Att få bita i det ruttna Äpplet

Jag har ju tidigare här skrivit om mina första intryck av att äga en produkt från Apple. Så här lite mer än en halvår senare tänkte jag fortsätta skriva lite för ju mer man sätter sig in i kulten runt Apple, desto mer rädd blir man faktiskt.
När jag bytte telefon senast tyckte mitt kära telecom företag att jag skulle skaffa mig en iPhone 3gs, anledningen var helt enkelt att den telefonen var bäst på alla plan. Jag hade ju självklart funderat på att skaffa en så det tog inte speciellt lång tid att bli övertygad. När dessutom företaget erbjöd sig skippa avgifterna för telefonen per månad slog jag till. Några dagar senare kom den coola boxen hem och det var dags att sätta sig in i iphones underbara värld…
Visst från början var det skitkul att man både kunde spela The Settlers, kolla vädret och se på SVT i samma telefon. Det var ännu mer kul att kunna gå omkring i stan och på skärmen se alla spännande saker som staden hade att erbjuda. Att man ganska direkt upptäckte att saker som Nokia 3110 hade som standard inte kommit till iphonen än brydde man sig inte direkt om från början. Att det var ett helvete att använda itunes, att det tog evigheter att ladda upp musik, att den hysteriskt brände batteri så fort man gjorde något var heller ingenting man brydde sig om direkt.  För iPhone var ju så cool! Efter någon vecka däremot började jag starkt ifrågasätta vad för något jag införskaffat mig och vad för sorts företag Apple egentligen var. Den frågan skulle sedan växa och växa och aldrig riktigt sluta.
För mig började det med diskussionen om Flash för som alla vet är Flash inte välkommet i Iphone. Det har Apple bestämt. De som är emot Flash menar att Flash är skit, att det förstör etc och istället ska man se mot framtiden! Det som i detta fallet är framtiden kallas för HTML5, det är framtiden det! Problemet är bara att väldigt få sidor använder sig av HTML5 och de verkar inte direkt stressa sig fram till att börja använda sig av dom heller. Även om en del Applevänligt media hävdar att HTML5 ökar så ökar det jävligt långsamt. Så surfandet i en iPhone slutar väldigt ofta med att du inte kan surfa längre, för Flash är som sagt inte välkommet. I och med detta började jag läsa på mer om Apple.
För mig är iPhone den första pryl jag någonsin ägt från Apple och jag kände efter att ha läst på en del forum och annat att det var något speciellt med Apple. Att deras användare var extrema på alla plan och jag blev påmind om något jag kände igen men inte kunde sätta fingret på från början, men sedan slog det mig:  Apple anhängare är precis likadana som frikyrkan.
I samma klampade Steve Jobs ut på scenen och talade nu om nästa sak som skulle förändra världen, Ipad! Paddan skulle bli den ultimata surflattan förklarade han. Aldrig tidigare skulle det bli enklare att surfa, läsa och göra det man behövde framför en dator! Den platta, skitsnygga och megacoola ipadden skulle förändra livet för miljarder människor. Nu skulle man kunna läsa New York Times, läsa några kapitel ur Strindbergs hemsöborna, skriva en egen novell och sen avsluta dagen med att kolla sina grödor på Farmtown eller Farmville…
Nej just det ja! Apple gillade ju inte Flash och man hade helt sonika ”bannat” Flash även från iPad. Den ultimata surfupplevelsen kändes mindre ultimat när 50% av världens sajter inte skulle funka. Det var här jag insåg hur sjuk och Apple världen var för nu började kriget på webbens ”Jag älskar Apple” forum. Apple användarna började sitt vanliga snack med att Flash är skit bla bla bla och vem vill se ditten och vem vill se datten. Motståndarna å sin sida försökte förklara att det handlade om valfrihet men det går inte diskutera orden valfrihet och Apple i samma mening för nu lärde man sig nästa sak när det kommer till Apple. Allt runt Apple kretsar runt enkla ord: MAKT och MARTYRSKAP
Jag har aldrig, och kom då ihåg att jag levde när Sovjet fanns, varit med om någonting som så totalt vill kontrollera allt som Apple vill. De förbjuder hit och dit och de gör det uppenbart med framgång. De styr med järnhand vad som ska få finnas och inte finnas i deras produkter och det gäller inte bara Flash. När det gäller så kallat ”Vuxen material” så är de fullständigt hysteriska. Mr Jobs, eller datorvärldens svar på Ulf Ekman, har till och med förklarat att vill man ha porr kan man köpa en Android. Porr är ingenting viktigt i en telefon men det handlar om valfrihet och valfrihet finns inte i Apples ordförråd. Detta har visat sig emellanåt när annat än pornografi blivit stoppat i deras appstore. Emellanåt har man till och med stoppat satiriska appar etc. Man är så hysteriska på att förbjuda så ibland går det riktigt illa, och jag vågar påstå att Apple som företag är det störa hot på yttrandefriheten som vi idag kan finna på Internet och inom datorvärlden för det som skrämmer är att Apple har alla sina lärljungar som utan minsta problem försvarar allt företaget gör.
Det gnälls mycket på Microsoft, och det har gnällts mycket på Microsoft. Man gnäller på företagets monopol och man gnäller för att man får med Media player eller företagets webläsare när man köper Windows till exempel. Jag förstår inte den debatten när man samtidigt ser på hur Apple bedriver verksamhet. För när man köper en iPhone, Ipad etc är man totalt låst! Man SKA använda iTunes, och man SKA köpa allt från App Store och man har ingen som helst möjlighet att på normal väg lägga in ett program som inte är godkänt från Apple. Man är helt i Apples grepp/våld och ibland känns det som att om man bryter det kommer Mr Jobs hem och personligen slår dig på käften.
Att Apple kan hålla på så här kan de tacka sina lärljungar och en del tidningar för. I Sverige finns ju tidningen Macworld som drivs av förlaget IDG och jag har frågat mig mer än en gång hur mycket den tidningen får under bordet av Apple. Tidningen ska självklart skriva om Apples produkter men det vore inte fel om tidningen i alla fall kunde låtsas att den var objektiv. Ett väldigt bra exampel på detta är en artikel som dök upp den 22 juli i år och som handlade om hur Apple går ekonomiskt i siffror.
Där hade man bland annat följande bild:

Denna bild visar försäljningen av datorer från Apple. Tidningen skriver under sin bild:

Som Steve Jobs förklarade under iPad-lanseringen har Apple nu blivit ett företag som främst sysslar med mobila enheter. Det syns inte minst på de senaste årens sålda datorer. Apples försäljning av bärbara datorer har sedan 2005 ökat med mer än 300 procent.

Ja Apple har ökat tillverkningen av bärbara datorer rejält, det syns. Men borde man inte i alla fall nämna det faktum att försäljningen av stationära datorer nästan ligger helt still och har gjort så i snart 5 år. Bärbara datorer ökar överallt men även stationära datorer säljer fortfarande bra, men det ”glömmer” man skriva. Att man som företag ligger helt stilla i försäljning av en produkt är väl inte helt kanonbra eller?

Tidningen fortsätter sedan med nästa bild och efterföljande text:

Macworld skriver:

När det kommer till den här marknaden är Windows klart dominant och så har det sett ut de senaste åren. Siffrorna har inte ändrats mycket men framtiden är oviss. Med tanke på Windows Vistas misslyckande kommer marknaden öppnas upp mer och mer för Mac OS X.

Här visar väl Macworld mer än någonsin hur extremt vridna man är. Man väljer här att helt utan belägg göra en egen bedömning av att på grund av att Vista sög så kommer Mac OS x komma som en storm. Tidningen väljer totalt att ignorera det faktum att Windows 7 kommit efter Vista och att Windows 7 faktiskt fått avsevärt bättre beröm än Vista och att det framför allt säljer med än Vista. Var tidningen hittat sin information berättar de inte heller. De antar att marknaden öppnar sig för Apples operativsystem, men förklarar inte hur eller när eller vad de bygger det påståendet på.

Slutligen då min ”favorit”:

Den förklarande texten fick mig att börja skratta:

När det kommer till internettrafik från mobila enheter är iPhone- och iPod Touch-användare är klart bäst i världen. Intressant är att det än så länge är fler som surfar med iPod Touch än som surfar med Android.

”Klart bäst i världen”? lol Vad menas egentligen med det?

Här skriker man ut att att fler surfar med ipod touch än med Android och det stämmer säkert. Om man varit en riktig tidning och om tidningen haft medarbetare som velat skriva riktiga saker hade man kanske nämnt det faktum att iPod touch kom ut i september 2007 och att Android presenterades i november 2007. iPod Touch var dessutom en ny version av ett redan mycket inarbetat namn medan Android var något helt nytt. Att ens göra jämförelsen är enbart korkad och enormt oseriös, något som ofta kommer tillbaka när det gäller tidningen Macworld repotage. Att hela tidningen skriker ”Titta här så illa det går för alla andra”, får en ständigt att återkomma till känslan av att Apple helt enkelt betalar för tidningens tjänster, och om inte i pengar så säkert i fina nya datorer, och vi vet ju alla vilka överpriser Apple tar för sina datorer.

Nu är inte Macworld ensamma som sagt när det gäller den enorma dyrkan som finns av Apple. Hela företagets kultur verkar fortfarande bygga på att de är David mot Goliat. De är de rättstrogna som slåss emot syndarna, jättarna och de som vill oss illa. Det lilla företaget Apple som slåss mot elaka jättar som Microsoft, som till skillnad från Apple enbart vill åt våra pengar. Att Apple idag är ett av världens största teknikföretag pratar man om samtidigt som man nog helst inte vill tänka på det. För om Apple framställs som ett företag som alla andra så finns det ju ingen David emot Goliat. Då finns det ju bara Goliat emot Goliat, och vem fan vill ha det så? Det höll på att gå riktigt illa för Apple för några år sedan, det var då iPod och annat kom, och det var det som vände dom. Sedan har kurvan pekat spikrakt upp när det gäller omsättning och vinst. Apple går så sanslöst bra så de aktieägare som inte sålde sina aktier när krisen fanns hos företaget skrattar idag hela vägen till banken. Trots detta är det fortfarande en praxis att prata om Apple som det mer normala alternativet till hemska Microsoft etc

Nu ska till tilläggas…

Apple gör bra produkter. iPhone är ingen dålig telefon och iPad är en kul ”leksak” (Ja jag har testat en). iPod är kanonbra och Apples datorer håller hög klass. Allt det där ska nämnas men…

iPhone är också en telefon med enormt mycket brister, och flertalet av de bristerna är saker som andra telefoner hade för 10 år sen. Att man inte förrän sommaren 2010 låter telefon räkna tecken i ett SMS är rent löjligt. Att man fortfarande inte kan få leveransbekräftelse på ett skickat SMS är korkat (Ja jag vet att man kan köpa Apps för det ändamålet men den appen har inte Apple gjort och varför ska jag betala för något som Nokia stoppade in i sina telefoner för evigheter sen?) Att allt som rör programmet iTunes gör att man vill hoppa ut från fönstret gör heller inte saken bättre. iTunes är det perfekta exemplet på hur något mycket enkelt kan bli extremt krångligt och hur du hela tiden känner dig fast i Apples grepp. Kort sagt, iPhone är inte guden bland mobiler/smartphones även om det är en bra telefon. Fast när Steve Jobs försöker få det till en nyhet att man numer med nya iPhone 4 minsann kan ha videosamtal blir det bara löjligt. Särskilt med tanke på att man måste ha dom över wifi. Apple skiter nänligen i alla länder utom USA, och att vi i Sverige har kanonbra täckning med 3G spelar ingen roll.

Jag försökte en gång skriva lite i ett Appleforum där jag försökte förmedla mina känslor och tankar om både Apples produkter och om hur jag ansåg att Apple bedrev sin verksamhet på. Det tog inte lång tid innan jag möttes av samma form av protester som påminde om de protester man får när man på en Livets Ord sida skriver att bögar ska få gifta sig. Det var exakt samma form av fanatiska utrop och hysteri. På ett ögonblick får man höra hur Apple minsann fick kämpa sig fram när företaget var på väg att slås ut. Man fick lära sig allt om Steve Jobs (som uppenbart gör allt på Apple och varför företaget ens har andra anställda är en fråga att ställa sig) Man fick lära sig om hans cancer, om hur han fick slåss etc etc och hela tiden fanns Livets Ord känslan där ”Är du inte med oss, kan du brinna i helvetet” Man får höra historien om hur en man med visioner byggde en dator, och aldrig någonsin nämner man att man idag allt mer går ifrån den ”normala” datorn. Att Apple istället blivit ett företag som tillverkar svindyra leksaker helt enkelt.

Så vad sker i framtiden då? Ja Apple kommer öka sin försäljning ännu mer. Nu har iPhone 4 kommit och trots vissa diskussioner om antenner kommer telefonen sälja som smör. Det kommer komma nya versioner av Ipad och iPod och pengarna kommer rulla in. Apple i sin tur kommer samtidigt måla in sina kunder allt mer i ett hörn och en dag kommer det säga PANG BOOM och KRASH!

För Android är på väg och nu går det undan. Redan har man förutspått att Android inom kort kommer leda över Iphone och med tanke på det öppna system som Android kör med kommer det betyda döden för Apples telefoner och annat. För folk kommer tröttna på Apple, och det kommer folk göra så länge Apple envisas med att fortsätta med den sovjetmentalitet som företaget håller sig med idag.  Att man gör bra produkter kommer inte i längden vägas upp mot den tvångskänsla kör med. Smartphones har kommit för att stanna och som med allt annat vill mycket ha mer.

Användarna kommer till slut inte nöja sig med ett appstore där det som erbjuds är det som erbjuds, vill du ha något annat så fuck off. Med tanke på att Apple också väldigt ofta skiter i sina kunder utanför USA finns det där en stor marknad att knapra på. Så visst framtiden ligger för Apple men i detta fallet tror jag inte att framtiden varar så länge.

Själv då? Kommer jag skaffa mig någon mer produkt från Apple. NEJ!

Min iPhone 3gs blev min första och sista leksak från Apple. Oavsett hur kul telefonen är skrämmer Apple mig som företag. Jag vill inte bli låst och inmålad i ett hörn där Steve Jobs ska bestämma villkoren. För förutom det faktum att Mr Jobs verkar vara en sanslöst kaxig person anser jag att han tror lite för mycket på sig själv och sina produkter och övertro slutar med fall rakt ner i gyttjan, och det är där jag anser att Apple hör hemma.

Istället kommer jag se mig efter ett företag som värnar om frihet och valfrihet. Om ett företag som inte vill tjäna på precis allt jag gör med min telefon. Det finns såna företag och fler kommer. Så jag tar det ruttna Äpplet och slänger iväg det, för ruttna Äpplen smakar skit och lämnar dessutom en vidrig eftersmak efter sig, det vet jag. För jag äger ju en produkt från Apple.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,
Intressant.se

Bookmark the permalink.

5 Responses to Att få bita i det ruttna Äpplet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *