Recension: Secret of Monkey Island Special Edition, spel

monkey 1 1990 kom ett spel ut på Commodore Amiga (och en del andra plattformar) som skulle förändra spelandet för väldigt många fler människor än mig. Det var inte det första äventyret som gjorts, inte heller det första grafiska men aldrig tidigare hade ett spel släppts som så totalt lät sina spelare sugas in i sin egen värld. Här hade man lagt krutet på en handling som var något helt annorlunda än vad man var van vid.
Jag själv blev fast, väldigt många andra med mig, och sedan dess har miljoner och åter miljoner människor spelat igenom spelen om kampen mellan Guybrush Threepwood och LeChuck. Sedan 1990 har det kommit totalt 5 spel om Monkey Island, det senaste släpptes som episodspel nu i Juli i år, och serien har, om man söker på Internet, en enorm fanbase.
Därför är det underbart att man nu 19 år efter Monkey Islands premiär ännu en gång får besöka denna underbara värld.
monkeystartThe Secret of Monkey Island börjar på den lilla ön Mêlée Island. Dit kommer den unge Guybrush Threepwood och han har bara en dröm i livet, att bli pirat och leva livet. Problemet för Guybrush är bara att ingen direkt tar honom på allvar samtidigt som han nästan direkt, utan att först förstå det, blir den onde LeChucks motståndare. LeChuck är en kapten som balanserar på gränsen mellan liv och död och vars besättning består av människor han redan tagit livet av. Dessutom, till råga på allt annat, träffar Guybrush den stora kärleken i form av guvernör Elaine Marley, äventyret kan börja.
The secret of Monkey Island är en historia som skulle passat perfekt för filmens värld, och det är väl inte för inte som Lucasart ligger bakom. Spelet är till bredden fyllt med äventyr, händelser och framförallt humor. Personligen anser jag att Monkey Island är det roligaste spelet som gjorts. Humorn skiftar från enormt sjuk till enormt torr och hela tiden finns känslan där av att ingenting tas på allvar samtidigt som allt är viktigt.
Spelet är, om någon glömt det, ett grafiskt äventyr där du med musen klickar på allt och försöker lösa de problem som vår lille hjälte ställs inför. Ibland är det lätt som en plätt, ibland mycket svårt.
Lucasart har på PC och på Xbox Live Arcade (där jag spelade igenom det) släppt första spelet med helt ny grafik. Man har gjort ett spel som är totalt likadant som originalet men ändå totalt annorlunda. Se bilderna för en jämförelse…

monkeycompareoldGuybrush besöker Scummbar i originalversionen av Secret of Monkey Island. Grafiken är som ni ser så som grafik var på den tiden:  Kantig men ganska charmig 🙂

monkeycomarenewGuybrush besöker Scummbar i Special Edition versionen. Grafiken är underbar med handmålade bakgrunder.

Förutom grafiken har The Secret of Monkey Island fått tal istället för text.  Lucasart hyrde in Dominic Armato igen för att göra rösten till Guybrush och han gör den som vanligt sanslöst bra. Ja alla roller är perfekt tillsatta och det är verkligen Monkey Island känsla de ger.

En väldigt rolig grej som följer med är att man hela tiden kan ändra mellan att spela orginalspelet med sin grafik eller den nya versionen. På Xboxen klickar du bara på ”back” knappen och så hoppar du mellan ”spelen”. En rolig bonus faktiskt. Lucasart har också, för de som inte orkar tänka, lagt med en Hintknapp där man kan få hjälp om man fastnat eller helt enkelt bara vill fuska.

Så finns det då ingenting dåligt med denna specialversion? Jo, en sak upptäckte jag som faktiskt kan vara lite störande ibland. Som jag skrev var Monkey Island från början ett textbaserat spel. Detta märks ibland på talet för det blir lite för långa pauser ibland i meningarna. Spelet är en, förutom grafik, ljud och hur man styr spelet, en exakt kopia på alla sätt av originalet och uppenbart använder man sig av samma spelmotor mer eller mindre. Detta gör att spelmotorn ”tänker i text” så när karaktärerna pratar bli kan det ibland bli lite segt. Man vänjer sig efter ett tag, men det är ändå värt att nämna.

The Secret of Monkey Island SE är inte bara ett underbart spel i ny version, det är samtidigt lite som en hyllning till en tid då äventyr var något som folk faktiskt spelade och en tid då allt inte gick så förbannat snabbt som i dagens spel. Samtidigt är Monkey Island en historia som är sanslöst rolig, spännande och ibland helt utflippad. Det är framförallt en historia som håller fortfarande.

Har du aldrig spelat ett äventyr som detta så gör det nu, du kommer inte ångra dig. För detta är spelhistoria när det är som allra bäst, och nu i en ännu snyggare förpackning. Så har du en PC, spring till närmaste butik. Har du en Xbox så starta den nu och logga in på ”marketplace”! Du kommer inte ångra dig!

Och det bästa av allt. Spelet avslutas med orden: Guybrush Threepwood will return!

Jag kan knappt vänta!

Betyg: Den starkaste femma av fem man kan ge

monkey 5

Intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Bookmark the permalink.

One Response to Recension: Secret of Monkey Island Special Edition, spel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *