Walentine.com's Top 6 Songs från the Swedish Melodifestivalen

event_img_lNu är alla låtar presenterade och nu återstår bara Andra Chansen och finalen kvar. Vem som vinner är högst osäkert och själv är jag splittrad, mest av det faktum att jag inte längre bryr mig om den europeiska finalen. Den är sedan länge förstörd, framförallt för att 2 timmars röstning från hundrafemtioelva länder i Europa är vansinnigt tråkigt, och jag tillhör den skara som anser att finalen ska delas upp i en väst och öst omgång. Gör man inte det kommer intresset snart här och överallt försvinna.
Nåväl, nu har man ju haft chansen att lyssna på alla låtarna flera gånger om, och det som är så kul är att man nu har en helt annan inställning till låtarna än vad man hade när delfinalerna gick. Då hörde man dom en gång och sedan skulle man tycka något, så som det ska vara i Melodifestivalen. Nu är frågan: Vilka låtar kommer man spela detta år från årets festival? Vem blev ens vinnare oavsett hur det går i tävlingen? Vem gillar Walle mest?
Här är min Top 6 lista av de bästa låtarna från årets festival…

6. Lili & Susie – Show Me Heaven

Lika bra att erkänna det med en gång, Show me Heaven är egentligen inte någon bra låt. Det är allt du hört förut och ingenting mer, den tillför inget till musikens himmel och skulle antagligen glömmas bort direkt om det inte vore för sångerskorna. För Lili & Susie är för mig, liksom för många andra, två systrar som betyder ungdom. Inte för att de är speciellt unga men vi var unga när de ”dansade” till Oh Mama. När du man hör denna 80-tals fjäskande låt blir man både varm och rörd och glad. Man blir helt enkelt lycklig för att man för 3 min får komma ihåg hur det var på den tiden man aldrig någonsin behövde vakna för att gå upp och kissa på morgonen.
För det är Show Me Heaven värd en plats på denna lista.

5. Sarah Dawn Finer – Moving on

Ända sedan Sarah var med förra gången i Melodifestivalen har jag älskat hennes röst, så kraftfull och så känslosam. Moving on är en ballad som passar henne perfekt, utan tvekan. När jag satt hemma i soffan och såg henne föll jag bums, men redan under programmet började jag tveka lite. Det är något som får Moving on att inte bli den där absolut perfekta balladen, det är något som saknas och riktigt vad vet jag inte. Ändå ska den få en plats här för jag vet att jag kommer spela den emellanåt, det är den perfekta låten att plocka fram när livet känns som ”Fan va jag känner mig balladsugen”.

4. Molly Sandén – Så vill stjärnorna

En melodifestival utan Pling Forsman och Bobby Ljunggren skulle vara lite otroligt som ett exemplar av tidningen Världen Idag sponsrat av RFSL och Mandate. Så självklart måste i alla fall en låt hamna på denna lista från dessa schlagergiganter. Varför då inte ta den sötaste låt som hörts på flera år i dessa sammanhang, för Så vill stjärnorna är verkligen en söt låt. Det är en typisk Pling låt full med stjärnor, kärlek och Gudar men det finns något så enormt ”feel good” över denna låt, och över Molly som sjunger den fantastiskt.  Så vill stjärnorna är en låt som kommer hamna på vart och vartannat balladalbum det närmaste året, och med all rätt.
Själv vill man bara kramas när man hör den, och att kramas, de e mysit de 🙂

3. Malena Ernman – La Voix

Även om La Voix låter som en hel del annat från Fredrik Kempe kan jag inte låta bli att älska detta. Kanske är det för att jag tycker om opera, och kanske är det för att Malena Ernmans enormt coola attityd imponerade på mig och sitter kvar, eller kanske är det för att jag gillar låtar som skräller, men detta är så bra!
Vilken röst hon har! Hon går djupare ner än vad jag klarar av och sen upp i de mest fantastiska toner, och när detta blandas med lite skön danstakt har man gjort succé. La Voix kommer kanske inte bli den mest spelade låten efter att festivalen är över, men jag är säker på att den emellanåt dyker upp på fester i alla läger. Det är den värd!

2. Anna Sahlene & Maria Haukaas Storeng -Killing Me Tenderly

Detta är så bra! Lite James Bond tillsammans med skön stil, härligt sound och bra röster, det kan nästan inte bli bättre. För mig tog det 2 omgångar innan jag insåg denna låts storhet. För denna låt är verkligen stor! Det finns en rymd i den som gör att man vill stå på Ullevi och höra den. Det är dans, det är tryck och det är sexigt i en salig blanding, och salig det blir man.
Om fler låtar varit i denna kvalité hade vi inte ens behövs tävla i Eurovision, vi hade vunnit automatiskt.

1. Caroline af Ugglas -Snälla Snälla

När jag hörde den i deltävling 1 höll jag på att kräkas, sen gjorde jag vad jag kunde för att undvika den, men sedan kom skivan och när ”Snälla Snälla” började spelas stannade allt upp.
Vilken låt detta är, nej jag tar tillbaka det, detta är fanimej ett konstverk. Caroline lever sig så enormt in i låten, ja det är en sådan enorm styrka och kraft så man blir helt tagen. I en text som i alla fall låter totalt utlämnande skriker Caroline ut sin ångest över att ha förlorat den hon älskar, och det är så enormt lätt att känna igen sig i den panik hon beskriver. Snälla Snälla är kanske ingen ”Melodifestivallåt”, men det är en låt som för mig kommer leva vidare i alla tider. För detta är en ballad med känsla i, ett stycke musik som på 3 min förändrar ditt liv.
Snälla Snälla är ett mästerverk och är den låt från Melodifestivalen 2009 som för mig för alltid kommer att bli ihågkommen som årets låt.

ugglas_ny
Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Bookmark the permalink.

2 Responses to Walentine.com's Top 6 Songs från the Swedish Melodifestivalen

  1. isach says:

    Underbart att se att du också gillar ”Snälla”! Kanske är vi inte ensamma om det… Hoppas verkligen att den kommer till Globen!
    isach’s last blog post..Melodifestivalen, Deltävling 4, "Snuttarna"

  2. Walentine says:

    isach, jag tror faktiskt den har stor chans, ser man på duellerna tror jag att Snälla Snälla sticker ut tillräckligt mycket för att vinna.
    Vi kan alltid hoppas i alla fall 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *