Psssssssst! Vi har Ullevi

För några dagar sedan berättade pressen, mest då den som befinner sig i den kungliga huvudstaden, att den nya arenan som ska byggas i Solna har fått problem med ekonomin. Bankerna är motvilliga att låna ut pengar till nya projekt just nu eftersom bankerna blivit rädda. Med tanke på att namnet på arenan ska bli Swedbank Arena blir det faktiskt lite komiskt, och är väl ingen direkt kanon reklam för Swedbank just nu.

Nåväl, det jag alltid funderat på är varför det ska byggas en nationalarena. Vi har 9 miljoner människor i det här landet, inte 199 miljoner. Vi har redan en hel del arenor och vi har framförallt Ullevi, eller Nya Ullevi som hon heter, och som snart kommer bli nya Ullevi som ska stå bredvid Jättenya Ullevi (välkommen till Göteborg!)

Ullevi är en bra arena. Den är snygg, stor och skulle kunna byggas ut efter behov. Det diskuterar man redan i vår lilla stad. Med tanke på att Sverige de senaste åren missat en hel del världsartister så är självklart behovet av en stor arena stort. Madonna placerade sig ju uppenbarligen hellre i en åker i Danmark än att hon besökte Sverige.

Men jag förstår inte varför det ska konkurreras så mellan Stockholm och Göteborg. Herregud vi är 3 timmar ifrån varandra om vi tar tåget (och en dag kommer säkert hycklandet från regeringen angående fri konkurrens ta slut och då kanske till och med den linjen blir utsatt för lite konkurrens som kan sänka priserna. Just nu verkar Stockholm-Göteborg finansiera hela SJ)

Det finns inte plats för en massa gigantiska arenor i Sverige. Särskilt inte om alla ska ligger i landets mittersta och södra delar av landet. Ibland skulle vårt kära fosterland må bra av att inse att vi faktiskt är ganska små, och de pengar som det i slutändan kommer att kosta skattebetalarna kan vi göra roligare saker av. Satsa då hellre de pengarna på Ullevi. Bygg om den gamla damen så hon blir så modern som hon behöver vara och börja sedan istället samarbeta om evenemang och artister. Det verkar finnas en idé i Sverige om att allt ska finnas inom mycket små avstånd för så är det utomlands. Saken är bara den att så är det inte alls utomlands. I väldigt många av de allra största evenemangen så får idrottare och publik ibland åka långa för att komma till sina arenor. Det är inte så att friidrottsarenan, simhallen och vattnet för roddtävlingarna ligger vägg i vägg.

I slutändan kommer denna ständiga kamp mellan Stockholm och Göteborg kosta mer än det smakar och självklart kommer vi få stå för notan. Sedan lång tid tillbaka har Stockholm stått för en stor del av landets administration, och i Göteborg har vi skruvat i muttrarna och skruvarna som får landet att gå framåt. Båda behövs och så borde det vara med mer saker.

I längden tror jag alla skulle tjäna på det, och kanske skulle vi kunna ta de 2 miljarder som Swedbank Arena kommer kosta och bygga något som behövs, t.ex bostäder

Bookmark the permalink.

One Response to Psssssssst! Vi har Ullevi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *