Pride i göteborg

dsc00271
Jag står på torget utanför ”Börsen”, Göteborgs Kommunfullmäktige. Torget heter Gustav Adolfs Torg och är som alla andra torg i Sverige, ganska fult och tråkigt och mitt i står en kung och pekar.
Det kunde vara som vilken dag som helst, men det är det inte. För på torget finns det regnsbågsflaggor. I staden som är känd för att homosexuella riskerar att misshandlar mer där än någon annanstans har man hissat Prideflaggan!
Det är HBT-festival i Götet denna helg. Den festivalen har funnits några år och nu börjar det märkas allt mer. Förra året klagade jag här på att staden inte vågade visa upp festivalen men nu börjar det ske något. Sakta börjar Götet vakna till liv och sakta börjar staden inse att det finns HBT människor även här. Det har tagit tid, och det finns mycket att göra men det sker i alla fall något.
I personaltidningen ”Luppen” som Stadsdelen Lundby ger ut till sin personal hade man till och med ett nummer som nästan enbart handlade om HBT inom yrkeslivet för ett halvår sen. Tidningens redaktion verkade ha kommit på detta faktum att vi finns just nu, men i alla fall: Det händer något.
Göteborg har en lång väg kvar innan staden kan skryta med att vara HBT vänlig. Även om det finns ställen att gå till, och numer också en härligt ickegayig gaykrog mitt i stan, är mycket att göra. Vi har fortfarande svartprästerna som är emot allt, vi har fortfarande misshandel mot homosexuella och vi har fortfarande ett parti i toppen som inte riktigt vet hur de ska agera, men det händer något och det är skönt. Kampen lönar sig, kampen betalar sig och snart kanske alla slipper flytta till Stockholm.
Så jag blir nästan lite rörd där utanför Börsen när jag ser på regnbågsflaggorna som färgar upp den asfaltstråkiga vardagen. En del tittar upp, och visst tycker dom att regnbågsflaggan är fin. Visst tycker dom att den är vacker, och visst tycker om att alla människor oavsett läggning ska ha en chans att visa att de finns, att de älskar och att de vill bli älskade.
Pride på dig, gamla goa Göteborg
Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Bookmark the permalink.

One Response to Pride i göteborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *