de säger sig vilja leva upp till.
Annars kanske det är bättre att göra som man gjorde förr. Man sålde en spelkonsoll för att spela spel på och sen var det bra med det. Ord som ”En ny upplevelse som kommer förändra ditt bla bla bla”, ger bara en sur eftersmak när man efter ett kort tag inser hur lite man faktiskt får. Att sedan göra som Microsoft och släppa lös ”reklamfilmer” för allt det nya och inte någonstans förklara att detta gäller bara England är rent respektlöst gentemot svenska kunder.
Så fram för det som maskinerna sägs vara nu, ni har haft lång tid på er. Alla vill inte stå och vifta med PS Move eller framför en Kinect, en del vill se på film, snacka över skype, surfa, lyssna på Spotify etc etc. Ja vi vill göra allt det som ni så lätt hade kunnat ordna, om ni velat.
Vill ni inte, så finns det ju en tredje tillverkade av konsoller. Dom ljuger i alla fall inte och dom försöker inte hävda att de är något de inte är.
Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *