Inför finalen på lördag…

Jag fick ett brev från Bögverket att min snaskakotte-licens drar in om jag inte gör en genomgång av låtarna i finalen på lördag så här är mina omdömen.
Det har varit extremt blandad kvalité och stil på musiken i år, vilket ju alltid är spännande. En sak som jag själv är väldigt glad för är att det äntligen känts som att vi sett slutet på Melodifestivalens svensktoppsmodell. Jag trodde att Kikki skulle bli den sista förra året men jag hade ju ingen tanke på att Anna Book inte utvecklats heller som artist.
1. Andreas Johansson – A little bit of love
Jag gillade inte Andreas låt förra året och jag gjorde det inte i år heller. Allt kändes i år bara som en dålig form av 60-tals wannabie. Egentligen förstår jag inte riktigt storheten alls i denna artist men unga tjejer och tanter som gillar Jerry Williams lär rösta på det här. Tyvärr
2. Sonja Aldén – För att du finns
Jag vet inte, men jag tycker denna låt är ganska intetsägande faktiskt och det verkar jag vara den ende som tycker. Den är inte alls dålig men heller inte direkt bra. Sonja är en mkt duktig sångerska som lär stanna kvar länge, men just denna låt kan jag leva utan faktiskt. Söt tjej i alla fall och det är ju ingen nackdel på lördagskvällen när den straighta mannen druckit folköl och snart ska få sätta på frugan.
3. Anna Book – Samba Sambero
Här kan man skriva: Och vad i helvete är det här för skit.
För detta är s k i t. Det är sånt som vi skickade förr, sånt som luktar en äcklig blandning av Carola och…fan själv. Finalens sämsta låt är det här utan någon som helst diskussion. Att den kunde gå vidare direkt är för mig helt obegripligt. Detta är musik som upplevs som mysig när man är full av Zoplikon och Stesolid. BORT BORT BORT
4. Sebastian – When the night comes Falling
Jag ska erkänna att jag tycker att Sebastian är en av de tråkigaste artister vi har i det här landet. Hela han utstrålar alldeles för mycket dryghet för att jag ska gilla honom, och dum som jag är så påverkar det mig när jag tänker på denna låt. Fast om vi leker att någon annan sjungit in den så hade jag tyckt att den var för ”brötig” och sånt gillar jag inte. Nej, usch för detta men Idol-tittarna lär ju också se på festivalen på lördag så det lär gå bra för honom.
5. Marie Lindberg – Trying to recall
Jag älskar Marie! Hon är det bästa som hänt musiksverige på väldigt länge. För medan andra artister slickar baken på de som kan ge dom pengar är Marie i grund och botten lärare och hon gör detta för att det är kul. Det märks. Hennes naturlighet gör att man blir förälskad i henne, och ack vad kär jag är!
Trying to recall är dessutom festivalens finaste låt. Ju mer man lyssnar på den desto mer inser man att detta är 3 minuter historia i melodifestivalsammanhang. En del jämför hennes vinst i deltävlingen med Carolas på 80-talet. Skillnaden på dom två är ju då att Marie verkar ha en själ. Trying to Recall har gått varm här hemma och för mig är redan Marie festivalens segrare för hon vann mitt hjärta. Puss på dig Marie!
6. Måns Zelmerlöf- Cara Mial
Festivalens pudding, så söt så man rodnar när man inser att det inte direkt sjunga man vill göra med honom. Låten Cara Mia lär väl inte gå till historiens som festivalens mest fantasifulla sång men det är en glad skit som går in i ett öra och ut genom det andra, kvar däremot finns Måns och honom minns man länge. Ja han sitter i så länge så jag tror han kan skrälla på lördag och det beror lite på om Emma 13 år får sitta uppe hela programmet för sin mamma och om Ulf får sitta upp för sin man Kent.
7. Tommy Nilsson – Jag tror på människan
Tänk så långt man kan komma för att man för flera år sen skrev ”Öppna din dörr”
Jag är hemskt ledsen men jag avskyr den här låten. ”Jag tror på människan, jag tror hon vill och kan”…..sure
8. Sanna Nielsen – Vågar du, vågar jag
Ibland kan man tro att gayklubben Gretas sponsrar Melodifestivalen. Detta är sån skit som alltid måste vara med och som från och med lördag kommer spelas för den glada publiken. Den är inte lika hemsk som Anna Books låt men nästan. Vet inte, men jag blir irriterad när jag hör den. Vågar du, ja det vågar jag. *stänger av*
9. Sarah Dawn Finer- I remember love
Mest tacksam mot Sarah är jag att hon gick vidare till final direkt så vi slapp Uggla. Sedan är hennes låt fin och stark. Hon har en otrolig röst, vilket vi som såg Gardells ”Livet” redan visste om. Jag gillar artister som kan ställa sig rakt upp och ner och sedan gör dom en bra insats. Sarah gjorde det och hon förtjänar en finalplats.
10. The Ark- The worrying kind
Alla, nästan i alla fall, menar att det redan är klart. Det blir The Ark som får åka till Finland. På samma äckliga sätt var det förra året när skrikapan fick åka. Då var det ju iofs redan klart i januari. Skillnaden är här att jag gillar The Ark, vilket är mer än vad jag kan säga om skrikapan. Deras låt e skön och den kommer säkert att kunna slå bra utomlands. Ändå är jag inte helsäker på att det blir någon jätteseger för The Ark, men om dom vinner skickar vi i alla fall inte någon skit. Vilket ju e tacksamt. Dessutom gjorde ju Aftonbladet på tisdagen det till en nyhet att sångaren i The Ark blivit kär i killar. Vi andra visste ju det sedan år tillbaka. Heja Aftonbladet!!!….
Nu återstår då bara frågan: Vem vinner?
Jag tycker det är svårt i år. Det kändes mer solklart för ett tag sedan. Så jag får gardera mig lite:
Trolig Vinnare: The Ark
Kan skrälla: Måns Zelmerlöf
Den jag vill ska vinna: Marie givetvis! Låt inte drömmen ta slut på lördag.
De som inte kom med
Tänkte som avslutning skriva lite om de som inte kom med i finalen:
Svante Thuresson & Anne-Lie Rydé – Första gången
Men snälla! Detta är inte Godkväll. Ledsen men detta var ju nästan retligt.
Magnus Carlsson – Live Forever
Synd att denna inte gick vidare, för detta är egentligen den enda låt som Magnus ställt upp med i Festivalen som varit bra.
Caroline af Ugglas – Tror på Dig
Vilken slump att hon släpper ett svenskt Joplin album inte så långt innan festivalen!
Addis Black Widow – Clubbin
Haha! Vilken jävla smörja
After Dark – (Åh) när ni tar saken i egna händer
Kul Shownummer men vad gjorde den i festivalen?
Andreas Lundstedt – Move
Helt klart festivalens snyggaste nummer och det var lite synd att han inte kom vidare.
[tags]Melodifestivalen, schlager, musik, SVT, final[/tags]
Intressant.se

Bookmark the permalink.

4 Responses to Inför finalen på lördag…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *