Recension: Zune, filmtjänst till X-boxen

ilm_Zune Det pratas ju mycket om film på nätet just nu, och mest pratar man om Voddler. Själv är jag dödstrött på Voddler, mest för att företagets rent ut sagt idiotiska betainbjudanden gått från dumt till rent bedrövligt. Dessutom fungerar Voddler skandalöst dåligt, även om de fortfarande ligger på Betastadiet. Därför har man sett fram emot att Microsoft nu skulle börja erbjuda ”hyra film på nätet” tjänst genom X-boxen.
Direkt inser man ju vilket övertag X-boxen har med tanke på att den i de allra flesta fall redan är inkopplad till TV’n. Inga fler jobbiga sladdar och annat tjafs här inte, bara att tuta och köra och idag den 17 november slog man upp portarna till deras filmtjänst Zune.
I vanliga fall brukar sådana här filmtjänster leda till en direkt besvikelse när man ser utbudet. Oftast är det bensinmacks utbud på tjänsterna och här visar Zune att de faktiskt börjar bra. OK, det är inte de senaste filmerna man kan välja på, tror att den senaste som kommit ut som man kan välja på är Watchmen, men i urvalet finns allt från Harry Potter till halv och helkassa skräckfilmer. I skrivande stund finns ett hundratal filmer och vi får väl utgå ifrån att detta antal kommer bli större allt eftersom tiden går. Något som Microsoft slog på trumman på var ju också att man här skulle få filmerna i 1080p och ungefär 40 filmer verkar ha detta just nu.
Layouten på Zune följer x-boxens normala stil och det är vi tacksamma för. Det är vansinnigt enkelt att välja bland filmerna och bläddra och allt är bra upplagt. Inga konstigheter här inte.
Det första som då slår negativt mot Zune är betalningen för Microsoft fortsätter att envisas med sina förbannade MS-points, något jag avskyr. Inte för att det är direkt svårt att köpa points utan mest för att hela saken är så fruktansvärt onödig. . En vanlig film, i vanlig kvalité, ligger på 250 points medan de högupplösta filmerna ligger på 450 points. I vanliga kronor blir det mellan 15 kronor till runt 50. Det sistnämnda priset är naturligtvis alldeles för högt för att hyra en film på ett dygn, men det är ju tyvärr ett faktum att företagen anser sig ha rätten att ta priser på detta sätt som det kostar att gå till en videobutik och hyra en blueray.
Zune erbjuder dig lite olika sätt att se på filmerna. Dels ser man på dom ensam, men du kan också anordna partyn tillsammans med dina vänner du har på x-box live. Då hamnar man i en biosalong och jag tror säkert att detta kan komma att uppskattas av vissa, dock inte av mig. När jag ser på film vill jag använda hela skärmen på TV’n och biokänsla får jag när jag går på bio, inte hemma, men det är annars ett roligt initiativ för de som vill pröva det.
Du erbjuds två sätt att ladda ner filmen. Dels laddar du ner hela filmen, vilket blir stort om det är en film i 1080p, över 10 gig man räkna med, eller så streamar man filmen.
Jag valde ut två filmer idag som jag testade. Det blev Apollo 13 i 1080p och You’ve got mail i vanlig kvalité och det går verkligen inte att klaga på kvalitén på någon av dom. När det gäller 1080p så visst, det är ingen Blueray men det är mycket bra bild och inte en enda gång strulade bilden eller hackade. Ljudet var också bra så tjänsten fungerar helt klart bra. Däremot hittade jag ingen möjlighet att ändra mig om jag sen ville ladda hem filmen så det verkar som att det du bestämmer dig från början för gäller under dygnet du hyr filmen. You’ve got mail var också den i bra kvalité och hittills får jag säga att Zune leder stort i kvalité av alla filmtjänster jag testat, vilket är alla vi har i Sverige. Dock ska man tänka på att riktigt bredband behövs för att det ska fungera. Zune själv säger att 4mbit räcker, men det köper jag inte och absolut inte om du ska ladda ner filmen. Då lär du få vänta länge. Väljer du att ladda ner filmen kan du börja se filmen när ungefär halva är nerladdad, och har du snabbt bredband kanske det fungerar, annars kan väntan bli oändligt seg. Dessutom finns ju då alltid risk att det blir stopp om filmen inte hinner laddas ner. Dock ska det sägas att kvalitén blir ju bättre om du väljer att ladda ner hela filmen först.
Den absolut största chocken med Zune som drar ner betyget rejält infinner sig när filmen börjar och man upptäcker att filmerna på Zune saknar svensk text! Ja, du läste rätt. Ingen av filmerna är textade på vare sig svenska eller engelska och detta är ju mer än dåligt, ja detta är ren skandal. Jag vet inte hur Microsoft tänkte när de planerade detta men personen som var ansvarig för den biten borde direkt se sig om efter ett nytt jobb. Lägger man sedan till att det mesta av menyerna på Zune är på svenska så räknar man ju självklart med att få text till sina filmer, men icke. Jag har idag försökt få tag i Microsoft för att fråga om de fått en stroke, men de verkar inte vilja prata med mig, men varning alltså! Vill du ha text till filmen är Zune ingenting för dig!.
Detta med textningen är något som tyvärr drar ner Zune rejält, för annars hade detta varit den absolut bästa filmtjänsten just nu som går att finna på nätet. Allt är bra upplagt, det är snyggt och kvalitén på filmerna bra. Därför är det med viss sorg man tvingas ge ett ganska lågt betyg bara för att Microsoft behandlar sina svenska x-box användare som skit.
Betyg: 3 av 5
+ Bra menyer
+ Bra kvalité på filmerna
+ Går snabbt att hyra en film
– Ingen textning av filmerna!
– Lite dåligt urval
– Priset lite högt
– och igen INGEN TEXT PÅ FILMERNA!
Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Bookmark the permalink.

3 Responses to Recension: Zune, filmtjänst till X-boxen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *