Göteborg på allas läppar, men…

Just nu är det mycket Göteborg på allas läppar. Tidningarna är fullproppade med ”nyheter” om giganterna U2 som spelar här denna helg, och nästa helg blir det mera cirkus. Då kommer Madonna hit för att spela 2 dagar på Nya Ullevi.
Självklart är detta jättekul, framförallt för att nordens absolut bästa utomhusarena för visa vad hon går för, och numer är det ju bara kvällspressen som brukar avsluta varenda artikel om Ullevi med orden ”undrar om hon pallar det eller kommer hon att spricka igen”
För er som kanske undrar vad de menar med detta så kommer det från en Bruce Springsteen konsert för många år sen där publiken bokstavligt talat fick Ullevi att börja gunga. Ja så mycket så hon fick byggas om efteråt.

Jo det har varit en bra sommar för Ullevi, tidigare i sommar rockade ju AC/DC röven av stan och allt detta detta betyder stora pengar för Göteborg. Bara denna och nästa helg väntas ge ungefär en halv miljard extra till stan och vi bugar och tar tacksamt emot. Framför allt är jag personligen glad för att Ullevi får visa vad hon går för, för hur länge kommer det vara så?
Enligt de som förstår sig på sådant är Göteborg en unik stad när det gäller konserter: En stor arena som Ullevi mitt i stan nära till centrum och allt annat. Många tycker om detta, och många uppskattar att man 15 min efter konserten kan stå på avenyn och sedan göra sig redo för mer festande. Inga trånga spårvagnar, inga trista tunnelbanor eller bussar, det är helt enkelt rakt på.
Även artisterna verkar gilla Göteborg och Ullevi, men borta vid horisontell finns mörka moln och det är väl framför allt två moln som oroar mig och många andra.
För det första är ju tyvärr saken den att det börjar råda brist på artister som kan fylla en arena av det här slaget. Nya artister får oftast inte den skara fans som t.ex U2 har och vem idag av de ”nya” artisterna skulle kunna fylla Ullevi och vem skulle dessutom vara kapabel till att göra en show som folk vill se? Det är ju också få artister som kommer upp idag som stannar kvar på toppen.
Sedan har vi Swedbank Arena, den nya arena som om några år kommer stå klar i Solna utanför Stockholm. Den som också ska bli den nya nationalarenan i fotboll. För man var ju tvungen att lägga en nationalarena runt Stockholm, som med allt annat. Det gick inte ha den i landets nästa största stad. Det gick inte satsa pengar på att förnya Ullevi. Nej, man skulle bygga nytt och än en gång fick man bevisat hur sjukt detta lands fixering vid huvudstaden och områdena runt omkring är.
Frågan är då, vad kommer hända med Göteborg när Swedbank Arena står klar? Kommer vi klara av att stå emot 15 miljardersbygget där uppe? Jag tror att det blir svårt om ingenting görs redan nu.
Göteborg har en sak som talar för oss och det är vårt läge. Vi ligger bra till för att locka folk från andra länder till evenemang, både inom musiken och sporten. Vi ligger nära till Norge, och nära till Danmark. Tyskarna behöver inte resa de extra 40 milen för att ta sig till Stockholm. Samtidigt, igen, är det närheten till stan, det nästan småstadsvänliga som kan tilltala många och framför allt är det Göteborgs erkänt avslappnade stil som vi säljer på. Vi är helt enkelt bra på att festa i Götet. Detta talar för oss, men frågan är om det räcker. För vi ska komma ihåg att Swedbank Arena är sponsrad, både ekonomiskt och själsligt av många politiker, företag och organisationer.
Samtidigt är det väldigt tyst från de styrande i Göteborg, istället verkar allt krut för tillfället ha lagts på ett pariserhjul vid Lilla Bommen. Det man borde göra är att redan nu hårdsatsa på och runt området kring Ullevi. Fixa fram pengar och sätt på det där flexibla taket man talat om i år nu. Se till att visa att oavsett hur modern arena du än spelar på, är det besökarna som gör konserten eller matchen till succé. Visa då att i Göteborg finns förutsättningarna till succé året om!
Visa folket att inom en radie av 15-20 min promenad har du Ullevi, Scandinavium, Liseberg, Mässan, Gothia, Valhalla, Universeum, Världskulturmuseet etc etc etc. Detta är någonting helt unikt och det är detta som vi måste bli ännu bättre på att visa upp. Vi har ju allt redan! Vi behöver inte bygga nytt och svindyrt. Vi behöver inte ens bygga en ny ful galleria för Nordstan är fortfarande landets största och den ligger heller inte långt bort från arenan.
Påminn också folk om att Stockholm en gång i tiden låg i mitten av riket. Sedan förlorade vi Finland och Stockholm hamnade lite vid sidan utanför. Visa då att när du är i Göteborg så är du verkligen i ”The heart of Scandinavia” Slåss helt enkelt med näbbar och klor för att se till att Nya Ullevi får stå där, mäktig som hon är, och även i fortsättningen får vara Sveriges bästa arena på alla plan.
Hotet från Stockholm kommer allt närmare, och det är dags att agera nu. Vänta inte, för då är det för sent. För vi kommer som alltid få slå från undersidan, som brukligt är i Sverige när Stockholm är på andra sidan.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
Intressant.se

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *