Hej och Hej då Apple

För ett tag sedan lyckades jag byta bort min Sony/Ericsson telefon mot en iPhone 3gs. Första intrycket var WOW, och så är det fortfarande emellanåt när man ser hur mycket telefonen kan göra. Skitsamma att man nästan ber busschauffören köra snabbare så att man hinner ladda den efter att ha kört Spotifys app så man kan komma åt att ladda upp den igen, cool är den! Den är snygg, cool, snabb och som första telefon jag ägt går det att surfa utan att vilja ta livet av sig, MEN….
Iphonen var också min första biljett in i Apple världen och jag kan redan nu lova att det kommer bli den sista, för Jesus vilket konstig värld man träffat på.
Ganska tidigt i ens liv får man ju lära sig att man ska tycka illa om Microsoft. Man ska hata dom för MS vill tjäna pengar, och att vilja tjäna pengar är fult. Dessutom när man som MS vill ha monopol på allt, ja då är man riktigt riktigt elak.
Apple var annorlunda fick man lära sig. Kämpande hjältar gjorde vad de kunde för att inte ätas upp av elakingarna, och ledningen för Apple var, liksom Frodo i Sagan om ringen, några som slogs mot en övermäktig fiende men som med vänskap och list en dag skulle vinna. Det tog illusionen ungefär 10 min att totalt försvinna när man sedan satte sig ner och börjde surfa runt på diverse appleforum.
Faktum är att jag som är intresserad av frikyrkor direkt såg likheten i ett forum om Apple som ett forum om Livets ord. Gud hjälpe dig om du kritiserar, och änglarna i himlen gråter när man är elak mot Ulf Ek…jag menar Apple.
Kritik tas direkt som personligt, och hela tiden är det Vi mot dom! Att Apple gjorde miljarder i vinst förra året spelar ingen roll för Apple är fortfarande offret, den svaga lilla hjälten. Att Apple är kända för överpriser spelar ingen roll, det är VI mot DOM! VI MOT MICROSOFT!
Apple lever på det, och de lever gott av det. Det är därför som Apple kan styra och göra lite som dom vill och det märker man snart att dom gör. Apple styr sitt imperium och dess maskiner med järnhand Allt är inte dåligt, men det finns några saker som stör mig så förbannat, ja till och med så mycket så min iPhone kommer bli den första och sista sak som jag kommer skaffa där det finns äpplen på. Höga priser är ju en sak som Apple alltid varit duktig att ta ut men när det kommer till tillbehör till telefonen har dom gått från att ha varit höga till rent jävla löjliga. 200:- och ibland mer för en sladdjävel för att ladda telefonen, och vill du sen ha ploppen som ska sitta i väggen blir det ännu mer. Sånt gör mig förbannad rent ut sagt, och sedan har vi detta med flash…
Som de flesta säkert vet är flash bannat i iPhonen. De sidor, och det är ju en hel del, som använder sig av flash funkar helt enkelt inte i telefonen. Apple säger att det beror på att Flash är dåligt programmerat etc. Adobe som gör Flash säger skitsnack och vissa håller med Apple och andra menar att anledningen är att Apple hoppas på HTML5 som ska ta över en dag.
De som drabbas är vi som vill kunna surfa överallt, och det är skitsamma om det är Apples eller Adobes fel, drabbas gör vi.
Nu kanske man kan leva utan detta i en iPhone men nu kommer ju Ipad och den ska ju vara, enligt Apple själva, det ultimata verktyget att surfa med, och Guess what?! Apple har bannat Flash även i Ipaden.
Jag tillhör den kategori människor som anser att jag vill kunna surfa där JAG vill. Jag vill kunna göra det JAG vill, inte vad Apple eller någon annan drömmer om som så för mig blir Ipaden ingenting att ha. Vilket är synd, för den är snygg, skitsnygg!
För oavsett vad man tycker om Flash så finns det en hel del sidor som använder sig av formatet, och faktiskt inte bara porrsidor. Att Apple vill driva på utvecklingen är hur kul, men det ska inte ske i bekostnad av valmöjligheter och frihet när man surfar.
Det finns ju dom som också menar att en av anledningarna till Apples förakt mot Flash är att genom att banna dom på detta sätt också gör att man inte kommer förlora kunder till iStore. En del kanske skulle utnyttja konkurrenter till Apples egna butik, och detta vill självklart inte Apple. Själv tror jag att det finns en massa sanningar i allt det här. Det är säkert så att Flash har sina brister, och det är säkert så att HTML5 är ett bättre verktyg men tills den dagen då Flash är helt utbytt kan Apple behålla sina produkter. För vad är det för mening att köpa en ”surfplatta” för tusentals kronor när du sen inte kan använda den som du vill? Nej, då får det vara, och då får Apple vara.
TILLÄGG: Hörde efter att detta inlägg skrev att Apple blivit anmälda för vilseledande reklam. Det visar sig att i introfilmen om iPad visade Apple upp websidor MED flashinnehåll. Senare blev dessa sidor ändrade. Med andra ord har Apple alltså inte ens använt IPaden för att surfa med. Nu är som sagt detta fixat av Apple, och om det stämmer får jag än starkare illamåendekänsla av detta företag.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,
Intressant.se

Bookmark the permalink.

One Response to Hej och Hej då Apple

  1. Bosse S says:

    Sådan är kapitalismen, min vän. Du trodde väl inget annat. Apple gör i alla fall jävligt bra men dyra laptops. Kan inte tänka mig att gå tillbaka till PC. Dell svarade t.ex en som frågade varför deras batterier var så dyra. ”Vad tror du vi tjänar pengar på?”. Lika goda kålsupare överallt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *