Nya krångligheter i blogivandet

Rapoort meddelar idag att Socialstyrelsen nu äntligen funderar på att låta homosexuella män (eller män som har/haft sex med män) ge blod, fast med vissa tveksamma regler runt det hela.
I sitt förslag ska män som har haft sex med män få vänta i sex månader och sedan ska det blir grönt ljus att lämna. Man kan, om man vill, se detta som ett framsteg för HBT rörelsen eller så ser man det hela som jag gör, vilket inte är lika positivt. För det förslaget säger är fortfarande att män som har sex med män är OK, bara de inte ligger med någon. För det kan ju ske att homosexuella par vill ligga med varandra mer än 1 gång per halvår, och detta behöver fortfarande inte betyda att de är lössläppta och knullar runt.
Samtidigt ska man heller inte förkasta de skydd som finns när det gäller blod från andra människor. Vi har genom historien alldeles för många händelser där redan svårt sjuka människor, helt i händerna på sjukvården, fått blod och sedan blivit mer sjuka på grund av att blodet varit smittat . Så vad gör man? Går det att göra en lag om detta som blir bra för alla parter och där den sjuka som ska få blodet också kan garanteras det bästa säkerhet som finns?
Det som stör mig mest när det gäller bloddiskussionen är att det MÅSTE bli SAMMA lagar för homosexuella och heterosexuella.  Ser man på det sexuella är det idag ingen direkt nyhet att analsex, som är den form av sexuell kontakt då t.ex HIV smittas enklast, är minst lika vanligt bland heterosexuella par som homosexuella. HIV skiter i om dess värd är bög eller inte, den smittar lika friskt i alla fall men när samhället sänder ut en signal om att homosexuella ska ligga i en annan grupp som bör ses över extra noga så säger också samhället att homosexuella allmänt är en grupp som ”pippar runt” mer, och det hela blir till en ond cirkel. SAmtidigt blir det också en signal om att HBT grupper är annorlunda, saknar moral etc etc.
Låt oss nu inte förneka att det inom HBT grupperna finns massor med människor som lever för att just pippa runt. Det finns människor som skiter i kondomer och det finns människor vars uppfattning om sexualitet är att ”Använd den så ofta du kan, annars slaknar den”, men detta är inget exklusivt för HBT rörelsen och det är just det som är så viktigt. Att alla får samma lagar att rätta sig efter. Det är det som är jämlikhet

Bookmark the permalink.

One Response to Nya krångligheter i blogivandet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *