Jag vill ha mina tv-program SVT!

260px-svt_logo1Det talas ju en hel del om pirater just nu. Mediavärldens svar på inspector Clouseau, Henrik Pontén, har firat gigantiska triumfer gentemot de förskräckliga ungdomarna som ruinerar film och musikbolagen. Är man emot honom är man terrorist, och är man emot IPRED är man antagligen medlem i Al Quida. Det finns däremot en debatt som aldrig riktigt verkar komma igång och det är debatten om TV-program som redan visats i TV.
Det handlar om den rent idiotiska attityd som finns bland mediabolag när det gäller TV-program, och då menar jag inte inköpta TV-program utan svensktillverkade och då tillverkade av SVT, Sveriges Television. Ni vet dom som kallar sig för hela svenska folkets TV.
För några år sedan basunerade SVT ut att man skulle starta ”Öppet arkiv. Där skulle allt det underbara som SVT producerat under åren hamna och Svenska Folket skulle äntligen få tillgång till sina egna tv-program som de redan betalt för.
Så här i efterhand kan vi tyvärr bara konstatera att Öppna Arkivet inte är något annat än en rent fiasko. Arkivet växer extremt långsamt och mest är det nyheter och program där alla deltagare är dödaoch inte kan få någon ersättning som visas upp. För fortfarande får man slåss om rättigheter och annat elände. Titta bara på programmen ”Gäst hos Hagge” där signaturmelodin inte ens verkar få spelas. Det är så dumt så man storknar. Samma idiotiska sak inträffar gång på gång på gång. Min absoluta favorit är inslagen i öppet arkiv där man talar om den i Sverige världsberömda sketchen ”Skattkammarrön”. Problemet är bara att man inte visar någonting av sketchen i sig. När jag såg det var jag ganska osäker på om jag skulle skratta eller gråta.
SVT är svenska folkets tv. Det hör vi hela tiden. Det är också den fria televisionen som vi själva betalar för, men vi har uppenbart ingen rätt till det vi lägger licenspengarna på. Vi kan få se det en gång, eller två men sedan är det bra. Ja, visst! Vi kan ju köpa det på DVD och då bara hoppas på att programmet inte använder musik med Metallica eller något, för då är det kört igen. Titta bara på Hipp Hipp men jag vill inte betala för något jag redan betalt för en gång. Och med tanke på hur Panvision som sköter SVT’s släpp på DVD brukar sköta sig är ju DVD-skivorna i sig ett rent hån.
Till skillnad från en hel del andra förstår jag att upphovsrättsmakare vill ha betalt. Jag förstår om skådespelare, regissörer, manusarbetare, artister med mera vill kunna leva på det som de skapar. Det jag däremot inte förstår är den totalt envisa kamp de för som verkar gå ut på att ingen ska kunna få se eller höra deras skapelser. Vilket ju i långa loppet betyder att de inte får betalt alls.
Varför inte öppna SVT’s arkiv? Varför inte låta en ny generation få se vad den statliga televisionen producerat genom åren? Tänk alla dramaserier, eller varför inte alla inspelade teaterföreställningar? Tänk alla deckare etc etc. Arkivet är ju enormt!

Pratar man om detta är det lätt att kasta ögonen över sundet till Danmark, där deras motsvarighet till SVT, Danmarks Radio, startade upp Bonanza som första land i världen. Man släppte helt enkelt arkivet mer eller mindre  fritt och där hittar man nu hela serier som Riket, Matador, Bryggaren och många många andra.
Att just serien Matador är släppt på detta sätt visar att DR menar allvar med att det ska vara just fritt. Matadors storhet i Danmark är ju känt och här pratar vi inte om sönderklippta inslag där musiken är borttagen. Nej här pratar vi om kvalité!
När ska SVT göra samma sak? När ska Internets enorma möjligheter komma till nytta med hela svenska folkets TV-program? Det talas så mycket om ersättningar hit och dit, men det får vara slut med det nu. Erbjud en summa och sedan får det vara bra. Det måste bli ett slut med gråtande skivbolagsdirektötrer och filmbolagsdirektörer i TV. Det är dags att just dom också tar sitt ansvar. Världen kommer inte bli som innan, det måste även dessa herrar inse. Det måste väl för sjutton vara bättre att få något betalt än ingenting alls? För så länge denna rena idioti pågår, lika länge kommer folk ladda hem det dom vill se
Nu ska jag se på Fröken Fleggmans Mustach med Hasse & Tage. Jag har den på en gammal VHS kasett.  Den fanns inte med i Hasse & Tage boxen som släpptes trots att den är en av de mest älskade uppsättningarna av dessa bägge herrar. Anledningen, säger SVT, är en del rättighetsproblem. Så vi får vänta, vänta och så får vi vänta lite till. Det var SVT som spelade in den, för mina pengar, men andra bestämmer över den. Sjukt, enormt sjukt.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,
Intressant.se

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *