Idag skriver Ruben Agnarsson…

om AIDS på Världen Idags ledarplats och sam vanligt i gammal hederlig Rubenstil lyckas han klämma in både en känga åt dom homosexuella och samtidigt sprider han lite propaganda som minst sagt kan kallas misstänksam.
Dessutom förnekade vi i Sverige länge det sakförhållande att homosexuella män var överrepresenterade bland hivsmittade och aidssjuka. Tillsammans med sprutnarkomaner utgör denna grupp den största riskgruppen.
Det är så lätt Ruben att konstatera fakta, men det är svårare att förklara dom men det har ju heller aldrig varit Världen Idags intresse att förklara. Frågan Ruben borde ställa sig inför nästa ledare är varför…
Det som nästan skrämmer mer i Rubens ledare är hur han använder Uganda som exempel på hur AIDS kan ”botas”. Uganda är ju ett av de länder där man vänt katastrofala AIDS siffror till något ljusare. Ruben skriver:
Under 1990-talet minskade antalet insjuknade med 70 procent, och orsaken är uppenbar: Allt färre har lösa sexuella förbindelser.
Om Ruben hade skrivit hela sanningen om Ugandas sätt att tillsammans med bland annat FN motverka AIDS så hade Ruben skrivit att man också försökt få till stånd en helt annan syn på kvinnan i samhället. Problematiken med AIDS i många afrikanska länder beror bland annat på den kvinnosyn som präglar samhället. Makten ligger helt och hållet hos mannen och kvinnan är inget annat än ett verktyg. Detta tillsammans med en total okunskap om sexualitet, smittsamma sjukdormar mer mera gör fältet fritt för AIDS att froda sig.
Ruben skriver senare:
Framgången bygger på undervisning om avhållsamhet och trohet, men det har inte uppmärksammas i västvärlden.
Jo det har det men inte i den form som Världen Idag vill se det som. Man har inte enbart riktat in sig på den form av avhållsamhet som Ruben talar om utan man har i lika stor form riktat in sig på information om kroppen, om sexualiteten och också om skydd. Detta missade Världen Idag att skriva om men det var säkert bara ett misstag…
Det är ändå bra att Världen Idag uppmärksammar AIDS. Denna sjukdom får alldeles för lite plats i media och det värsta som kan hända är att vi sätter oss ner och accepterar sjukdomen. Därför vill jag heller inte se att någon använder sjukdomen som ett försök till att sprida sin egen propaganda på.
Det enda botemedlet som finns mot AIDS idag är rättvisa, så enkelt är det. Får vi en rättvis värld, en värld där alla oavsett kön blir att räkna med så har vi också tagit ett stort steg mot skydd oss mot denna fruktansvärda farsot. Det och information om hur smittas sprids skyddar mot AIDS. Allt det där, och kondom.
AIDS, liksom alla sjukdomar, slår alltid där det redan från början råder stor orättvisa. Att då enbart tro på att trohet och avhållsamhet är det enda som behövs som skydd är lika dumt som att ge en afrikansk familj en påse med spannmål och säga ”Sätt detta i jorden, har ni tur kommer regnet vilket år som helst”
[tags]AIDS, världen idag[/tags]
Intressant.se

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *