Öppet brev till Svenska Institutet med anledning av erat engagemang i Second life.

Skickade detta mail idag till Svenska institutet
Hejsan.
2007 slog SI och Sverige på stora trumman när svenska ambassaden öppnade i Second Life. Utrikesminister Carl Bildt hade för dagen skaffar sig en så kallad avatar och aldrig tidigare hade Sverige varit så modernt. Ambassaden skulle bli Sveriges fasad utåt mot den virtuella världen och möjligheterna var oändliga. Man skulle ha ett hus som visade på allt det som var svenskt och…..
Sen blev det tyst.
Sedan dess har huset stått tyst och öde och de ”simmar”, eller landområden, som SI hyr av Linden Labs har fört en tynande stilla död, och jag och säkert flera med mig frågar mig nu varför svenska skattepengar ska gå till ett projekt som uppenbart ingen är intresserad av att utveckla.
De personer som står som högsta ansvariga för ambassaden inne i Second life verkar aldrig vara online och om dom mot förmodan är inne är det inte för att ambassaden ska få något nytt att visa upp. Samma saker hänger på väggarna nu som det gjorde när ambassaden öppnade för 3 år sedan.
Second life och dess ägare Linden Labs är inte i ropet längre, allt färre nya medlemmar tillkommer och därför är det ju viktigt att det finns någonting nytt att visa. Man besöker inte en sak som en virtuell ambassad flera gånger om det inte finns någonting nytt att utforska, och det finns det som sagt inte.
Därför anser jag att Svenska Ambassaden i Second life borde läggas ner om inte SI tar detta på allvar. Som det är nu blir ambassaden mer en motsatt effekt när man besöker den på en tom och öde sim utan några aktiviteter alls.
Vidare har jag också en helt annat fundering…
På en av ”era” simmar har någon bestämt sig för att upplåta mark gratis till en person som någon uppenbart anser sig ha gjort mycket gott för ”Svenska SL”. Personen bor där i ett hus som hon själv satt upp och jag ifrågasätter starkt varför jag som skattebetalare ska få betala hennes boende när alla andra i Second Life som vill ha ett hem får betala för det???
Borde det rimliga inte då vara att denna person får betala för sitt boende eller att ni helt enkelt släpper simmen fri för alla som vill ha ett gratis svenskt hem? Om nu personen betalar för sig undrar jag hur man redovisar en sådan grej? För svenska staten är väl inte hyresvärd åt virtuella människor?`
Jag måste avslutningsvis säga att det är mycket omkring ambassaden som är väldigt flummig och i en tid då allt handlar om besparingar och kronor och ören tycker jag att det är konstigt att de tusentals kronor som det kostar med ambassaden inte läggs på någonting som ger mer tillbaka.
Jag är säker på att ambassaden när media skrev om Second Life gav något men nu när ingen talar om Second life mer blir allt mer det motsattta. Ambassaden står där som ett talande exempel på ett virtuellt fiasko.
Jag undrar därför slutligen:
Vad kommer hända med svenska ambassaden i Second Life?
Varför låter man vissa utvalda personer bo på ambassadområdet och andra inte?
Vill också lägga till att detta mail kommer lägga upp på sidan: www.walentine.com
Hälsningar
/Walentine Andersson

Bookmark the permalink.

4 Responses to Öppet brev till Svenska Institutet med anledning av erat engagemang i Second life.

  1. Pingback: Vad är Svenska Institutets satsning “House of Sweden”? Del 1 « Prim Team

  2. Pingback: Vad är Svenska Institutets satsning “( Second ) House of Sweden”? Del 1 « Netlott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *