Katolska Kyrkan – allt närmare sektstämpeln

rom-roma-rome-006-sankt_peterskyrkan-petersplatsen2009 började inte direkt bra för världens katoliker och det ser inte ut som att det blir bättre ju mer året går. 9 åringars mödrar som i kärlek och omsorg för sitt barn blir bannade för att de låter dottern göra abort efter upprepade våldtäkter. Människor som förnekar förintelsen tas upp i den ljuvliga kretsen runt påven, för att sedan, när uppståndelsen blir total, tas bort igen med ursäkten att ”Vi är inge bra på Internet” (här ska ett tips till svenska katolska kyrkan läggas in och det är att Sveriges Television också sänder över marknätet om det är svårt för er att ratta in rätt webbsida. Sen kan ni meddela detta till Rom) Sedan ska vi inte förglömma påvens uttalanden om kondomer, något som fått forskare och vetenskapsmän och människor som varje dag möter AIDS-katastrofen att gå i taket.
Vad är det som sker med katolska kyrkan undrar en del. Varför försöker denna koloss inom kristendomen allt mer isolera sig mot övriga världen? Varför försöker man nu göra sig till en gigantisk sekt som utan pardon skjuter vilt omkring sig och som utan minsta försök till eftertanke slår ner på små barn och redan utsatta människor i jordens fattigaste delar. Att ens en diskussion om abort kommer upp när ett litet barn blivit våldtaget är ju sjukt, ingenting annat än sjukt. Att gömma sig bakom Bibeln i det fallet är banne mig hädelse.

När Joseph  Ratzinger valdes att bli Benedictus XVI var det många som med oro såg på framtiden. Ratzinger hade gjort sig känd för att vara konservativ och var på många sätt allt det som en del menade att katolska kyrkan inte behövde just nu. En del ville ha en mer liberal påve, någon som kunde föra Katolska Kyrkan närmare folket och den tid kyrkan befann sig i. Konklaven som valde Ratzinger ville annat och med ens gick Katolska Kyrkan bakåt istället för framåt. Den gamle påven som av många ändå ansågs som ganska konservativ skulle visa sig vara rena hippien i jämförelse med det som skulle komma.

Sedan dess har påve Benedictus XVI gjort vad han kunnat för att klanka ner på ungefär allt som inte passar in på honom. Homosexuella har ofta fått stå i skottlinjen, men även frågor som aborter, skilsmässor och liknande har tagits upp, och för varje gång det sker träder Katolska kyrkan in i det rum som delas av diverse frireligiösa grupper. Vi har en Katolsk Kyrka som år 2009 fortfarande diskuterar onani! Det är väl dom och Jehovas Vittnen som gör det numer.

Det absolut mest farliga just nu är när påven börjar lägga sig i AIDS arbetet i Afrika. För här handlar det inte om en eller två utsatta personer. Det handlar heller inte om människor som i alla fall är skyddade av sina länders lagar. Här talar vi om miljoner människor som saknar all form av trygghet eller stöd, människor som sakta går en svår död tillmötes och vars död sedan drabbar så många andra på de mest fruktansvärda sätt. Vi vet idag att en av de svåra problemen i Afrika är bristen på kunskap om hur AIDS sprids, och synen på kvinnors rättigheter. Att då komma och säga att kondomer inte hjälper är livsfarligt, och det är helt fantastiskt att världens ledare inte ryter till å det skarpaste gentemot påven i dessa sammanhang. Jag vill se den svenska statsministern stå och skrika i ilska över dessa uttalanden och jag vill se EU´s ministerråd tillsammans vara förbannade för att påven förstör arbetet som så många lägger ner för att få bukt med AIDS. Jag vill se den amerikanska presidenten stå där och ifrågasätta vad påven håller på med. Jag vill se action, inte ignorans och rädsla.

Att katolska kyrkan i många fall är en sluten gigantisk sekt fick vi ju alla bevis på under pedofilskandalerna som härjade i USA.  Det vi fick se var en knäpptyst Vatikanstat och hur offren istället verkade vara de som sågs som besvärliga. Jag kommer ihåg hur jag läste om hur präst efter präst utnyttjat småbarn och hur tyst det var, men också om hur tyst det var från alla andra håll. Hade det varit lika tyst om det till exempel hade funnits ett nätverk av pedofiler på amerikanska vanliga skolor? Hade detta skett istället i samma grad hade presidenter och politiker slåtts om att få vara den som förkastade det hela mest, men av någon anledning vågar man inte kritisera Katolska Kyrkan, och de gånger det skett har det mest skett för att man verkar ha känt sig tvungen.

Katolska Kyrkan sägs vara en kyrka som ungefär 1.1 miljarder människor tyr sig till. Majoriteten av dessa människor är självklart inte på något sätt som påven och kyrkans övriga ledare och jag vågar påstå att även dessa ibland undrar vad som är på väg att ske med deras kyrka. För dom är kristendomen tryggheten de behöver. De känner stöd i kärleken från Jesus och de söker hjälp och tröst. Kort sagt: De är enkla katoliker. Därför är det det som sker nu något som i framtiden kommer göra allt mycket svårare.  I längden kommer det bara göra att splittringen mellan kristna och de som inte ser sig om kristna blir större. Ännu en gång kommer alla kristna blandas ihop och det viktiga arbete som många kristna utför blir förstört eller svårare att genomföra.

Så situationen börjar bli allt mer farlig för om påven tänker använda sin makt som just påve till att få till stånd en allt mer sluten kyrka som dessutom är villig att offra liv enbart för att man inte vill leva i detta århundrade, ja då måste en ändring till. Därför är det nu enormt viktigt att starkare än någonsin poängtera det nödvändiga i separationen mellan stat och kyrka. Det är viktigt att våra politiker vågar ifrågasätta även det som den mäktiga påven tycker och anser. Inom EU finns det röster som vill ha en starkare kyrka, och med tanke på Katolska Kyrkans storhet i antal medlemmar skulle just denna kyrka få mer makt än än vad vi skulle klara av.

Vi vet att påven vill ha starkare ”kristen” grund i politiken i Europa, men med den så kallade kristna grund han säger sig stå på kan det bara sluta på ett sätt: Katastrof. För den agenda han följer är inte på något sätt kärleksfull eller omsorgstagande. Det är en agenda som är sprängfylld med hat, förföljelse och förnekelse av människor i nöd. Det är en agenda långt från den syn Jesus hade på människor.

Katolska Kyrkan ska ju bygga sin mycket av sin kyrka på:

Och jag säger dig att du är Petrus, Klippan, och på den klippan skall jag bygga min kyrka, och dödsrikets portar skall aldrig få makt över den.

Matt 16:18

Frågan är om Jesus verkligen skulle ha sagt så om han visste hur det skulle sluta. Jag tror inte det, för jag tror att Jesus ville ha en öppen kyrka, en kyrka där alla var välkomna. En kyrka som samtidigt levde i den tid den befann sig i, en modern kyrka. Jesus ville inte ha en sluten sekt som dömde hit och dit, för Jesus själv var ju modern. Han skulle antagligen ha ändrat sig och get uppdraget till någon annan. Personligen tycker jag det är synd att Han inte gjorde det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
Intressant.se

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *