Hur opartisk var min barndoms TV?

Att Tv2 brukade kallas för den röda kanalen är ju ingen direkt nyhet men idag funderar jag en hel del på framförallt två män, Sievert Öholm och Göran Skytte. Dessa två män ledde ju ungefär alla debattprogram respektive ”tala ut” program som fanns på den tiden. Sedan blev det tyst, väldigt tyst.
Några år senare dök de upp igen, var för sig men nu utsända som agenter för Livets Ord och andra mindre vetande ”kristna” samfund. Öholm har ju gjort vad han kan för att spotta på homosexuella och genom sitt arbete med tidningen Världen Idag visar han ju ganska starkt vad han står i de högerkristnas frågor.
Skytte verkar mest prata om det fantastiska som hänt honom etc etc. Jag såg honom blir intervjuad av Livets Ord Ulf Ekman, och det var en sådan där härlig intervju där alla var överens om allt och där inga svåra frågor ställdes och där alla självklart blir lite bättre om vi tror samma som dom.
Nu menar jag inte att ingen inom SVT får vara kristen, jag hoppas verkligen fler är det men jag kan inte låta bli att undra hur det kommer sig att det blir så tyst och att de sedan dyker upp i dessa sammanhang. Det lämnar en bitter smak för att vara kristen är en sak, men samröre med sekten Livets Ord ska inte finnas i den statliga televisionen.
I Öholms fall kanske det helt enkelt är så att han tar de jobb som finns, och just nu finns bara jobbet på Världen Idag. I Skyttes fall är det väl kul för honom att han hittat en ny väg i livet, men jag känner ändå ett sting av tvekan till vad tanken med deras program var.
Öholm ledde ju Svar Direkt (tror jag det hette). Hur opartisk var han egentligen som utfrågare när han efter det blir en form av Ruben Agnarsson Light?

Bookmark the permalink.

4 Responses to Hur opartisk var min barndoms TV?

 1. michael häggqvist says:

  Eh..? Lite faktakoll skulle ju inte skada… Skytte var INTE kristen under den mest aktiva tiden i tv., däremot var han ju väldigt röd, hur opartiskt är det? Öholm tillhörde en helt annan del av Svenska kyrkor: pingströrelsen.

 2. Walentine says:

  För det första, vad spelar det för roll vilken kyrka han tillhörde den käre Öholm.
  När det gäller Skytte finner jag det högst osannolikt att han var så röd och bumbs blev kristen. Däremot har han väl sålt lite böcker på sin makalösa förvandling.

 3. michael häggqvist says:

  Ah… snälla! Lite faktakoll!!! Vilken kyrka han tillhörde är ENORMT viktigt! Livets ord och pingst var närmast fiender vid denna tid… Suck… Skytte var socialist och ateist. han tillhörde ju t om de ”kända” ”röda” namnen då… SNÄLLA! lär dig att kolla fakta…
  Skytte hade nog gjort mer penar om han förblivit röd.
  Ja han blev ”bums” kristen… Lite som en del blir ”bums” homosexuella efter att ha producerat barn med en fru i ett äktenskap….

 4. Walentine says:

  Jag har ganska bra faktakoll och jag är väl medveten om att livets ord var fiender till pingst vid ”denna tidpunkt”. Livets Ord var ju fiender till de flesta då, vilket ju tyvärr inte är läget just nu.
  Att Livets Ord och Pingst också hade svårt för varandra beror väl också delvis på deras ganska likasinnade syn på Det Glada Budskapet? Livets Ord var ju ett hot.
  Vidare är det väl ingen direkt skillnad på rödpropaganda eller kristen i en så kallad opartisk TV så det spelar ju egentligen ingen roll.
  Men jag köper fortfarande inte snackat om eller av skytte. Det är mycket möjligt att han gått över från den röda sidan men hans fantastiska uppenbarelse tror jag inte ett smack på.
  Vidare är det väl ganska känt att det inom vissa ”kristna” kretsar är ganska lätt att bli rik, så jag tror säkert Skytte har så han klarar sig. Annars kan han väl fråga Ekman hur man gör?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *