Melodifestivalen 2010, Finalen

style=”text-align: center;”>
Dags då äntligen för final i en omgång av Melodifestivalen som varit den sämsta på väldigt länge. Ju mer man hört de 32 låtarna från deltävlingarna desto sämre blir det, och det som är helt klart är att ingen sticker ut något alldeles så där extra. Dessutom är det nog dags att SVT sätter sig ner efter detta och funderar på meningen med Melodifestivalen. Är meningen att göra 6 veckor show eller är meningen att ta fram en låt som kan tänkas vinna Eurovision, för uppenbart klarar vi inte att göra bägge delar samtidigt.
De senaste åren har Sverige klart visat att vi ständigt skickar samma sorts låtar, och medan pressen här hemma först vill ha de svenska vinnarna som gudar så slutar det tyvärr alldeles för ofta med totalfiasko.
Jag kan redan nu säga att jag är rädd för att samma sak kommer ske igen, för efter genrepet igår ser det ut som att det kommer stå mellan en kamerakåt kille och en tjej som ser ut allt mer som om hon nyss kom från inspelningen av Annie och bara slängt av sig den röda peruken. Jag gillar Annas låt, men jag tror inte att Europa kommer göra det, och när det gäller Manboy så återkommer jag till den skiten nedan…
Så för sista gången detta år, dags att gå igenom låtarna igen för nu är det final, och må minst kassa låten vinna!…
Men innan,alltså jag kan inte sluta kolla in skrevet på Måns. Vad har han där? YAY!
ok nu kör vi….

Låtarna

1. Darin – You´re Out of My Life
Nej, Darins låt är inget vidare. Visst han lockar säkert en del med sina sorgsna rådjursögon och text om olyckliga killar brukar gå hem, men bra är det inte. Jag tillhör ju den lilla homosexuella skara som faktiskt tycker att Darin är duktig trots att jag inte vill ligga med honom, men det hjälper inte här. För det är alldeles för mycket av sånt som vi redan hört innan, och det låter för mycket Backstreetboys för 10 år sedan, och vem vill egentligen ha det?
2. Pernilla Wahlgren -Jag vill om du vågar
Årets svenska schlagerlåt var kass första gången jag hörde den och det har inte växt. Visst, Pernilla är glad och lycklig och hennes scennärvaro lyser genom TV-rutan men det hjälper inte. Jag vill om du vågar hade säkert kunna vinna 1986 för detta är musik som inte utvecklats något alls, det låter som det alltid gjort och kommer låta likadant i all framtid.
Fast en sak kan jag lova och det är att efter 22 idag kommer gayklubben Gretas i Göteborg spela den här, Gretas och alla andra gayklubbar i Sverige, och det är ju inte så illa det.
3. Andreas Johnsson – We Can Work it Out
Veckans första sömnpiller då. Alla som läser min blogg vet att jag inte är något fan av Andreas. Mest för att hans musik suger men också självklart för att han frivilligt gjort musik ihop med Carola.
We can work it out är en låt som kunde varit bra men jag kommer på mig med att känna att det är något som saknas. Mellan refrängerna är det så sanslöst segt, och en ballad behöver inte vara seg bara för att det är en ballad. Nej, usch
4. Timoteij – Kom
Jag skämdes verkligen att vara svensk när den här, ursäkta språket nu, jävla skiten gick och vann deltävlingen. För detta är sån jävla smörja rent ut sagt. Fyra brudar som ser ut som att de rymt från stureplan som vann för att korkade människor tror att detta kan påminna alla om Rybak från förra året.
Kom är skit i ordets rätta bemärkelse, och nu tänker jag inte skriva mer. För denna låt inger bara till en sak: Pissepaus
5. Peter Jöback – Hollow
Ännu ett sömnpiller i årets final. Att Jöback är en underbar artist det råder det ingen tvekan om, men det är synd att han inte fick en bättre låt att framföra. Hollow är inte såååå dåligt, men den är inte sååå bra heller faktiskt. Det är lite segt, och jag vill hellre se och höra detta på en musikalscen än på Melodifestivalen.
6. Ola – Unstoppable
Olas låt var ju den första att vinna, och om detta också kommer betyda att denna låt blir det första som försvinner, ja det får framtiden utvisa. Det som i alla fall är väldigt klart är att denna låt mycket vann på två saken i första deltävlingen. Dels för att det är Ola och ”alla” älskar Ola, det andra var att den deltävlingen sög värre än nåra av mina ex och det säger en hel del. Men en sak ska man ge Ola credit för, och det är att han verkligen ger allt på scenen. Han behöver inte le in i kameran och SVT behöver inte hälla vatten på honom heller.
7. Jessica Andersson – I did it for Love
Nej nu somnar vi väl snart eller? Jag förstår inte detta år med dessa tråkiga ballader. Vart hände med Careless Whisper stuket? I did it for love är det som Gud menade när han uppfann ordet sömnpiller. Spela denna låten på landets psykakuter för de som lider av psykoser och jag lovar att de slocknar direkt, men vi ska väl inte söva Europa eller?
Usch så tråkigt!
8. Salem Al Fakir – Keep On Walking
Årets konstigaste låt! Jag får erkänna att när Salem var med i deltävlingen så smälte jag lite, men det var mest för hans ögons skull. För Jesus vilka ögon! MUMS!
Låten däremot förstår jag mig inte på. Keep on walking är som två olika låtar som man sedan slängt ner i en mixer och sedan satt ihop bitarna lite hur som helst. Detta betyder att det blir konstigt, väldigt konstigt men vilka ögon han har!
9. Anna Bergendahl – This is My Life
Detta är årets bästa ballad och det som verkligen slog mig när jag hörde den på skiva är att Anna gör den så enormt så mycket bättre live än på skiva. För när man ser henne på scenen blir This is my life en stark låt och hennes sköra utseende blir en sådan enorm kontrast och det blir väldigt fint.
Kanske tycker jag att det är lite för mycket prinsessa över hur man klätt Anna, och då menar jag inte Madeleine och utan prinsessa som när en 4åring säger ”Jag är prinsessa nu”.
Men frågar ni mig ska vi skicka denna låt till Europa, för jag tror att detta är det enda vi har detta år som är i alla fall lite internationellt. Ja, vinn med dig Anna!
10. Eric Saade – Manboy
Aldrig i hela mitt liv har jag så snabbt förts fallit för en artist och sen velat spy åt samma person, och Gud vad jag vill spy åt Eric Saade.
Här har vi en kille som klarat kursen som skivbolagen anordnar och som heter ”Så får du en tonårstjej kåt framför TV’n. Inte en kamera missar han, inte en enda gång slipper man undan hans leende ögon och smajl som gör att man vill slänga något på TV’n. Tyvärr har Eric kommit för att stanna och vi har fått en ny deltagare till alla jävla lekprogram.
Låten då? Manboy är en svensk låt, svensk i alla beteckningar och detta gör att vinner denna kommer alla skriva nu att Detta vinner Europa. Vi kommer nu att läsa om hur stor Eric blivit i Europa, och sedan ju närmare finalen vi går desto mer fiasko kommer det lukta. Glöm inte förra året till exempel.
Nej, jag är ingen vän av Manboy och är jag verkligen den enda som tycker att vattnet bara gör allt ännu dummare?

Summering

Ja det var låtarna det, frågan är hur nu då hur det kommer gå? Ja det står mellan Anna och Eric, den saken är klar, om inte också finalen kommer skrälla. Så vågar man gissa? Ska man gissa. Bryr sig någon om jag gissar? Nej, antagligen inte så jag skiter i att gissa så får vi se hur det kommer gå i alla fall.
Mellanakten var riktigt kul i år, med medleyt från en massa år i det som skulle vara duellen mellan Norge och Sverige. Den avslutades med att Alexander Rybak kom in och hade allsång med Globen till Fairytale och när man ser Rybak på scen förstår man varför han vann förra året, för vilken närvaro den killen har och det är inte lika äckligt som Eric Saade.
Sedan var det alltså dags för röstningen och vi började med de så kallade utländska grupperna. Bra idé SVT måste jag säga och när dessa grupper hade sagt sitt såg inte mycket ut som man trott ändå kanske, då ledde Keep on Walking och Manboy låg på andra plats.
Sedan då dags för de svenska jurygrupperna att rösta och ganska snabbt kastades saker om, och när Stockholm hade röstat hade Keep on walking fortfarande ledningen men Annas låt hade åkt upp till andra plats, men Manboy hade åkt ner till mitten *elakt skratt*
Det ska tilläggas att allt detta sköttes enormt bra av Måns, och efter detta har Sverige fått en ny Hyland. Han är verkligen säker i sin sak, och snart kan vi räkna med att Måns får sitt egna program någon kanal.
Sedan var det då dags för ännu en paus och denna gång fick vi lida igenom förra årets vinnare i rockversion, och jag led faktiskt mest fram till Malena dök upp, för sen fanns det något vackert att titta på.
Fan va snygg hon är!
Sedan då, dags för Svenska Folkets röster. Alltså samma folk som visat sig behöva så mycket lobotomi denna vinter. Fast idag kanske de röstade lite rätt och Anna vann. Med 214 poäng totalt och med högsta poäng från svenska folket skickar alltså Sverige en ballad, en ballad som faktist är ganska fin.
Och det sätter punkt för 2010 års melodifestival en festival som varit allt annat än bra. De dåliga låtarna har varit alldeles för många och när nu diskussionen om tävlingsveckorna säkert kommer ta fart igen så är det inte dom man ska ändra på, det är helt klart uttagningsgruppen för den suger!
När det gäller SVT och festivalen som program så finns det inte så mycket att klaga på. Det är som vanligt årets program och SVT kan än en gång sträcka på sig och känna sig stolta.
Två saker ska SVT ta med sig till nästa år och det är dels den helt fantastiska teckentolkningen som man haft de här två sista veckorna. Det andra är Annika Lantz och Ebbas twitter under sändningen. Gud va man skrattat åt deras kommentarer. Bra idé SVT!
Det finns också nåra saker man borde sluta med och framför allt så är det att ge fan i att ha instrument på scenen. Det ser så jävla dumt ur rent ut sagt när ett piano står framme och alla andra instrument, inkl pianot, ändå är inspelat i förväg. Sluta med det SVT genast eller låt folk spela ”på riktigt” igen.
Det var Melodifestivalen 2010 det. Låt oss hoppas att nästa års festival blir bättre.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *