En kärleksförklaring till Sveriges Radio P1

Ni ska veta en sak om mig, innan hade jag nästan världsrekord i att inte lyssna på radio. Jag lyssnade verkligen ALDRIG på radio. Mycket kan vi tacka den kommersiella radion för det här, alla dessa skitkanaler som sänder samma sorts program där samma sorts människor deltar och samma sorts reklam hörs hela tiden.

Sedan finns ju också Lugna Favoriter, det kanske värsta som mediasverige någonsin hittat på. Denna kanal, ja denna fruktansvärda kanal, fylld med enformiga smöriga låtar och meningslösa ”Lisa hälsar till Pelle att hon älskar honom för nu har de varit ihop i 2 dagar” gjorde att jag bojkottade allt vad radio hette. Jag hade till och med skrivit ett långt hatinlägg om dom, men då hörde Gud mig och han bestämde att Lugna Favoriter skulle läggas ner i Göteborg. Tack Tack Tack!

Sedan hände något, och detta tack vare programmet På minuten. Jag hade  inget att göra en dag och surfade därför in på SR’s hemsida och hittade till programmet och laddade ner några avsnitt. Sedan blev det alla avsnitt som fanns och när På Minuten var slut fick jag ju börja leta vidare, och jösses vilket gigantiskt smörgåsbord av program man hittade, och efter ett kort tag var jag fast, jag var kär och mest kär var jag i P1. Ingenting slår P1 i nyheter, snabbhet och framför allt när det gäller utvecklande program och det är en fröjd att lyssna.

För det är ju så med SR, de har ju alltid funnits. Medan tv-kanaler kommer och går, och medan SVT byter stil på sina kanaler oftare än Italien bytte regeringar på 80 och 90 talen så består SR. P1 har alltid varit ”pratkanalen”. P2 spelar klassisk/”smal” musik och P3 är lite lite mer ungdomligare och i P4 trängs pensionärer med radiosport och annat. Sedan har det ju tillkommit en himla massa andra kanaler men i detta inlägg kommer jag rikta in mig enbart på P1. Anledningen till att jag älskar P1 är att kanalen kräver lite av dig som lyssnare. Det är inte skvalmusik med Carola, och det är inte Svea 87 som vill höra på Gnestaflickornas inspelning från 1934. Nej i P1 kräver man att du i alla fall har några hjärnceller kvar (vilket säkert Svea 87 har ska tilläggas), och kanalens enormt breda utbud gör att man egentligen inte behöver någon annan form av media. Herregud, till och med sjörapporten blir ju intressant i P1!

Jag kommer här lista mina 10 favoritprogram i Sveriges Radio P1. Alla med länkar till programmen så alla miljoner som läser detta sedan kan springa dit och lyssna. SR har nämligen satsat stenhårt på webben, och de flesta av programmen kan du lyssna på direkt på hemsidan eller ladda hem som mp3. Då självklart med eventuell musik bortklippt för Sverige lever ju forfarande i den där idéen att om man klipper bort musik kommer folk köpa musiken istället. Tyvärr blir då de så kallade Podversionerna av programmen ungefär som om någon skulle läst Hemsöborna på följande sätt…

”Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade…..”

”…Hon var dum bara! Dum!”
Nåväl, förhoppningsvis kommer vi till en tid då skivbolag och copyrightmänniskor inser att det kanske inte är så farligt att låta musiken stanna kvar i programmen. Då kanske det till och med går att lyssna på Lantz i P4 utan att blir alldeles rörigt i skallen när de sitter och pratar om ett liveframträdande man nyss hade men som du som lyssnare inte fick höra på grund av att det är bortklippt.
Fast här kommer nu Walentines Värld Top 10 Lista över bästa programmen på Sveriges Radio P1
10. Människor och tro
Ett program som tar upp tro, filosofi och och allt däromkring kan inte vara dåligt. Människor och tro blandar reportage från Sverige med reportage från hela världen. Det är brett och det är enormt intressant. Objektivt och grävande. Ja, detta är programmet för alla som känner det allra minsta intresse för religionen i vår värld. Man måste inte springa i kyrkan för att uppskatta detta, det gäller bara som sagt att ha några hjärnceller kvar så kommer man älska detta faktaprogram
P1 fredagar kl 14.03, repris lör. 17.00
9. Kino
Äntligen ett bra filmprogram, och att ens lyckas med att göra ett program om film i radio är bara det beundransvärt. Kino speglar film från alla möjlig håll. Från det breda till det smala och man gör det med ett intresse som smittar av sig. Man får tips om filmer man antagligen aldrig skulle ha sett annars och man lär sig både ett och annat om filmens värld. Kino är det enda filmprogram som behövs.
P1 fredagar kl 18.15, repris söndag kl 16.03
8. Vetenskapsradion Historia
Som det gammla historiefreak som man är fyller ”Historia” ens liv med kunskaper och färdigheter. Programmet är helt underbart att lyssna på och man lär sig enormt mycket. Här speglas allt från Sveriges alla krig till historiska händelser världen över. Varje program är en njutning för själen och man lotsas in i en försvunnen tid men som tack vare programmets redaktion dyker upp igen bara man sluter ögonen och lyssnar. Detta är som Arn, fast på riktigt och bra.
P1 torsdagar kl 13.20, repris lördagar 19.30
7. Ring P1
Här kommer det svenskaste av det svenskaste, Ring P1! Det är absolut underbart att lyssna på folks åsikter och mer ofta än sällan är de som ringer in människor som ibland kanske skulle mått bra av lite extra hemtjänst. Fast man ska inte bara göra narr av de som ringer. Ring P1 fyller en viktig funktion i och med att man låter ”vanliga” svenskar komma til tals. Människor som ingen annan kanske lyssnar på men som är en del av vårt land och samhälle. Därför är det självklart att Ring P1 finns med på denna lista. Detta är demokrati när det är som bäst!
P1 vardagar kl 09.20, kortversion kl 20.35, 5.35
6. Kulturnytt
På samma sätt som kulturnyheterna i SVT berättar om kultursverige och världen i TV, på samma sätt gör Kulturnytt det för radion. Skillnaden är att jag anser att radion gör det bättre. Nyheter, telegram och information om allt som rör kulturen till. Detta är det perfekta sättet om man vill följa med i vad som händer i kultursverige på alla plan. En stor ros också till redaktionen som kommit på att det finns fler städer i Sverige än Stockholm.

P1 vardagar kl 14.50, kl 21.35 och 01.03. P2 vardagar kl 18.03

5. Radioteatern
Radioteatern är en av de saker som kan förgylla ens liv. Sveriges bästa skådespelare i uppsättningar av världsklass. Här ryms allt från modern dramatik till de riktigt stora klassikerna. Alla de stora har eller kommer någon gång att arbeta med Radioteatern och detta är en av de inslag i vår radio som gör att licensen känns så kul att betala. Radioteatern ger…….hela tiden!
P1 Fredagar 19:03, lördagar 13:30
4. Studio ett
I ett mediasverige då varje inslag helst inte ska vara mer än 1 min behövs Studio Ett. Dagsaktuella ämnen tas upp grundligt, sakligt och objektivt. Det handlar om allt från inrikespolitik till katastrofer och händelser som formar vår värld. Man förklarar, man ställer frågor och man undersöker. Redaktionens fantastiska arbete gör Studio Ett till det kanske bästa aktualitetsprogrammen i Sverige oavsett medieform.

Vardagar kl 16.00-16.45 och kl 17.00-17.45, repris kl 22.12

3. På minuten
En av de äldsta programmen i SR och fortfarande lika kul! Ingvar Storm leder en panel med 4 personer. De ska på en minut tala om ett givet ämne och de får inte staka sig, upprepa sig, stjäla någon annans idé/ämne eller lämna lokalen. Allt är sanslöst kul och detta är radiounderhållning när det är som bäst. Tyvärr ser det ut som om programmet fått skära ner för det verkar ske färre inspelningar nu än tidigare, och repriserna har vi redan hört. Trots det platsar verkligen På minuten in på top 3 listan. Mycket roligare än så här blir det inte och må programmet leva för alltid!
lördag 15.03, repris söndag 08.30 och måndag 23.30
2. Spanarna
Nyss fyllda 20 år är Spanarna lika populärt fortfarande. Ingar Storm, denna fantastiska radioman, leder en panel som ska sia om framtiden genom att iakttaga nutiden. Personer som Jonas Halleberg, Per Naroskin, Johan Hakelius, Jessika Gedin, Göran Everdahl, Sissela Kyle och många andra iakttar, berättar och roar. Allt är underbart skoj och emellanåt mycket tänkvärt. Spanarna är inte bara ett radioprogram, det är ett sätt att leva och det är självklart att Spanarna kommer in på denna listas andra plats.

P1 fredagar kl 15.03 och lördagar kl 10.03

1. Lantz i P1
Låt mig avslöja det direkt, jag älskar Annika Lantz. Jag älskar hennes sätt, hennes stil, hennes skratt och hennes sätt att göra radio på. Alla är inte överens, faktum är att en del till och med avskyr henne. Till och med på SR’s egna hemsida kan man läsa att man antagligen älskar eller hatar Annika Lantz. Jag tillhör den glada första skaran.
Lantz i P1 går igenom dagsaktuella ämnen på sitt alldeles speciella sätt. Väldigt ofta är det skildrat runt, om och i Annikas eget liv, och hennes bisittare gör vad de kan för att supporta henne och ganska ofta kritisera/ifrågasätte henne. Det är kul, vansinnigt kul emellanåt, och också intressant. Här kan en skrapning Annika gått igenom bli ett aktuellt ämne och inom 10 min har man fått lyssna på allt från filosofer och majorer till gynekologer. Lantz sätt att ställa de där frågorna som ingen annan ställer gör också att man ibland antagligen lärt sig mer efter 45 min av Lantz i P1 än 100 Rapport ihopslagna tillsammans. Så därför vinner Lantz i P1. Det vinner för att det är radio när det är som allra bäst med Sveriges bästa programledare och som också har Sveriges bästa redaktion bakom sig.
Det ska också tilläggas att Lantz i P1 också går på fredagar som Lantz i P4. Då med mer musik och liveframträdanden och annat.
Tack världen för Annika Lantz och du Annika… Jag såg rapport igår!
[tags]Radio, Sveriges Radio, Annika Lantz, P1, topplista[/tags]
Länkad till Intressant.se

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *