Föraktet från Västtrafik verka sprida sig

Göteborgs Posten skriver idag om den massiva kritik som brukar dyka upp så fort tidningen nämner Västtrafik. För er som inte bor i Västra Delarna av Sverige så kan jag berätta att Västtrafik är ansvariga för kollektivtrafiken i denna del av landet, och vi som bor här ser det inte som något positivt. Snarare ett straff, för Västtrafik, eller ”Pästtrafik” som de kallas ibland är allt vad man behöver för att få ett totalt och fullständigt förakt för allt som rör ”saker som politiker hittar på”
I dagens artikel handlar det mest om det nya biljettsystem som ingen riktigt verkar förstå, men som Västtrafik vägrar inse är rena fiaskot, men så är det med dom. Allt de rör vid blir till fiasko och att de får fortsätta visar bara att politikerförakt går åt bägge hållen, föraktet mot de dödliga som är tvingade att åka med företaget är stort.
Ett väldigt bra exempel på det förakt som Västtrafik har för sina kunder, om vi bortser från spårvagnar som byggdes på Gustav Vasas tid och som inte ens har elektriska dörrar, eller nya spårvagnar som de flesta avskyr inklusive de som kör dom, så kan jag ta ett exempel på något som skedde i somras.
Som traditionen bjuder bröt man upp lite spårvagnspår under sommaren, ett av de ställen som drabbades var banan efter Eketrägatan på Hisingen. Åker man förbi Eketrägatan kommer man till områden som Biskopsgården så det är en hel del folk som bor där.
Normalt sett går 5, 6 och 10 till dessa områden, men nu bestämde Västtrafik att femman och sexan skulle vända vid Eketrägatan och de som skulle åka vidare fick ta något som Västtrafik kallade för ”ersättningsbussar” istället. Spårvagn nummer 10 skulle vända vid Wieselgrensplatsen, antagligen för att alla vagnar inte fick plats på Eketrägatanans vändzon. Låter detta som ett bra upplägg? Det var det inte. Det var TJOCKT med folk på varenda vagn för de flesta skulle ju vidare mot Biskopsgården och så vidare.
Vidare hade det ju då inte gjort något om någon av de som planerar på Västtrafik begåvats med en hjärna, men den turen har vi inte i Göteborg
Låt oss titta på två bilder….

För er som inte ser vad det är så är det en spårvagn.

Detta är en buss för er som undrar!

Nu är då frågan, varför lägger jag in dessa bilder? Jo, mycket enkelt. Som ni ser på första bilden är en spårvagn en ganska stor sak som rymmer många människor. Bussen på bilden under är inte på långa vägar så stor men Västtrafik, detta företag som får amöbor att verka vara riktigt smarta, tycker att en liten enkelbuss kan rymma ALLA som åker i en spårvagn. Behöver jag säga att det var fullständigt kaos på Eketrägatan varenda dag? Behöver jag säga att folk var så vansinnigt förbannade så de kunde döda någon. Behöver jag säga att många var de chafförer som fick onödigt med skit för det var ju inte deras fel.

Sådana här saker tillhör inte ovanligheterna i Göteborg, och de kommer inte sluta förrän den dagen ALLA de ansvariga på Västtrafik lämnar sina uppdrag. För de förtjänar ingenting annat. En stad som Göteborg med sin smutsiga luft och sitt totala trafikkaos måste ha en kollektivtrafik som folk uppskattar och det är inte många som uppskattar dagens system.

Gång på gång slår sig Västtrafik för bröstet i ständiga reklamorgier över hela stan där de förklarar hur många som åker med dom, men vilket alternativ finns det? Kollektivtrafiken är det ju fortfarande monopol på, och detta utnyttjar Västtrafik till max. Därför kan man köpa in spårvagnar som är undermåliga, därför kan man satsa på ett biljettsystem som är löjligt krångligt och därför kan man sätta in betalmaskiner i spårvagnarna och utgå ifrån att alla numer springer omkring med minst 25 spänn i mynt, för kortbetalning finns på en spårvagn av 20. Därför kan man helt enkelt göra som man vill.

Så mitt tips till Västrafiks ledning är att packa ihop, lämna era uppdrag och gå och skäms med er. Kom inte med skitsnacket om att fler och fler åker med er, fråga er istället varför så många väljer att sitta fast i en kö i Tingstadstunneln istället för att ta bussen.

I regionen hoppas jag att kollektivtrafiken blir en valfråga nästa år, den som lovar sparka Västtrafiks ledning, den kommer i alla fall jag att rösta på.

Intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Bookmark the permalink.

5 Responses to Föraktet från Västtrafik verka sprida sig

 1. ABW says:

  ”kortbetalning finns på en spårvagn av 20”
  Är det något nytt. För det har jag aldrig sett.

 2. dude says:

  För att visa sådant förakt för Västtrafik tar du upp väldigt lite om alla sidor kring frågorna, på vilket sätt skulle man kunna planera spårarbetet istället? om du tycker att de ska avgå vilka ska in istället?
  Din modell av kritik går att applicera på allt och den är lika bristande oavsett.
  Själv tycker jag att det Västtrafik gör är skitbra,det går framåt och mot något väldigt bra. De uppgraderar spår,informerar bra om allting och introducerar nya system som knyter ihop regionen mer. Som alltid finns det brister i personal och tidtabeller, men detta faktum lär du hitta i vilken kollektivtrafik som helst.
  Det är väldigt lätt att hata något centralt, men försök se lite av fördelarna med.

 3. Walentine says:

  Vilket jobb har du på Västtrafik? Eller talar vi om samma organisation?
  Anledningen till min kritik om spårarbetet var INTE spårarbetet i sig, vilket också framkommer, utan saken är den att en enkelbuss ska ersätta en spårvagn och att detta sker gång på gång.
  Sedan låt mig fråga dig, på vilket sätt går Västtrafik framåt? Genom att köpa in spårvagnar som inte fungerar och som de flesta är missnöjda med. Eller ett betalsystem som är enormt krångligt och omodernt redan innan det tagits fullt i bruk? Eller deras ständiga förseningar på lokaltågen etc etc.
  Med tanke på att jag är med och delvis betalar skiten har jag väldigt svårt att se fördelarna med detta fiasko som Västtrafik är.

 4. Poppe says:

  Men hallå, ”alla tycker” är ett fint uttryck som Du använder när Du hört en till tycka samma sak. (Eller så har Du en liten unik umgängeskrets). ”Alla” tycker inte som Du, inse det.
  Jag åker gärna linje 16 och det är en strålande linje med smart sträckning. Däremot fattar jag inte varför man vill införa ett krångligt betalsystem. Kanske inte så krångligt för Dig och mig men för alla de turister som vi hoppas skall komma till Göteborg.
  Där får de bakläxa av mig och andra men knappast av ”alla”.
  PS. Jag jobbar INTE inom Västtrafik och har aldrig gjort det och kommer inte heller att göra det i framtiden

 5. REAL Chicken says:

  Har precis skaffat mig ett kort, och satt i 35 minuter på bussen med Västtrafiks informationsbölad som följde med. Har nog aldrig läst något så krångligt, har fortfarande inte riktigt förstått hur kortet ska användas. Att jag måste hålla reda på två olika maskiner (gul och blå) vid incheckning, att jag måste köa till maskinen igen vid avstigning, och att jag nog köper en bil till istället för att ens försöka igen, så mycket har jag nog förstått. Nej, en modernisering av Västtrafiks biljettsystem behövdes nog helt klart, men ett så krångligt och ologiskt system känns snarare som ett steg tillbaka än ett framåt. Länge leve min egen bil, köer och avgaser!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *