Second Life – En virtuell mardröm Del 1

secondlife.JPG

Jag kommer i några artiklar att skriva om Second Life, och då på ett sätt som inte varit så vanligt tidigare. För medan politiker i Sverige och EU nästan slagits om vem som kan slänga mest skattepengar i sjön så har ifrågasättandet över SL varit ganska små.
Här är min bild av Second Life efter 1 år då jag nästan helt och hållet levt i denna värld…
Tänk dig att du köper en ny fin bil, en bil du är jättestolt över och som du planerar att ha länge. Efter en vecka ramlar ena hjulet av och du tar tillbaka bilen till tillverkaren. Då får du veta att de inte har något ansvar för bilen och att eventuella missar man gjort när man byggt bilen får du själv stå för. Du tar med dig bilen hem igen och märker efter ytterligare en vecka, när du själv satt på hjulet igen, att fler och fler saker börjar gå sönder på bilen. Än en gång kontaktar du tillverkaren som då viftar med ett papper där man förklarar att man tar avstånd från ansvar på bilen du köpt, och direkt efter det skickar tillverkaren en räkning för dig att betala. Räkningen är på det månadsbelopp som du lovat betala. Betalar du inte, trots att bilen är sönder, ser tillverkaren till att du inte längre kan köra bilen alls.
Ungefär så fungerar Second Life, och dess ägare Linden Labs. Faktum är, Second Life är inget annat än en ren skitprodukt. Det är ett halvfärdigt program, så enormt felkonstruerat så det kanske aldrig tidigare funnits ett liknande program på marknaden. Allt är så löst sammansatt så krånglar en sak börjar sedan allt rasa som ett korthus. Alla som varit medlemmar i SL mer än 2 veckor vet vad trasig asset server, login disabled etc är. Alla som också sedan läser Linden Labs blog vet också hur idiotiska de är på det företaget när det gäller kontakt med sina kunder.
Går något sönder, och tro mig när jag säger att det gör det hela tiden, skriver man på bloggen något i stil med…
We are currently experiencing problems with our asset servers. While we work on resolving this issue, it is highly recommended that you do not make any purchases or transfers or rez objects until this problem is solved. We will keep you updated in this blog post as the situation progresses.
Sedan tar det ett tag, som i detta fall och en update kommer….
[Update 3:55PM PST] Logins have been temporarily disabled. We appreciate your patience while we work to resolve this issue as quickly as possible.
Om nu Linden Labs hade haft en enda person som inte tänkte endast 2 sekunder framåt hade man försökt lösa problemet, men så funkar det inte i denna värld. För när något går sönder lappar Linden Labs ihop det hela med tejp och släpper sedan på strömmen igen. Därför kan man numer när något krånglar räkna med att ordet ”REOPENED” oftast dyker upp en stund efter att ordet ”Solved” satts ut. Sedan är karusellen igång och oftast slutar det med att man helt enkelt ger upp.
Nu säger säger en del, men gnäller han inte väl mycket nu? Till er säger jag, gör jag?
Väldigt många svenskar, extremt många till och med, som hänger i SL gör det för en sådan billig kostnad som möjligt. Helst ska allt vara gratis och om om er tycker jag inte synd om. Gnidna snåla människor som tror att allt är gratis får mig att vilja spy.
Själv valde jag en annan väg. Jag betalar min avgift om 10 dollar i månaden. Dessutom har jag och min SL partner en hel SIM (en hel ö med land) som vi hyr. Där har vi e klubb, ”kasino”, lägenheter etc etc. Tanken är ju att vi ska få in pengar, men när SL hela tiden krånglar förlorar vi istället pengar och tro inte att Linden för en sekund bryr sig om det. De har redan i sina villkor tagit allt ansvar ifrån sig, och man försöker få hela stället att verka vara ett BETA program.
När man sedan försöker förklara sina synpunkter till företaget så möts man av ”Vi vet att det finns problem, och vi gör allt för att lösa dom” Tänk efter då att problemen med grupper krånglat i 2 år så förstår ni att inte mycket fungerar i denna värld och inte mycket blir heller löst.
Istället för att sedan lösa problemen så öser man ut nya totalt meningslösa saker över SL. Saker som nu dessutom gör att det snart inte är någon idé att använda SL om man inte sitter på värsta superburken. Allt går som sagt i fel riktning och ingen på Linden Labs verkar fatta eller förstå att tiden rinner ifrån dom.
Det är inte bara totala brister som när asset servern brakar ihop som gör ens SL liv till ett helvete. Små saker som borde vara lätta att fixa blir aldrig fixade. Jag nämnde ovan grupperna. En viktig del är just dessa grupper i SL. Genom dom kan du skicka meddelanden eller reklam, något som för till exempel en klubb är livsviktigt. Vad gör man då när grupperna är nere eller när gruppchatten inte funkar, och den funkar väldigt sällan för alla. Ja, det kan inte Linden Labs svara på, eller de bryr sig inte. De verkar sitta isolerade i sin egen värld och där finns inga problem. Inom SL brukar vi skämtsamt säga att alla på Linden är så höga på knark så de flyter på i alla fall.
Varför är det så här då?
Först och främst är Second Life en unik produkt, och en produkt som kunde varit helt fantastisk. Att ha en virtuell värld där man har en egen valuta, egna program och som dessutom är öppen för alla som vill scripta är, igen, en fantastisk idé. Problemet är ju självklart att idén inte är testat i tillräckligt stor skala innan den släpptes för marknaden. Detta ihop med en värdelös ledning för Linden Labs och personal som inte riktigt vet vad de sysslar med gör att denna idé rasar som ett korthus. Lägger man sedan till idiotin att låtsas som att allt funkar så blir det på gränsen till katastrof.
Hur det kommer sluta kan jag berätta. Det kommer sluta med att någon annan tar över. För att vinna över Linden Labs är det bara att luta sig tillbaka, titta hur dom gör och sedan göra tvärtom och då handlar det om allt från hur man löser problem till kundrelationer. För Linden Labs har en attityd som kommer sänka dom. Att som användare, betalande användare, läsa saker som ”Our Database is happy again” gör mig riktigt förbannad. Det känns som att Linden idiotförklarar mig när samma problem sker gång efter annan och när de svarar som att ”vi skiter i vilket”
I denna värld, i denna ofullständiga värld, har du som skattebetalare betalt pengar. Sverige var en av de första länderna med en ambassad i SL och den har vi betalt mycket för. Om jag inte missminner mig kostade spektaklet 400 000:- och det är inte de enda skattepengar som du lagt ner i Second Life. Malmö och EU är också på väg att slänga skattepengar i sjön och riktigt varför man gör det förstår jag inte. Är det för att göra reklam för sig eller för att man har pengar över på kontot som man måste göra sig av med.
Så i del 2 av den här serien kommer jag till något som kanske är ännu mer tragiskt än SL i sig självt. Då kommer jag ta upp Sverige och Second Life
Finns också på intressant.se
Second Life, Linden Labs, Linden, skattepengar

Bookmark the permalink.

One Response to Second Life – En virtuell mardröm Del 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *