Sommar med Public Service

Det är sommar i Sverige, och det märkt i vår Public Service. Förutom allsången på Skansen är det tomt i TV tablåerna med nya program, och på eftermiddagarna är det lätt att tro att Svensk TV blivit uppköpt av Danmark. Jag vågar påstå att det pratas mer danska i Svensk TV runt 16 tiden än vad det görs i vår södra grannland.
Public Service förvånar mig ibland, och jag har detta år insett att människor som arbetar inom Public Service måste vara väldigt svaga människor som behöver en enormt lång semester. Detta märks framförallt inom radion.
Jag har många favoritprogram på Sveriges Radio. Det är Lantz, Spanarna och På minuten. Om vi börjar med det sistnämnda har ju redan SR börjat göra vad de kan för att förstöra detta program helt och hållet. Det senaste året är det mer repriser än nya program och nu har programmet sommaruppehåll, som man kallar det, och det återkommer inte förrän i Oktober! Spanarna har semester till och med augusti och det samma gäller för Lantz. Jag frågar mig lite vad som sker i radiohuset under tiden, för licensen jag betalar är den samma. Den är lika svindyr som resten av året.
Folk ser mindre på TV under sommaren säger man, och man lyssnar uppenbart mindre på radio också då. Därför gör man paus i satsningar och program och man sänder mest sånt som inte får plats under resten av året, men vem, förutom Public Servicemänniskor, har semester i nästan 3 månader? Eller finns det en utredning som visar att när man kommer tillbaka från semestern så tar det ett tag innan man börjar lyssna på radio igen? Så därför behöver man en inkörsport på ungefär 1 ½ månad innan man lyssnar på radio eller ser på TV. Jag tror inte att en sådan utredning gjorts faktiskt.
Jag betalar gärna licens. Jag tycker att licenskanalerna är det bästa vi har i media i det här landet. Ändå kan jag inte låta bli att tycka att licensen kanske skulle styras av det utbud som erbjuds, och jag vill inte se hysteriska danska b-program om några nötter som förklarar för korkade danskar att kol är miljöfarligt. Jag är heller inte så intresserad hur man bygger en karusell på tivoli i Köpenhamn. Däremot är jag intresserad av att få samma kvalité året om även om månaden just nu heter juli. Det går att ”varva ner” utan att för den skull bli dötrist.
För när SVT’s största nyhet för dagen är att företagets VD ska leda sommarmorgon två gånger, ja då är det väl bevisat att man inte går på sparlåga, man är ju för fan stendöd.
Nu unnar jag gärna folket på Public Serice lite semester, klart dom ska ha det. De gör ju faktiskt upp till 5 timmar program i veckan, plus redaktionsarbete men inte kan de väl vara så utslitna så att de behöver 3 månaders ledighet. Det jag också funderar på är om alla de som nu har semesteruppehåll har betalt, och är det då jag som betalar den lönen? Nu har säkert SVT och SR verksamhetsanpassad arbetstid, men då måste ju det betyda att stackarna måste jobba dygnet runt resten av året, och det är ju inte bättre det eller?
Låt oss få Public Service året om. Köp gärna in lite dansk TV, men köp inte in ALLA danska tv-program ni hittar. Låt spanarna, Lantz och de andra få en välförtjänt semester men låt den semestern bli mer rimlig.
För medan Lantz Twittar om sin ledighet, så betalar jag licensen som är allt annat än billig idag. För de pengarna vill jag ha valuta, för vet ni vad? Annars skiter jag i att betala den.
Så de så!
Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *