Nu börjar valet!

Aftonbladet, DN, SVD, GP och ungefär all annan media berättar nu att oppositionen meddelar att man ska bilda koalitionsregering. Äntligen rör det på sig säger jag!
Jag har mer än en gång den senaste tiden funderat på vad Socialdemokraterna håller på med. Sahlin har misslyckats totalt de senaste veckorna. Med en kris som växt till enorma proportioner samtidigt som vi har en regering vars politik nu drabbar de som blivit varslade och arbetslösa borde saken varit så enkel för oppositionen. Istället lyckades man med konsttycket att få minskat stöd, vilket självklart delvis beror på det flummeri som omgärdat debatten om samarbete över partigränserna hos S, MP och V.
Jag ger inte mycket för Alliansen men om det är något jag beundrar denna skara partier för så är det just hur man i nästan allt klarat av att visa en stark hållning utåt. Man har lyckats få till en enad front och alla av alliansen partier har verkar på det klara med att just samarbetet måste hålla. Detta har varit en styrka, men kan också i den långa loppet bli en svaghet. För vad är det man röstar på när man röstar på Alliansen? Är det någon idé att vara miljövänlig centerpartist när ledaren för partiet snart kommer erbjuda sig ha ett kärnkraftverk på sin bakgård om Alliansen så kräver? Är det någon idé att vara kristdemokrat när man har Folkpartiet som samarbetspartner och som står för en ganska annorlunda syn på familjeliv och ”traditioner”? Jag vågar sätta en krona att det i valet 2010 kommer bli en stor förflyttning mellan Alliansens medlemmar, och frågan är ju nu hur många av dom Oppositionen kommer kunna knycka.
Debatten den närmaste tiden kommer självklart nu handla om hur olika S, MP och V är. Det kommer också dyka upp partimedlemmar som inte alls vill samarbeta med ditten och datten. Jag hoppas nu att ledarna för Oppositionen står redo för det. För för måste de lära sig att visa en enad front. Samtidigt hoppas jag att de också lärt sig att de ska visa upp sina olika synsätt och ideologier. De ÄR olika och SKA vara olika, men kan samarbeta i alla fall. Detta kan vara en styrka och folk som ska rösta på dom ska veta att även om de samarbetar kommer deras politiska åsikt att visas.
Valet 2010 har startat. Må bäste allians vinna, och låt oss be för att den alliansen ligger mer till vänster än eländet vi har nu
[tags]Valet 2010, Politik, inrikespolitik, Alliansen, val, Socialdemokraterna, Vänsterpartier, Miljöpartiet[/tags]
Länkad till Intressant.se

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *