Möte med verksamhetschefen?

Jag skrev ett brev till våran verksamhetschef i måndags. Det var ett av många brev jag skrivit där jag tagit upp situationen i huset jag jobbar i och där jag försökt förklara hur dåligt personalen mår.
Tidigare har jag aldrig fått svar på mina mail men nu kom det ett ett.
I brevet skriver hon att hon föreslår att vi träffas tillsammans med mina enhetschefer på hennes kontor för att diskutera och se hur ”vi kan gå vidare”
Att jag i mitt brev till henne krävt att hon som verksamhetschef ska komma ner och förklara en del av de beslut som tagits de senaste åren nämns inte utan nu ska jag träffa dom ensam, tre chefer mot en helt enkelt, och det i en verksamhet som är allmänt känd för att hellre hålla varandra bakom ryggen än att försöka lösa problem.
Den som reagerar på problemen blir problemen.
I mitt brev skriver jag bland annat:

Har du en aning om hur dåligt personalen mår på ****** just nu? Det går inte en dag numer utan att jag hör ord och meningar som ”vi är pöbeln”, ”De skiter väl i oss”, Man går omkring här som en slav”, ”Gud vad jag vill härifrån”
Vad tror du att detta gör för arbetsklimatet? Hur tror du det påverkar arbetet och framförallt och det viktigaste: Hur tror du det påverkar våra boende som är i total beroendeställning av oss personal. Hur blir det när en som är sjuk ska tas hand om en som själv inte mår bra?

Jag skriver också:

När det gäller hur huset ska ledas så undrar jag också på samma sätt varför det aldrig frågats bland oss personal hur vi anser att det blev när vi fick två enhetschefer. Jag är inte dummare än att jag förstår varför det blev två chefer och om det säger jag inget, men kunde ingen gjort någon utvärdering? Varför inte efter första året ha kommit ner och ställt lite frågor? Sett och hört våra åsikter? Det är just såna här saker som gör att man undrar om man arbetar på ett öppen arbetsplats eller på ett slutet företag. För direkt öppna är ni faktiskt inte, och det är ju något som hela Göteborgs Kommun är på väg att falla på just nu. Det slutna system som hela den här kommunen verkar bygga sin verksamhet på börjar ju bli allmänt rikskänd

Slutligen:

Jag tänker inte trötta ut dig med fler exempel, trött är du säkert redan på mig, men jag skulle ändå vilja be dig, Nej, jag kräver faktiskt att du i egenskap som verksamhetschef bestämmer en tid och kommer ner till ***** där du träffar någon från varje avdelning och där dessa personer kan få chansen att lägga fram sina åsikter och tankar. Jag är väl medveten om att sådana saker ska gå genom våra enhetschefer men jag tror faktiskt inte att alla dessa saker som de hör kommer fram, och allt vi säger är inte ”bara gnäll”. Det är väldigt väldigt lätt att klumpa ihop allt som anställda tycker som ”enbart gnäll”, men gör man det gör man fel. Det kan ju hända att vi som faktiskt står på golvet någon gång kan få en idé som faktiskt kan vara till nytta för verksamheten.

Nu får vi se hur det kommer bli. Jag mailade till verksamhetschefen och förklarar att jag gärna komma på mötet men inte ensam mot ”dom”. Jag tänker ta med mig någon mer från gruppen för jag tänker inte stå som ensam talesperson för hela personalstyrkan, och då jag inte anser att det handlar om min specifika arbetssituationen utan verksamheten i det stora hela tänker jag inte ta med facket heller.
Nu är bara frågan om jag ens kommer hitta någon som kan tänkas följa med. I ärlighetens namn tror jag inte det. För folk är bäst på att ha åsikter när ingen hör för att sedan när de verkligen har chans att lägga fram dom tystnar och går undan. Men vi får se, ni kan i alla fall vara säkra på att allt som sker kommer kunna läsas här. Jag jobbar ju hos en arbetsgivare som står för öppenhet…

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *