Swebit stänger trackern

En av de mest kända torrentsidorna i Sverige packar ihop och tackar för sig. Man meddelar att man från idag inte längre kommer ha sin tracker igång.
Man skriver bland annat på sin hemsida:

Det har varit många oroliga dagar sen tingsrättens dom föll mot The Pirate Bay.
Många svenska trackers har valt att lägga ner helt av oro för att eventuellt dras inför rätta.
Självklart har inte dessa tankegångar gått Swebits staff förbi.
Vi har gemensamt i staff bestämt att pga. den rådande osäkerheten med att tillhandahålla en tracker i Sverige valt att fr.o.m idag den 20 April kl. 19.15, stänga ner trackern på Swebits.org.

Det verkar gå som en löpeld enligt media nu med torrentsidor som stänger ner, allt efter domen mot Piratebay i fredags. Självklart jublar bolagen och Henrik Pontén firar säkert alldeles speciellt mycket just nu.
Själv känner jag mig ytterst tveksam till bägge sidor. De som anser att man har rätt att ladda hem hur som helst snackar bara en massa skit, men skitsnack delar de med bolagen som med överpriser nu ska få oss att handla igen. För det är ju det saken handlar om: Dessa idiotiska överpriser vi tvingas betala för musik och film och för Guds skull, tro inte att priserna kommer sänkas om folk börjar handla igen. Detta är Sverige vi talar om, här blir aldrig någonting billigare. Kom ihåg att vi är landet som har ett postsystem som konkurrerar genom att göra servicen sämre.
Att storhetstiden är förbi när det gäller torrents är jag alldeles säker på, men att fildelningen skulle upphöra köper jag inte, och det gör ingen annan heller som suttit längre än 10 min framför en dator. Snart kommer nästa system, där lagar och paragrafer inte hunnit med och sen efter det kommer nästa. Så har det alltid varit och så kommer det alltid fortsätta vara.
Det enda som detta egentligen medfört är att en hel generation nu hyser ett förakt mot bolag inom media och att Henick Ponten ses som den största tönt världen sett sett Sällskapsresans Stig-Helmer fast här har han vissa inslag av Frank Drebin från Den nakna pistolen också.
Problemet för denna man är att han så totalt gjort bort sig med sina ibland sanslösa uttalanden. Hans attityd och stil varenda gång en kamera visar sig blir nästan skrattretande och han har mer än någon annan dragit Antipiratbyrån ner i ett träst de helst inte vill vara i. Istället för debatt har det blivit vi mot dom och ingenting emellan. Om Antipiratbyrån hade haft någon form av framtidsplanering hade de sparkat Ponten och anställt någon som agerar som att han är James Bond och som heller inte har attityden att alla ungdomar är storkriminella svin. Självklart har Henrik Ponten ingen lätt uppgift, men även svåra uppgifter kan skötas med viss finess och det hade varit bättre att man, inte slutade slåss för sina produkter, men att man försökte få igång en diskussion och samtal med alla parter. I det långa hela hade det lett till ett bättre klimat.
Så kampen för de som laddar hem är inte över, den är bara på väg mot en annan väg och istället för öppen fildelning kommer vi se slutna nätverk där mer kommer delas och den tekniken kommer också antagligen medföra att mer totalt olagligt material finner nya vägar. Grattis alla till det, eller inte…
Hade man istället försökt mötas hade det kanske inte behövt bli så här, men så här blev det och vem kommer skratta sist? Antagligen ingen.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
Intressant.se

Bookmark the permalink.

2 Responses to Swebit stänger trackern

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *