Melodifestivalen 2009: Finalen

event_img_l
Äntligen dags då! De sista veckornas orgie i ytlig musik, snygg show och en massa rubriker i kvällspressen är över. Finalen är klar och det är dags att summera. Detta inlägg skrivs dels under finalen med en vacker summering efteråt.
Vi börjar med en sista genomgång av låtarna för kvällen.
1. Måns Zelmerlöw – Hope & Glory
Ju fler gånger man hör denna låt, desto tröttare blir man på den. Hope & Glory växer inte ett dugg, den sjunker snabbare och snabbare. Det finns ingen kraft i låten och dessutom är det faktiskt väldigt tråkigt framfört. Hur söt Måns än är så blir det löjligt när han under den första minuten ska le in i kameran. Om det är något jag inte klarar av så är det när sexighet ska bytas ut mot ”Får jag bli ditt barnbarn” looken istället.
Hope & Glory har en stor publik, det råder det väl ingen tvekan om, men personligen tror jag att när den spelas om ett år kommer folk mest sjunga med för att de gillade Cara Mia
2. Caroline af Ugglas – Snälla, snälla
Vilken resa denna låt gjort. I första deltävlingen buade folk i publiken, nu applåderade man när Caroline började sjunga och även mitt i låten, och visst är det rätt att applådera! ”Snälla snälla” är årets bästa låt i alla kategorier, och mitt hjärta har den. Underbar, så jävla underbar! Kanske ska den inte vinna hela köret och det gör ingenting. Den kommer leva vidare, inget snack om den saken.
3. Agnes – Love Love Love
Jag vet att jag är dum men fan va jag stör mig på Agnes hår. Hon ser ut som en kvinnlig porrstjärna från 80-talet, det är ju bara hår överallt!
Jag tyckte inte om den här låten när den gick vidare och den känslan sitter kvar. Det är en totalt intetsägande låt som inte bringar dig vare sig lycka eller olycka. Det är bara helt tomt.
4. HEAT – 1000 Miles
1000 miles är låten för de som måste poängtera att de hatar schlager, och detta är en bra låt som skulle kunna slå i Europa. Däremot sticker den inte ut tillräckligt tror jag för att charma Europa på 3 min i den stora finalen. Någonstans läste jag att vi skulle komma ihåg när finnarna vann och vad de vann med.  Ja visst, inte kan vi glömma det det, men frågan är om de vunnit utan sina barnsliga masker. Men visst, släng på monsteransikten och vi har en vinnare kanske.
5. Emilia – You´re My World
Ännu en gång slås man av hur skön inledning denna låt har men hur den sedan försvinner bort i det totala intet tillsammans med Agnes och några till.
Om vi vetat då, vad vi vet nu hade självklart inte denna låt slått ut Snälla Snälla som den gjorde i delfinalen, och visst är det ett misstag att den är med i finalen över huvud taget. För den är inte bra, den är faktiskt jävligt tråkig.
6. Alcazar – Stay the Night
Årets danssång utan tvekan. Alcazar rockar/svänger så Globen nästan börja rulla iväg (underbara tanke) och visst är detta en låt som kommer få stor publik utanför Sverige. Men är den ändå inte lite för slätstruken för att passa i en tävling (eurovision) som allt mer verkar gå åt plojhållet? Ja, jag vet inte men varför inte testa. Oavsett hur det går behöver vi inte skämmas, och Alcazar är ju heller inte helt okända utomlands. Det kan ju inte skada.
7. Sarah Dawn Finer – Moving On
Underbara Sarah med denna starka låt är ännu en av årets upplaga av låtar som kommer leva vidare långt efter att Globen släckts och alla gått hem. Även om jag inte varit landets största fan till denna ballad tycker jag  ändå mycket om den. Den är stark och det hela blir ännu bättre av den mäktiga framförandet. Riktigt om jag vill se den i Europa vet jag inte, men oavsett är detta en av årets bästa låtar.
8. EMD – Baby Goodbye
Usch och fy! Det är väl ungefär vad man kan kalla den här skiten. För detta är ingenting annat än ren pure skit. En grupp ihopsatt på grund av att alla sångarna väcker 14 åriga tjejers lustar är skit, och inte blir det bättre av ett framträdande som enbart är löjligt. Låten är som alla andra låtar som ska passa in i det här facket. Det finns inte det minsta spår av nytänkande eller tänkande över huvud taget.
Problemet med ”Baby Goodbye” är att alldeles för många tonåringar är vakna klockan 20:00 och de kommer rösta på skiten. Så jag ber till högre makter:
Skicka inte EMD till Europa. 2 världskrig räcker, utsätt dom inte för detta också.
9. Sofia – Alla
Vi gillade den inte medan den europeiska juryn gjorde det. Det enda jag kan säga är att jag håller med oss. Jag gillar annars lite grekiska toner men detta tillhör inte det som är bra.
Fast I Europa kanske det kan funka, men det hjälper inte mig.  Bort Bort Bort
10. Molly Sandén – Så vill stjärnorna
När Molly när vann i Leksand smälte allas våra hjärtan och ”Så vill stjärnorna” blev en ballad man ville höra igen och igen, och det gjorde man vilket kanske var synd. För lika snabbt som ”Så vill stjärnorna” steg, ja lika snabbt sjönk den ner igen. Det är för mycket himmel och lycka och allt för att man ska orka med det hela i längden. För ärligt om jag förklarar för någon att Stjärnor, gudar och änglar bestämt att jag ska älska honom/henne kommer denna person springa jävligt snabbt ifrån mig.
Så vill stjärnorna är en fin låt, och den kommer säkert få många röster men det är lite för banalt. Lite för mycket Carola över det hela.
11. Malena Ernman – La Voix
En sak är klar, ingen absolut INGEN är så cool som Malena, och dessutom är hon jävligt snygg. Att hon sedan har en röst som är helt sanslöst vacker gör henne bara till min framtida fru, men det tar vi en annan gång. Enligt många tidningar idag är detta låten som kommer vinna, om det stämmer vet jag inte i skrivande stund, men jag håller i alla fall med spekulationerna. La Voix är låten vi ska skicka till Europa om vi vill vinna. Den har klass, den passar alla och den sticker ut. Att Malena också gör kvällens coolaste framträdande gör det hela bara bättre.
YOU GO MALENA!!!!!!!!!!!
Det var låtarna det.
Efter att snabbreprisen spelats blir min önskelista följande:
1. La Voix
2. Snälla Snälla
2. Moving On
Efter några skakiga veckor där kvalitén varit enormt upp och ner fick vi ändå en final med blandad kompott, så som det ska vara. Det finns några riktiga guldkorn och framförallt visar finalen att vi fortfarande kan skriva musik i Sverige och oavsett vem som vinner tävlingen är SVT fortfarande den stora segraren. Tävlingen blir bara snyggare och snyggare för varje år och Petra har varit helt fantastisk.  Det enda som jag vill klaga är den internationella juryn. Inte för att idén är dålig men informationen har faktiskt varit enormt flummig. Tills nästa år kan vi bara hoppas att SVT lite bättre förklarar sina nya grepp och idéer.
Internationella juryn ville i alla fall se Moving on i Europa och fick ett stort Bu från publiken när La Voix bara fick en poäng. ”Snälla Snälla” däremot fick ju en 10 vilket ju var kul.
Jurygrupperna röstade lite hur som helst och det spretade åt alla håll. När Örebro hade röstat kunde man bara konstatera att snacket om att jurygrupperna förstår detta bättre än svenska folket bara är rent skitsnack. För efter Växjö ledde Hope & Glory och hade 74 poäng. Helt otroligt. Är det bara jag som inte vill ligga med Måns? För kom fan inte och säg att låten är något att ha.
När jurygrupperna fått säga sitt blev ställningen följande:
1. Hope & Glory
2. Moving on
3. Stay The night
4. 1000 miles
5. Snälla Snälla
Sedan var det alltså dags att panikringa för svenska folket  och jag satt hemma och svor över att om Måns vinner det här kommer jag aldrig mer se skiten, men sedan hände något:
Svenska folket röstade och det blev ett
JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
när domen kom över Måns, och det blev ett ännu större skrik när det blev klart att:

Vinnare i Melodifestivalen 2009: Malena Ernman – La Voix

Ja vi skickar Malena till Europa och Gud vad kul. Förra året trodde alla, utom jag, att Hero skulle lägga Europa för sina fötter men Hero är som vilken annan sång som helst. Detta däremot sticker ut, det märks och det är något som alla kan falla för. Det är inte svensk schlager och det är inte bara en ”skojlåt”. Nej detta är bra, och oavsett hur det går kan vi i alla fall känna oss stolta över vår Malena.
Med det är Melodifestivalen 2009 slut. I Stockholm är det efterfest och de närmaste dagarna kommer vara fyllda med rubriker på allt om låtarna, artisterna och skandalerna. Sedan kommer det bli lite tyst ett tag innan förberedelserna för nästa års festival drar igång, och jag längtar redan.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,
Intressant.se

Bookmark the permalink.

3 Responses to Melodifestivalen 2009: Finalen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *