Dödade jag Michael Jackson?


Jag har tänkt mycket på Michael Jackson sedan han dog. Faktum är att jag nog tänkt mer på honom nu än när han levde. Jag har inte läst så mycket om honom. Jag lärde mig ganska snabbt att pressen, och då självklart Aftonbladet och Expressen, sket fullständigt i att han var död. Så länge de kan tjäna pengar på någon så tar de sina chanser.
Det jag tänkt på är inte så mycket en tanke utan en form av dåligt samvete:Dödade jag Michael Jackson?
Vi vet idag att Jackson gick på droger, massor med droger. Mycket för att kanske döva den oroliga och olyckliga själ som Jackson hade och det är det som skrämmer mig och som får mig att vilja säga förlåt till en man jag bara sett på en scen på Eriksberg får många många år sedan. För jag var ju en del i att Jackson inte mådde bra. Jag var en av de som dömde Jackson utan att egentligen veta. Jag var en av dom som någon gång i mitt liv kallat Jackson för pedofil trots att han blivit friad och då enligt lag inte är skyldig. Jag är en av de som tyckte att ”bevisen” att Jackson umgicks med barn räckte. Jag dömde, utan att ha den minsta rätt att döma.
Sedan Jackson gick bort har jag sett de dokumentärer som gjordes om honom, och när jag ser dom kommer en annan man fram. En naiv man, en man med känslor och en man som aldrig fick vara barn. Kanske är det som han själv säger. Kanske är det så att han älskade barn och att han älskade att vara med barn just för att han aldrig fick vara något barn själv. I intervjun med Oprah talar han om sin far, och en annan artist eller känd person hade spätt på och hade berättat att fadern var ond. Jackson vågar inte, utan påminner oss hela tiden om att han älskar sin far. Hela tiden ville han verka god, och det såg ut som att han hade dåligt samvete när han inte sade allt med kärlek.
Vem är jag att döma Michael Jackson? Vilken rätt har jag att använda Aftonbladet som bevis om anklagelser om en man som jag inte känner? Ingen, absolut ingen. Men jag och så många andra med mig gjorde det i alla fall. Det var helt enkelt OK att snacka ner Michael Jackson, han var ju ändå så skum. Det som skrämmer mig mest är att människor som är annorlunda kan vi döma utan att veta vad vi pratar om. Vi får inte vara annorlunda i vårt samhälle. Vi får inte sticka ut, och vi får inte bete oss på ett sätt som inte är normalt.
Men vad är normalt? Är det normalt att tidningars journalister trycker utanför ett hotell hela dagen för att de kanske ska få en bild som de sedan kan hitta på en historia till? Är det sedan normalt att läsa skiten och trots att man vet att det man läser antagligen inte är sant, ändå se det som en sanning? Är det normalt att inte kunna visa en död människa respekt? Är det normalt att läsa en tidning som misskrediterar media om en nyhet som visade sig vara påhittad och som samma tidning skrev om dagen innan?
Är det normalt? Varför väljer jag och andra att ändå läsa det, och ändå döma?
Michael Jackson, en av vår tids största artister är död. Han var inte som alla andra. Michael Jackson var ett original av stora mått och levde ett liv många av oss har svårt att förstå. Han levde ett liv där folk ständigt drog och slet i honom och han levde ett liv många gånger skyddat från vårt. Han var en stor artist, men också en olycklig människa. En människa som försökte svälja sina sorger med droger och tabletter. Ett offer för sin egen förträfflighet kanske, men också ett offer för så många som dömde utan att veta. Sådana som jag.
Vila i frid Michael, tack för musiken, tack för underhållningen. Tack för det du gav
Förlåt oss
ljus01
Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Bookmark the permalink.

4 Responses to Dödade jag Michael Jackson?

  1. Pingback: Dålig stil Madonna « Walentines Värld

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *